Enter your keyword

Check My New Video On Youtube!



Skyping with my sister ♥

Wednesday, December 28, 2011
tadi berskyping dengan cah gila,haha,,eh,sepatutnya malam ni dah balik shah alam,but then my sis penat & suggested hantar esok2 pagi2,,so hey ho! i'm still kat klang. rindu my housemate,,tak sabar nak jumpa esok,tapi,yang sedihnya,diorang nak balik umah masing,tinggal la aku n yana,nasib baik yana adal,,,boleh jadi peneman duka lara,,hehe..

so,cah xder keja,,dia punya paper start 3.1 & abis 13.1,,jeles dik oi,,kakak mung punya paper habis 18.1,,and dalam 16,1 tu dia datang kl,,& nanti kita kuar jumpa Ami & mintak dia belanja er,,hahaha,Ami tgh cuti & ada kat kajang,budak tu kerja,,rajin2,,



Cah buat muka busuk :p


alya buat muka pelik lagi :)


i miss you :')

muka my sis nampak baik je kan ,hehehe,,tak macam kakak dia,hehehe :p
takyah nak diet sangat lar yer,dah kurus kering dah aku tengok,,heeeeeee,,love ya! :)


Si Badan Sedap Peluk

Thursday, August 04, 2011
dia ni memang sedap peluk,,kalau dulu selalu jugak aku bagi lepas,,biar jer dia menapak kat dalam bilik aku,,yelar,,bilik aku banyak bantal,,dia memang lar suka sesangat tempat lembut-lembut,,lagi2,tingkap dekat dengan katil,,lagi best,,sebab dia ni jenis suka dok kat tingkap,pastu melayan perasaan sesorang,,eh,sesekor,,haha,,badan lak tough,,,besar tapi bukan gemuk,,memang harap sangat dia gemuk,,sebab tu aku bagi makan freskies,,tapi,,kadang2 dia tak selera,,dia suka ikan gaul dengan nasi,,maklumlar kucing melayu,,mana hadap sangat western ni,,hehe,,tapi,memang manja lar sangat,,kalau tak gosok leher @ kepala dia,,main suka ati gigit tangan orang,,tak pasal,kena halau dari bilik,,annoyying jadinya,,haha,,kesian kat Lanun,,


gigih nak letak tangan atas jugak,,tak sedar badan gemuk,,haha

pastu kan,,petang tadi,biasa lar ada masak-masak kan,,nama pun nak bukak pose,so,mak aku ada blender something,,bunyi cam bising lar,,Lanun dah cuak dah,,mulalar tunjuk muka cuak,,gila gelak je aku tadi,,haha,,tapi,,bila tengok gambar,,macam tough pon ada kucing aku ni,,patutlar ada jer kucing-kucing betina kat umah ni,,hehe,,maklumlah,kucing i hot kannn,,haha

cuak 1#

cuak 2#

cuak 3#

banyak-banyak kucing yang aku bela dulu-dulu,,dia ni jer yang tak kacau orang makan,,bagus2,,hehe,,tapi kacau aku main laptop,,hishhhh,,nak, beli lar 1,,haha,,,





Resepi Mudah Sweet Corn/Jagung Cawan

Wednesday, July 27, 2011

petang-petang camni best kalau minum teh o,makan jemput2,,hehe,,tapi tadi aku buat sweet corn,,makan sambil tengok tv,pon best,,so,aku amiklar 3 jagung,aku lupa dah nak paggil ketul ke,batang ke,,hee,,so,aku buat la biji-biji jagung dari batang dia tu,,elok-elok jangan sampai pecah,,aku taknak beli yang dah siap,,tak freshhh,,hehe

camni lar nak buatnya,buang sebiji-biji

lepas tu kukus lar jagung yang dah siap2 asing dari batang tadi tu,,lepas agak-agak jagung tu dah masak, gaul dengan gula kisar,marjerin & susu lemak krim tu,,letaklar sesedap rasa,,rasa nak masin sikit letak garam,,hehe

gaul-gaul sampai sebati,,cehhh,,haha


Sekeping Serendah Retreat Homestay

Monday, July 25, 2011





Sekeping Serendah Retreat Homestay,
Chalet, Jalan Ipoh, Kg Orang Asli, Serendah, Rawang, Kuala Lumpur, Malaysia 48200 

