Enter your keyword



Reunion Mrsm Kuala Lipis 2014

Wednesday, July 23, 2014
Hello! dan Assalamualaikum :)

Masa darjah 6 dulu, iday dapat 5A UPSR. Haha bukan nak show off ke ape, tapi nowdays budak2 senang macam tu je dapat 5A. So, its not a big deal lar. Haha

Sambung Story.

Bila dah dapat 5A, mesti masuk sekolah berasrama penuh, so, iday berjaya ke MRSM Kuala Lipis Pahang yang pada masa tu baru bukak. Kira macam first batch la. N ofkos la jadi akak-akak gangster skit. Haha

Kenal macam-macam jenis orang. kawan baik pon asyik tukar every year. tapi still baik and buat kerja gila sama-sama. Kena rotan, kena panggil warden and kena maki caci tu memang dah benda biasa. Tapi aku happy sebab 3 tahun kat MRSM Kuala Lipis tu , something yang unforgettable taw. 

Tu cerita 12 tahun dulu.

12 Julai 2014, dengan kerjasama Hada,Dilah and Hamie berjaya buat satu majlis berbuka puasa + reunion sekali dekat Vistana Hotel. Iday excited la, sebab ada kawan yang xjumpa almost 10 years kot. Selalu contact2 through Facebook. Ni jumpa siap mengandung,ada tunang,dah kahwin, bakal kahwin*ehem-ehem kat diri sendiri :p

So, iday plan pergi dengan Nadia. Masa tu Nadia dah sarat mengandung. Gigih datang reunion. Hehehe

So, bawah ni penuh gambar ye. Haha :p















Lepas tu mestila ada sesi photogroup reramai kan, kita pon mintak la tolong husband2 kepada kawan-kawan kita yang dah kahwin tu. Thanks Shafiq, husband Nadia. Hehehe Yang Bestnya, Shafiq ni dia snap dari mula kitorang prepare and setting tempat masing2 , sampai masing2 betul2 dalam gambar. sebab ramai sangat okay. memang havoc la. Hehehe











Terima kasih tak terhingga pada Hada Hami Dilah yang anjurkan event ni. Nanti buat lagi, oh apa kata berkampung dirumah iday nanti* ehem-ehem jemput makan nasi minyak

Hahaha :)






Pengalaman Dapat Housemate Buruk Perangai

Tuesday, July 22, 2014
Hello! dan Assalamualaikum :)

Sebenarnya aku malas nak cerita pasal housemate kurang asam aku tu, tapi serius aku tak sangka yang aku dapat jumpa sejenis manusia macam ni. Manusia yang macam tak kisah apa, buat salah tapi buat bodoh and serius makin lama aku hadap orang macam ni, boleh gila. 

sekarang dia dah tak serumah dengan aku dah, aku cakap aku nak kahwen & dia kena keluar. Sebenarnya aku tak tahan dengan perangai dia, sebab tu aku nak dia keluar dari rumah tu. Serius oi, sakit otak aku.

Masa mula-mula dia nak masuk umah ni, aku tanya dia, ada transport ke nak pegi keja sebab umah aku ni mana ada bas. Then dia cakap ada. Okay fine, memang bagus la. 

Dia booking umah aku tu bulan 7, so sepatutnya dia start bayar bulan 7 la kan. sekali deposit. Tetiba dia buat hal, dia cakap dia nak masuk bulan 9 sebab ofis dia tak jadi pindah TPM. So, aku macam nak cancel la dengan dia, tapi dia pujuk2 then aku kesian. Then aku cakap la, why not dia bayar sewa bulan 8 half and bulan 9 + deposit. Aku ni kira baik tak mintak sewa bulan 7 sekali. Tapi dia buat hal lagi, dia xbank in duit and senyap camtu.

21 Julai 2013
Dia datang tengok rumah tu, usha2 dulu la & dia cakap dia suka.

24 Julai 2013
Dia confirm nak sewa bilik tu. So, aku mesej la dia 24 Julai tu, bagi no akaun semua. Aku cakap bila dah bankin, bagitau aku. so dia reply cakap OK. 



31 Julai 2013
dia tak masuk2 lagi duit, aku nak bayar duit rumah sewa. Sakit kalau nak bayar sorang. Masa tu pon baru lagi kerja. Then aku mesej dia masa 31 Julai  tu. 
Akak, duit rumah sewa & deposit tu bankin esok or lusa boleh tak? Sebab ida nak bagi tuan rumah dah.
Dia tak reply, aku dah start bengang sebab kalau dia taknak aku boleh sewa kat orang lain. Actually ramai je nak sewa bilik kat rumah tu sebab aku letak murah okay. 

