Resepi Mudah Jagung Manis

Wednesday, July 27, 2011
Hi Korang, 

Petang-petang kalau buat makanan ringan-ringan pon sedap. Kalau kat kampung, senang la nak dapat jagung sebab gerai jagung memang bersepah. 

Sekarang dekat KL, kena beli dekat pasaraya. 

So, hari ni Iday nak kongsikan cara nak buat jagung manis. Simple sangat-sangat. 

Bahan-bahan diperlukan 

Jagung - ikut la korang nak banyak mana, Iday guna 3 ketul (ketul ke haha)
Gula - dikisar halus
Mentega - 
Garam



Cara nak buat Jagung Manis

1. Korang cabut/hiris la jagung tu. nak dapatkan biji-biji isi tu, Then buang la batang tu. 


2. Kukus jagung sehingga masak. Kalau nak lagi senang, korang kukus dulu, baru hiris. Mana-mana pon boleh.

3. Lepas dah masak, gaul dengan gula kisar, mentega dan garam secukup rasa. Korang boleh letak susu pekat lemak krim tu pon sedap. 


4. Gaul-gaul hingga sebati. Iday suka gaul lama-lama biar meresap dalam isi jagung tu.

Lepas tu boleh la makan je. Senang kan! Hehehe



Ada banyak lagi resepi jagung manis ni. Tapi ini yang paling senang la bagi Iday. 

Korang boleh try okay!


Selamat mencuba!





Korang boleh check resepi lain di link ini : Resepi Blog Sayaiday

Kalau suka artikel ni,boleh share ye!

Jangan lupa like Facebook Page dan follow Instagram Iday 



Terima Kasih!





Sekeping Serendah Retreat Homestay

Monday, July 25, 2011





Sekeping Serendah Retreat Homestay,
Chalet, Jalan Ipoh, Kg Orang Asli, Serendah, Rawang, Kuala Lumpur, Malaysia 48200 

Cantik kan?siap ada outside pool lagi,,Bbq disediakan,
ada waterfall sebab tempat ni berdekatan dengan perkampungan orang Asli,,
tengok price pon cam reasonable lar,,
ni semua taw dari Humaira,bila dia letak gambar kat facebook,,
so,Google lar,yang pergi kat sini semua bagi respon baik,,

ada banyak jenis rumah actually,Glass Shed,Mud Shed,,,
tapi cantik macam yang Mud Shed,ni semua tengok kat page chalet ni lar,,,hehe
gaya macam pernah pergi,,haha

so,housemate?bila nak pergi sini?hahaha

Korang berminat nak tahu details dan booking? Boleh check link website dibawah :

http://www.sekeping.com/serendah/


GETTING THERE
From Kuala Lumpur, take the North-South Highway heading north and exit at Rawang. After the Rawang tollgate, turn right and head north via the old trunk road. Pass busy Rawang town and head toward Serendah (10km away).GPS coordinates : N3.368050, E101.631150



Mak aku suka Bront Palarae

Wednesday, July 06, 2011
Dah lama dah tau yang mak suka Bront Palarae ni,masa dia tengah berlakon cerita Cinta Tsunami & ada 1 iklan Maxis ,,Artis -artis lain mak aku tak layan sangat lar,,,semalam time minum kat gerai sambil2 tunggu Cah,,aku baca paper,,then ada citer pasal Bront Palarae,,,aku cakap lar kat kakak,,"ni ha,pelakon yang mak minat sangat"..kakak ketawa lar,,tiba-tiba mak celah,,"memang lar,mak minat dia tu,,lama dah",,semangat dia cerita,,haha

pastu sekarang,dia tengok Juvana,ada Bront Palarae,,,aku tengok sebab ada Zahiril Adzim,,haha,,Cah tengok sebab ada Botak,,hahahahaha,,




hensem jugak,,kalau mak minat,,aku pon minat lar,,hahaha


Keluar Lepak Dengan Mak, Adik Cah and Kakak

Wednesday, July 06, 2011
Assalamualaikum :)


penat giler hari ni,,dari pagi keluar balik petang,,Actually pagi tadi teman Cah pergi buat test JPJ,,,kesian kat dia sebab failed masa test on da Road sebab dapat JPJ yang kerek gila,,ppuan lak tu,,lantak dia lar cah,,next time try lagi,,& harap-harap bukan ngan makcik tu lagi,,heehhe,,sementara tunggu,,gila-gila gambar dengan kakak & mak,,blog ni jarang-jarang letak gambar kakak aku,,ni lar dia,,hehe


okay,,perasan!hehe
susah betol nak amik gambar dia ni,,tapi,hari ni dia okay skit,,tapi itular,,terbudget muda sudahhhh,,hehehe

hahaha,,kenapa lar aku asyik amik gambar camni :(

mak xlayan,baca paper

dah lama xnampak udang & sotong ni,,kalau ondaway nak gi bandar trg,wajib tgk replika ni,,hehe,,masa dalam kereta,,gila-gila gambar ngan Cah..debabkan dia suka sangat korea,,suruh dia bergambar ala-ala korea,,hahaha

sampai-sampai bandar,trus makan,,hehesnap makanan aku jer,,sebab dah lapar sangat,,hehe..lepas tu pi shopping baju kurung,,bukan baju raya tapi baju apa ntah,,sajer-sajer kot,,haha,,Cah beli 2 pasang,mak 1 pasang,kakak 2 pasang & aku sepasang jer,,,lepas tu pi beli kasut!!hehehe,,,then pergi beli Freskies untuk si Lanun,,hehe,,,jumpa lar member-member masa sekolah dulu,,jupe Bewanggg,,hehe,,




orang diet,nasi sikit lauk banyak :)

Lepas tu,pergi anta kakak kat umah dia,singgah kat umah mak mertua dia,,pekena ABC dulu,,,best-best lama dah tak makan ABC,sekali pekena kerepok lekor & goreng pisang,,hahaha,,




tinggal separuh dah



layan abc

snap by ipan,,rumah mak mertua kakak,,ramai bebudak time ni,,hehe

best-best,,lama dah tak jejalan berempat,Mak,Kkak,Cah & iday :)









Follow My Instagram