Cantik kan?siap ada outside pool lagi,,Bbq disediakan,
ada waterfall sebab tempat ni berdekatan dengan perkampungan orang Asli,,
tengok price pon cam reasonable lar,,
ni semua taw dari Humaira,bila dia letak gambar kat facebook,,
so,Google lar,yang pergi kat sini semua bagi respon baik,,

ada banyak jenis rumah actually,Glass Shed,Mud Shed,,,
tapi cantik macam yang Mud Shed,ni semua tengok kat page chalet ni lar,,,hehe
gaya macam pernah pergi,,haha

so,housemate?bila nak pergi sini?hahaha

Korang berminat nak tahu details dan booking? Boleh check link website dibawah :

http://www.sekeping.com/serendah/


GETTING THERE
From Kuala Lumpur, take the North-South Highway heading north and exit at Rawang. After the Rawang tollgate, turn right and head north via the old trunk road. Pass busy Rawang town and head toward Serendah (10km away).GPS coordinates : N3.368050, E101.631150



Mak aku suka Bront Palarae

Wednesday, July 06, 2011
Dah lama dah tau yang mak suka Bront Palarae ni,masa dia tengah berlakon cerita Cinta Tsunami & ada 1 iklan Maxis ,,Artis -artis lain mak aku tak layan sangat lar,,,semalam time minum kat gerai sambil2 tunggu Cah,,aku baca paper,,then ada citer pasal Bront Palarae,,,aku cakap lar kat kakak,,"ni ha,pelakon yang mak minat sangat"..kakak ketawa lar,,tiba-tiba mak celah,,"memang lar,mak minat dia tu,,lama dah",,semangat dia cerita,,haha

pastu sekarang,dia tengok Juvana,ada Bront Palarae,,,aku tengok sebab ada Zahiril Adzim,,haha,,Cah tengok sebab ada Botak,,hahahahaha,,




hensem jugak,,kalau mak minat,,aku pon minat lar,,hahaha


Keluar Lepak Dengan Mak, Adik Cah and Kakak

Wednesday, July 06, 2011
Assalamualaikum :)


penat giler hari ni,,dari pagi keluar balik petang,,Actually pagi tadi teman Cah pergi buat test JPJ,,,kesian kat dia sebab failed masa test on da Road sebab dapat JPJ yang kerek gila,,ppuan lak tu,,lantak dia lar cah,,next time try lagi,,& harap-harap bukan ngan makcik tu lagi,,heehhe,,sementara tunggu,,gila-gila gambar dengan kakak & mak,,blog ni jarang-jarang letak gambar kakak aku,,ni lar dia,,hehe


okay,,perasan!hehe
susah betol nak amik gambar dia ni,,tapi,hari ni dia okay skit,,tapi itular,,terbudget muda sudahhhh,,hehehe

hahaha,,kenapa lar aku asyik amik gambar camni :(

mak xlayan,baca paper

dah lama xnampak udang & sotong ni,,kalau ondaway nak gi bandar trg,wajib tgk replika ni,,hehe,,masa dalam kereta,,gila-gila gambar ngan Cah..debabkan dia suka sangat korea,,suruh dia bergambar ala-ala korea,,hahaha

sampai-sampai bandar,trus makan,,hehesnap makanan aku jer,,sebab dah lapar sangat,,hehe..lepas tu pi shopping baju kurung,,bukan baju raya tapi baju apa ntah,,sajer-sajer kot,,haha,,Cah beli 2 pasang,mak 1 pasang,kakak 2 pasang & aku sepasang jer,,,lepas tu pi beli kasut!!hehehe,,,then pergi beli Freskies untuk si Lanun,,hehe,,,jumpa lar member-member masa sekolah dulu,,jupe Bewanggg,,hehe,,




orang diet,nasi sikit lauk banyak :)

