Enter your keyword

Resepi Mudah Ketupat Sotong atau Sotong Sumbat !

Last weekend,  aku dengan gigihnya buat ketupat sotong, and tu ada lah first time buat tanpa ada mak di sisi, cehhh, perantau la konon. Sebenarnya,senang sangat la nak buat ketupat sotong ni. 

Barang wajib kena ada:

Sotong
Beras Pulut
Santan Cair (rendam beras pulut)
Santan Pekat
Halba
Bawang
Halia
Garam 
Gula
Pecungkil gigi/Lidi



Sotong-Sotonggggg - Basuh bersih-bersih



Beras Pulut

1. Masukkan beras pulut dalam sotong and pakai lidi untuk tutup sotong supaya pulut tu tak keluar. hehe. masa buat ni memang failed , siap je masak banyak pulak pulut yang keluar, hahaha




2. Letak air sikit, bawang,halia and halba. Biar sampai didih baru letak santan pekat. Jangan lupa letak garam gula sesedap rasa. hehehe





Tadaaaaaaa! Masak dah :') 




No comments:

Post a Comment

Iday Jual Teatox!

My Blog List