Enter your keyword



Resepi Mudah Macaroni Cheese

Wednesday, February 16, 2011
salammmm,,,


ari tu,masa balik umak my sis,,kitorang plan lar nak buat macaroni cheese,,so,pergi shopping bahan-bahan untuk buat macaroni cheese tu,,sangat simple okay,,senang lar sangat2,,kalau laki2 yang suka makan cheese tu,,tak yah nak menyusahkan awek2 korang untuk buat,,,buat sendiri2 pon bolehhh,,hehe,,yang single-mingle pon lagilar boleh buatttt,,,


bahan-bahan yang kena ada :

Butter
1/2bawang besar
Susu low fat
Lada hitam
Lada sulah
Cendawan
Ayam
Macaroni
Oregano(ni xde pon xper..he3)
Cheddar cheese,


cara nak buat :


1. Panaskan butter,tumis bawang sampai naik bau

2. Letak lada hitam,lada sulah,oregano

3. Letak susu,susu ni depend pada banyak mana letak macaroni,,kalau banyak macaroni,letaklar 1 gelas susu,

4. Letak ayam & cendawan,,kacau2,nak tambah rasa,letaklar garam@ lada hitam,ikut sesedap rasa

5. Letak macaroni,kacau,

6. Tabur cheese cheddar tu,,kacau

7. Hidangggg,,,,simple kannnn?






try lar :)


Kentang Bakar bersama Cheese

Friday, February 04, 2011
Ida dan cheese berpisah tiada. Hahaha


iday memang gila cheese, apa-apa makanan yang ada cheese memang iday suka. Sebab tu ada je resepi yang guna cheese, iday nak try masak. Tapi kalau makan selalu pon tak elok kan. Hehehe

Hari tu ada tertengok blog kawan iday, dia share resepi kentang bersama cheese. Kentang tu dibakar bersama cheese. Memang mudah dan sedap. Ida pon cuba la resepi tu, tapi iday ada tukar step sikit. Hehehe


Bahan-bahan yang diperlukan :

+ Cheese slice - iday beli yang ChesDale yang besar. Lebih boleh simpan :p
+ Cheddar cheese - beli je 1 paket
+ Kentang - bergantung pada selera korang & beli yang sederhana besar
+ Serbuk lada hitam


Cara-cara nak buat Kentang Bakar bersama Cheese :

Basuh kentang terlebih dahulu. Kemudian potong kepada 2 bahagian.

Korek isi kentang tapi jangan sampai terkena pada kulit kentang, takut nanti berlubang. Kalau macam susah nak korek sebab keras, korang boleh rebus dulu kentang tu.

Iday memang tak suka rebus, sebab nak fresh rasa dibakar. Hehe Ida cucuk-cucuk isi ketam dengan pisau then korek keluar isi kentang. Hehehe

Gaulkan isi kentang bersama cheddar cheese dan black papper.  Then kalau nak lagi best, korang boleh kisar bahan-bahan tu. 

Lepas dah kisar, tuangkan balik acuan tadi kedalam lubang kentang yang korang korek tadi. Isi sampai penuh. 

kentang bakar cheese

Then baru la letak kepingan cheese di atas kentang tadi. Iday potong separuh kepingan cheese tu. Barulah banyak kentang boleh buat. Hehehe

kentang bakar cheese

Lepas tu korang bakar dalam oven sampai kentang masak. Hehehe

kentang bakar cheese

Senang je kan :)

kentang bakar cheese

Sorry gambar tak berapa nak cantik sebab ni edit entry lama. Hahaha

Tadi ada intai resepi ni dekat Google, ada yang siap gaul dengan brokoli. Memang sedap! Nanti nak cuba la. Tengok je la gambar-gambar ni. Mana tak terliur. Haha

kentang bakar cheese

kentang bakar cheese


Follow My Instagram