Enter your keyword

Jom Masak Kacang Panjang Tumbuk !

Kacang Panjang Tumbuk,,Nama tak berapa nak komersial,,hehe,,actually masakan ni lebih kepada Ulam lar,,kan biasa saper-saper yang suka makan ulam,makan sayur mentah camtu,,takpon kalau yang pantai timur tu biasa makan dengan budu,,so,ari ni belajar lar 1 jenis masakan Ulam,abah yang ajar,,dulu masa kat Indonesia,abah biasa makan lar,,,so,nak share lar,,hehe,,semalam dah buat,,hari ni buat lagi,,simple jer,,tapi untuk saper2 yang memang suka makan Kacang Panjang mentah lar,,

Bahan-Bahan
Kacang Panjang 
1 ulas bawang *
5-6 biji Cili Api(yang kecik tu) *
Udang Kering *
Ikan Bilis *
garam
gula
ajinamoto(nak guna takpe,xnak guna pon takpe)

1. Potong Kacang Panjang tu pendek-pendek,,then amik Lesung,& tumbuk-tumbuk kacang tu,,tapi jangan lumat sangat erk..tengok gambar bawah ni


2. Bahan yang ada * kat atas tu,kena kisar,,,nak tumbuk pon lagi okay,


3. panaskan kuali,takyah letak minyak pon okayy,,kalau ikut resepi asal just gaulkan jer bahan yang dikisar dengan kacang,,so,lepas kuali dah panas,,letaklar bahan yang dikisar tadi,,


4.Lepas bahan yang dikisar tadi ditumis dalam kuali sampai air kering,,masukkan kacang tumbuk tadi,kacau-kacau,,tambah gula,garam untuk penambah rasa,,


5.Jangan lama sangat yer,nanti dah tak jadi ulam,,hehe,,kacau-kacau kejap,then bolehlar hidanggg,,hehehe,,


yeahhh,,dah siap,,sedap boleh makan dengan nasi @ makan gitu aje pon boleh,,ikut selera aku lar,sebab aku memang suka makan Ulam,,hehehe,,kalau tak paham,sori okay,sebab aku bukan pandai sangat nak ajar-ajar ni,,hehehe,,ni just nak share jer,,abah cakap ni feveret dia masa kat Indonesia dulu,,hehehe


selamat mencuba :)

p/s: lepas ni nak masak spaghetti,,,Cah nak bukan puasa,,hehe,,

3 comments:

  1. memang suka makan benda alah ni... sedap

    ReplyDelete
  2. hehehe,tol2,,sedap & menyihatkan,,hehe

    ReplyDelete
  3. sedapnya!! terliur isk isk :(

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

My Blog List