Enter your keyword

Sponsored Video: BOSS THE SCENT
The new film with Anna Ewers & Theo James

Mee Celup (Kelantan)

Hallo! dan Assalamualaikum :)

Entry makanan before bulan puasa, Haha. Lepas ni aku nak boikot blog yang post story pasal makanan sedap siang2 hari bulan puasa, Hehe. takder la , memain je :p

Korang taw tak ape tu Mee Celup? Kalau orang pantai timur, sure taw makanan ni. aku dibesarkan kat terengganu & everytime pergi pasar malam memang wajib la nak beli Mee Celup ni. Macam mana rupa sebenarnya mee celup ni?



Sebenarnya apa yang membezakan Mee Celup ni dengan masakan mee yang lain? kenape Celup? Hehehe. 

Kalau nak taw, sup mee celup ni akan dimasak dulu. ala macam guna sup bunjut tu. Then dah masak sup tu baru la kita celup2 mee(yang bersih dan dibasuh) dalam sup tadi. sekali dengan kangkung.

then letak la,ayam/daging(yang dah rebus), kacang tumbuk , daun bawang, lada potong, ikan bilis goreng, perasa(garam,gula,lada sulah) and limau nipis. 

iday paling suka makan kat terminal bas shah alam, memang betul2 orang kelantan yang buat. sedap terangkatt. hehehe. selalu makan mesti licin mangkuk. kadang2 diorang letak bakso. Kat sini ada satay and my favourite all the time, "ketiak ayam" or chicken wing. Haha



Kalau korang jenis tak kisah makan kat gerai2 ni, try la lepak dekat kedai makan tepi terminal bas shah alam ni. Makanan goreng2 diorang pon sedap. :)

5 comments:

  1. Replies
    1. la, xpernah makan ke, nanti iday bawak ayu makan taw. hehe

      Delete
  2. nampak macam sedap. kalau dapat rasa mesti lagi sedap

    ReplyDelete
  3. Kat sini byk org jual mee celup. Kalu ke rantau panjang tu lagi lah... gerai tepi jalan sebelum sampai rantau panjg pun dah ada. Kalu ke rantau panjang, cari kedai makan betul betul depan sekolah arab rantau panjang.nasi ayam dia pon sedap. somtam pon ada.

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List