Enter your keyword

Sponsored Video: BOSS THE SCENT
The new film with Anna Ewers & Theo James

Review : 47 Ronin


Salam,

Korang dah pergi tengok 47 Ronin? Iday nak pergi tengok malam ni. Dah booking ticket wayang and dapat favourite seat. hehe. So, dari review dekat laman sesawang ni, ramai yang cakap cerita ni best. Ada jugak buat comparison dengan lagenda yang sebenar. macam tak sama lar, watak lelaki mix xdelah. Iday tak boleh nak baca lebih-lebih, nanti spoil pulak bila nak tengok. So, jom layan trailer dulu :




Yang dah tengok punya review :

47 Ronin is a highly fictionalized take on the story of the 47 ronin who took revenge on a court official who had the 47's leader commit seppuku. In the film, Keanu Reeves portrays Kai, a half-British Half-Japanese outcast who is called upon by Oishi, the leader of the 47. The 47 seek revenge on Lord Kira, who also has an evil witch (Rinko Kikuchi) serving under him, who killed their master.

The movie itself looks absolutely phenomenal, with amazing visual effects, an emotional and gripping musical score, and strong performances from Keanu and Hiroyuki Sanada, who portrays Oishi. The major problem that i saw with the movie was that, it was over way too fast. They left out important character development for the witch and a few other characters, which really could have added more emotional flame to the film. Plus, the movie overall could have easily been twenty, thirty minutes longer. If it were, i would say it can rank alongside 13 Assassins and The Last Samurai. The script was well-written (some cheesy lines, but overall pretty good), Carl Erik Rinsch's directing was good but had a few too many cut-aways.

47 Ronin is an extremely action-packed samurai/fantasy epic that is something you don't want to miss on the big-screen. Though, if you want to see something award-worthy in terms of writing and directing, hope for a Director's/Extended cut on disc, for you won't find it here. But great performances, visual effects and emotion really help make this movie stand out, even with The Desolation of Smaug as competition.

sound interesting right? jom tengok. nnti balik movie, iday update apa pndangan ida sal movie ni pulak :)

Updated: 

Dah tengok! gila sedap daboom bagi aku. Im glad Islam tak tido dalam wayang, dan mata dia asyik terbeliak je. bila tanya dia suka tak , dia jawab "terbaik! saya sukaaaa!". hahaha, comel je.

so, yup cerita ni awesome. jalan cerita dia senang nak faham. ada part kau sedih, ada part kau rasa nak marah, ada part kau kecewa, ada part kau gelak. bagi aku cerita ni balance. kalau bab sembang , xlama-lama. kalau lawan-lawan pon, kau tak sedar masa berlalu.


permulaan cerita, perkenalkan watak which is good, then Kai dah besar, masuk scene lawan dengan monster besar gila. best dengan visual effect dia yang awesome. cerita dia ada turun naik, xmendatar. serius kau xkan bosan kalau tengok cerita 47 ronin. dia ada part yang kelakar which is kau tak sangka akan ada, ada part terkejut yang buat kau jerit, ada part sedih yang buat kau rasa direktor patut tukar jalan cerita. heheh

Cerita ni dia punya motif tentang hubungan antara samurai-samurai, kesetiaan pada tuan diorang dan macam mana pentingnya diorang dalam mempertahankan diorang punya maruah. pendek kata, cerita ni memang bagus, aku dapat apa yang diorang cuba sampaikan dalam cerita ni. 

Rating movie :  9 1/2 per 10. hehehe

Best gila :)



1 comment:

  1. macam bagus aja, oklah kejap lagi nak pi tengok, dah book pagi tadi

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List