2 August 2013
Dia still tak reply, so aku mesej dia lagi. Kali ni kalau dia tak reply memang aku nekad nak cancel. Memang bodoh la kan. Aku mesej macam ni :
Sorry Akak, kalau tak jadi sewa or lambat bayar. Akak kena bagitau. Atleast saya taw dari akak diam macam ni.
Aku tak dapat reply, so aku dah decide nak cancel. Memang bangang taw buat orang macam ni. Sumpah aku nak marah. tapi, elok je dia call lepas tu. dia cakap ayah dia masuk hospital & bla bla bla. Sekali lagi aku bagi peluang & sekarang aku rasa macam bodohnya aku time tu. 

15 August 2013
Aku ingat dia akan bankin la dalam masa terdekat, then aku dapat mesej dia pada 15 august 2014.
Akak bayar deposit 22/8 boleh? Lagipon time tu akak dapat gaji, nak bayar sekarang tak dapat

Bodohnyaaaa aku time tu sebab aku cakap okay. bodoh kan. Bila aku baca balik mesej aku ngn dia before ni, aku rasa macam bodoh sebab boleh sabar and terima dia masuk dalam rumah sewa. Sebab start dia masuk, bermula hari-hari paling stress dalam hidup aku. 

Dah la bayar sewa lambat. pastu buat hal. macam-macam hal dia buat masa duduk serumah. then masa last dia nak keluar. dia boleh tanya "Apa Salah akak?" . Kecik-kecik taknak mati, besar menyusahkan orang. Hahaha. 

Nanti aku cerita, apa yang dia buat sampai aku marah. almost 1 year aku tahan dengan perangai dia, then malam ni malam paling bahagia sebab dia dah officially berambus dari umah sewa aku.


p/s: Aku tak aibkan dia, sebab aku tak sebut nama dia. Tapi aku boleh cakap malang bagi mereka ada housemate macam dia. Aku punya stress ni nasib baik tak masuk hospital je.


Shopping Dapur Ramadan : Pasar Borong Selangor

Thursday, July 10, 2014
Hallo & Assalamualaikum,

Kalau bulan Ramadan je, mesti masing2 sibuk nak masak semua kan, ada yang tak sempat masak of course beli Bazaar Ramadan. Kalau yang baru kawen, mesti nak tunjuk kepakaran memasak, kalau kurang sedap boleh salahkan resepi yang tak betul. Ehem-ehem dekat kawan baik yang baru kawen. Hehehe

So, bulan Ramadan ni iday tak pergi bazaar sangat. masa mula2 ramadan je, lepas tu tak tahan la tempat ramai orang.rimas. Nak makan kedai makan pon rasa macam membazir. Baik masak kat rumah, jimat pon jimat.

Bila dah kerja ni, balik pulak lambat, so kadang2 malam supermarket dah tutup around pukul 10 camtu. So iday decide nak pergi pasar borong selangor which is memang 24 jam bukak. Tempat dia besar and kali pertama iday pergi, iday dah borong banyak barang2 dapur dengan harga jimat. 
Disebabkan Cah dah xmakan ayam, so iday banyak beli udang,ikan dan sotong. semua segar2. sayur-sayuran dia pon pelbagai jenis dan segar. 


Drama Melayu : Ramadan Jangan Pergi

Saturday, July 05, 2014
Hallo! & Assalamualaikum :) 

Macam biasa, bila bulan puasa, banyak la drama2 melayu yang ditayangkan di tv3, tapi banyak2 tu iday paling layan tengok and tak miss lagi, drama Ramadan Jangan Pergi setiap hari selasa-khamis pukul 10 malam.


Semua watak dalam drama tu iday kenal tapi iday tak kenal watak husband Siti Saleha tu, Fir Rahman. Rupanya dia tu pelakon baru . Okay la dia berlakon, xkayu and dia pandai main watak husband yang dayus. Haha. serius menyampah ngan dia dalam drama tu. 

Drama Ramadhan Jangan Pergi ni mengisahkan tentang Farah (Siti Saleha) yang kahwin dengan Johan (Fir Rahman) tanpa restu ibu bapa diorang. So, masing2 kena buang keluarga. Family Johan buat anggapan yang Johan ni kena bomoh oleh Farah. Kakak Johan kenalkan Johan dengan Nadia. Akhirnya diorang rapat. Family Johan suka Nadia and nak Johan cerai dengan Farah. Nak taw lagi, korang tengok sendiri la cerita tu ye. Hehe

Ni first time aku layan drama melayu macam ni. Adamaya or watever drama yang popular before ni pon aku tak layan. Haha Aku menyampah gila dengan Johan & sakit hati dengan Farah sebab senang dipergunakan oleh Johan. Hahaha 

Drama ni bagus sebab dia tak pakai hero2 yang dikenali, macam langkah bijak dia amik pelakon macam Fir Rahman. Sebab kita tak boleh nak sangka watak dia macam mana. Hahaha 

Jom tengok drama ni, and uji kesabaran korang masa tengok drama ni. Haha

Others Post


Follow My Instagram