Lepas tu,pergi anta kakak kat umah dia,singgah kat umah mak mertua dia,,pekena ABC dulu,,,best-best lama dah tak makan ABC,sekali pekena kerepok lekor & goreng pisang,,hahaha,,




tinggal separuh dah



layan abc

snap by ipan,,rumah mak mertua kakak,,ramai bebudak time ni,,hehe

best-best,,lama dah tak jejalan berempat,Mak,Kkak,Cah & iday :)










Resepi Kacang Panjang Tumbuk

Thursday, June 23, 2011
Kacang Panjang Tumbuk,,Nama tak berapa nak komersial,,hehe,,actually masakan ni lebih kepada Ulam lar,,kan biasa saper-saper yang suka makan ulam,makan sayur mentah camtu,,takpon kalau yang pantai timur tu biasa makan dengan budu,,so,ari ni belajar lar 1 jenis masakan Ulam,abah yang ajar,,dulu masa kat Indonesia,abah biasa makan lar,,,so,nak share lar,,hehe,,semalam dah buat,,hari ni buat lagi,,simple jer,,tapi untuk saper2 yang memang suka makan Kacang Panjang mentah lar,,

Bahan-Bahan
Kacang Panjang 
1 ulas bawang *
5-6 biji Cili Api(yang kecik tu) *
Udang Kering *
Ikan Bilis *
garam
gula
ajinamoto(nak guna takpe,xnak guna pon takpe)

1. Potong Kacang Panjang tu pendek-pendek,,then amik Lesung,& tumbuk-tumbuk kacang tu,,tapi jangan lumat sangat erk..tengok gambar bawah ni



Beto Kusyairy Dah Kahwin Rupanya!

Tuesday, May 10, 2011

Iday mula kenal beto dari drama Kashaf Amani, memang semua budak rumah suka and cakap beto ni comel. Then dia memang pandai berlakon. Before ni dia pernah berlakon dalam movie Geng Surau dan Juvana.

Beto ni memang ada bakat dan berjaya bawakan watak dengan baik. Iday ingatkan dia belum kahwin, tapi dah lama rupanya. Haha 

Iday dapat tahu pon sebab terbaca komen dekat blog wife dia. Haha


Ini wife dia yang comel tu,


So, jangan kecewa lama sangat ye :p




Movie Info | Crazy Little Thing Called Love

Sunday, May 01, 2011

Antara banyak-banyak movie Thailand, "Crazy Little Thing Called Love" paling Iday suka and still tengok banyak kali sehingga sekarang.  Iday minat dengan pelakon utama movie ini iaitu Mario Maurer.



Sinopsis Crazy Little Thing Called Love/First Love

Nam seorang gadis yang kurang cantik tetapi jatuh cinta pada lelaki paling popular dan hensem di sekolahnya iaitu P'Shone. 


Nam dengan bantuan 3 rakan baiknya berusaha memikat hati P'Shone dengan pelbagai cara dan juga dengan mengikuti tips dari buku "Nine Recipes of Love".

Cerita ini sangat kelakar kerana ada satu scene yang diorang gigih sental kulit gelap Nam dengan berus. Hahaha Then ada part yang diorang letak buah-buahan atas muka Nam sebab nak bagi kulit Nam lagi cantik. Hahaha

Cuba check trailer dibawah : 



Serius best movie ni, banyak scene kelakar dan romantik. Ada juga part sedih sampai Iday menangis okay. Hehe

Iday tak nak bagi spoiler sebab nak korang tengok sendiri drama ni. Hehehe

Kalau nak tengok online atau download, boleh check link dibawah :



Iday sebenarnya nak letak video dalam post ni tapi asyik autoplay. So korang just klik link dia atas ye. 


