Enter your keyword

Sponsored Video: BOSS THE SCENT
The new film with Anna Ewers & Theo James

Shopping Dapur Ramadan : Pasar Borong Selangor

Hallo & Assalamualaikum,

Kalau bulan Ramadan je, mesti masing2 sibuk nak masak semua kan, ada yang tak sempat masak of course beli Bazaar Ramadan. Kalau yang baru kawen, mesti nak tunjuk kepakaran memasak, kalau kurang sedap boleh salahkan resepi yang tak betul. Ehem-ehem dekat kawan baik yang baru kawen. Hehehe

So, bulan Ramadan ni iday tak pergi bazaar sangat. masa mula2 ramadan je, lepas tu tak tahan la tempat ramai orang.rimas. Nak makan kedai makan pon rasa macam membazir. Baik masak kat rumah, jimat pon jimat.

Bila dah kerja ni, balik pulak lambat, so kadang2 malam supermarket dah tutup around pukul 10 camtu. So iday decide nak pergi pasar borong selangor which is memang 24 jam bukak. Tempat dia besar and kali pertama iday pergi, iday dah borong banyak barang2 dapur dengan harga jimat. 
Disebabkan Cah dah xmakan ayam, so iday banyak beli udang,ikan dan sotong. semua segar2. sayur-sayuran dia pon pelbagai jenis dan segar. 





Muka aku masa ni memang penat gila, bila dah tukar tempat kerja dekat KL, giler exhausted kot, sebab kena drive and hadap jam. Tapi sekarang dah biasakan diri n siap taw skill mencelah/menyelit secara berhemah. Hehehe. Actually kalau nak pandai hidup dalam jem ni, korang kena taw which way yang korang nak lalu. Tu yang penting! :)


First time bawak cah pergi pasar, dia excited sebab semua yang dia nak beli ada kat sini dan dengan harga murah pulak tu. Dia ni suka sangat dengan sweet potato. Boleh nampak kat riak muka dia kalau jumpa sweet potato. Haha. 



Hahaha. serius aku kesian dengan keadaan penat aku time ni, Islam lak tak habis2 nak amik gambar candid buruk aku. Dah tak terdaya nak buat muka poyo and comel. Hahaha

Tapi serius shopping barang dapur kat sini memang terbaik. aku suka beli ikan and udang kat sini. Murah dan segar. Lagi pon, dekat je dengan rumah aku. Hehe. Hari tu aku beli udang setengah kilo. boleh tahan 2 minggu and macam-macam aku masak. Hehehe




So, nanti kalau korang dok area puchong,bukit jalil,sri kembangan n putrajaya ke. boleh la datang sini shopping dapur untuk bukak puasa. Pasar borong ni terletak di Sri Kembangan. 

Nanti aku post, apa aku masak guna bahan2 dapur yang aku beli kat sana ni. Hehehe :)

8 comments:

  1. Selalu jugak ke sane..sbb dekat ngan umah..
    tapi sejak ramadhan nie..x pegi sgt..sbb dekat area umah ada buka kedai runcit jual sayur2..ikan2 nie..
    berdua je kat umah jadi malas nak pegi jejauh...tapi mahal ckit la...pasar borong die lagi murah...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat area umah pon ada kedai runcit, cuma rasa tak puas, xbanyak choices. hehe. Pasar borong ni besar kan. Tapi tak pergi selalu. 2 minggu sekali camtu. hehehe :)

      Delete
  2. yeay mkn dekt rumah lg jimat...
    ayie pon xpeg pasar walaupon pasar depan tmpt keje..
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. masak umah depend on tuan, kalau sedap, sedap la makan. tak sedap boleh marah diri sendiri. hehe. then boleh tambah2 . hehe :p

      Delete
  3. Salam Ramadhan, .blogwalking time smbil follw blog rkn bloggr yg tdk smpt sy follow :) ..

    http://ssurianahyana.blogspot.com/

    follower ke-495 kat sini ^_^

    ReplyDelete
  4. Beli dipasar borong lebih jimat dan segar. Cuma perlu datang awal boleh dapat sayur, daging dan ikan segar yang baru turun dari lori. Biasanya kalau balik kampung saya akan ke pasar borong seawal pagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, kalau kat kampung memang xder pasar 24 jam ni. Pagi2 mak dah bawak pergi pasar ikan di bandar. Hehe

      Delete

Iday Jual Teatox!

My Blog List