Kalau ada masalah dengan link di atas, boleh komen dibawah atau PM iday dekat FB Page Iday : search "Sayaiday-Malaysian Blogger"

Enjoy!




Resepi Mudah Macaroni Cheese

Wednesday, February 16, 2011
salammmm,,,


ari tu,masa balik umak my sis,,kitorang plan lar nak buat macaroni cheese,,so,pergi shopping bahan-bahan untuk buat macaroni cheese tu,,sangat simple okay,,senang lar sangat2,,kalau laki2 yang suka makan cheese tu,,tak yah nak menyusahkan awek2 korang untuk buat,,,buat sendiri2 pon bolehhh,,hehe,,yang single-mingle pon lagilar boleh buatttt,,,


bahan-bahan yang kena ada :

Butter
1/2bawang besar
Susu low fat
Lada hitam
Lada sulah
Cendawan
Ayam
Macaroni
Oregano(ni xde pon xper..he3)
Cheddar cheese,


cara nak buat :


1. Panaskan butter,tumis bawang sampai naik bau

2. Letak lada hitam,lada sulah,oregano

3. Letak susu,susu ni depend pada banyak mana letak macaroni,,kalau banyak macaroni,letaklar 1 gelas susu,

4. Letak ayam & cendawan,,kacau2,nak tambah rasa,letaklar garam@ lada hitam,ikut sesedap rasa

5. Letak macaroni,kacau,

6. Tabur cheese cheddar tu,,kacau

7. Hidangggg,,,,simple kannnn?






try lar :)


Kentang Bakar bersama Cheese

Friday, February 04, 2011
Ida dan cheese berpisah tiada. Hahaha


iday memang gila cheese, apa-apa makanan yang ada cheese memang iday suka. Sebab tu ada je resepi yang guna cheese, iday nak try masak. Tapi kalau makan selalu pon tak elok kan. Hehehe

Hari tu ada tertengok blog kawan iday, dia share resepi kentang bersama cheese. Kentang tu dibakar bersama cheese. Memang mudah dan sedap. Ida pon cuba la resepi tu, tapi iday ada tukar step sikit. Hehehe


Bahan-bahan yang diperlukan :

+ Cheese slice - iday beli yang ChesDale yang besar. Lebih boleh simpan :p
+ Cheddar cheese - beli je 1 paket
+ Kentang - bergantung pada selera korang & beli yang sederhana besar
+ Serbuk lada hitam


Cara-cara nak buat Kentang Bakar bersama Cheese :

Basuh kentang terlebih dahulu. Kemudian potong kepada 2 bahagian.

Korek isi kentang tapi jangan sampai terkena pada kulit kentang, takut nanti berlubang. Kalau macam susah nak korek sebab keras, korang boleh rebus dulu kentang tu.

Iday memang tak suka rebus, sebab nak fresh rasa dibakar. Hehe Ida cucuk-cucuk isi ketam dengan pisau then korek keluar isi kentang. Hehehe

Gaulkan isi kentang bersama cheddar cheese dan black papper.  Then kalau nak lagi best, korang boleh kisar bahan-bahan tu. 

Lepas dah kisar, tuangkan balik acuan tadi kedalam lubang kentang yang korang korek tadi. Isi sampai penuh. 



Then baru la letak kepingan cheese di atas kentang tadi. Iday potong separuh kepingan cheese tu. Barulah banyak kentang boleh buat. Hehehe



Lepas tu korang bakar dalam oven sampai kentang masak. Hehehe



Senang je kan :)


Sorry gambar tak berapa nak cantik sebab ni edit entry lama. Hahaha

Tadi ada intai resepi ni dekat Google, ada yang siap gaul dengan brokoli. Memang sedap! Nanti nak cuba la. Tengok je la gambar-gambar ni. Mana tak terliur. Haha




Blog Archive

My Blog List