Enter your keyword

Check My New Video On Youtube!





The Journey Malaysia | Best Local Film I've Seen So far

Thursday, February 27, 2014
Salam,

pix credit : joshuaongys.com


THE BEST LOCAL FILM I WATCHED SO FAR, bagi huruf besar lagi tu, so, tidak hairan lah yang movie ni tengah box office sekarang. jalan cerita terbaik, santai saja, more to family genre, banyak nilai moral yang dipaparkan and of course more about chinese culture.

cinematography movie ni power, briliant, i must say. this movie had choose the awesome place which are cameron highland, the island, penang and not forget to mention the bridge at Perak. It makes we realize yang actually banyak tempat menarik kat Malaysia ni. cuma kita perlu explore, perlu cari. 



Okay, back to review, Nak bagi sinopsis sikit cerita ni. so, for those yang belum tengok, amaran, this article boleh jadi spoiler. Do not continue reading if you wanna watch this movie. better tengok without baca any synopsis, baru ada element surprise. baru "SYOKKK" hehe, for those yang dah tengok sure faham why i used that word. 

Actually this movie tentang Bee and Ayah dia yang tidak serasi/rapat kerana Bee dibesarkan di England dan jarang pulang ke Malaysia. Kali Bee pulang kerana ingin memperkenalkan Benji, "mat saleh" guy iaitu tunang Bee. 


Ayah Bee seorang yang terlalu mengikut pantang larang dan berpegang pada tradisi China sangat kecewa kerana mendapat menantu "Mat Saleh" guy, foreigner la, not chinese guy. Dia cuba membantah perkahwinan mereka , tetapi selepas kematian rakan baik dia, dia sedar yang sebelum dia mati, dia patut melihat anaknya kahwin, so bermula la episod dia menghantar kad perkawinan ke rumah kawan sekelasnya dulu. dia menaiki motor bersama benji ke negeri berbeza antaranya perak,penang and other state yang im not sure la. That time la, mereka try to getting along together, and benji learnt something, then changed him to be a better person, and reasonable person. then ayah bee  pula started to know and kenal lebih rapat si Benji ni.

so, the story goes on sampai la part mereka cuba membina belon udara solar, untuk memenuhi hasrat kawan ayah bee yang baru meninggal, okay stop with this synopsis, you should watch it. Hahaha. 

The best part about this movie?

Every person yang berlakon dalam cerita memang berbakat and acted so well sampai kau rasa this not movie, this is something documentary, the real thing. serious! and the places, oh my, the places was so amazing. even aku duduk malaysia pon, aku tak sangka yang the places actually existed in my country. I wish the outside people should watched this movie and nak datang Malaysia.

cerita ni kelakar, ada part sedih, cerita ni pandai buat aku gelak, ada part aku jerit, ada part aku sedih, but almost semua gelak. even thinking about the movie, i'm smiling . :)


antara yang kelakar, bila ayah bee beli kemeja untuk benji dan kebetulan sama dengan sofa di rumah Fatimah. haha, even cucu-cucu Fatimah called him "Sofaman" , try sebut laju-laju, it will sound like "superman" Haha.


so, you should watch it, thanks Atika and her friends for the ajak-ajak, hehe. and Nadia sangat kelakar, dia lah paling banyak gelak dalam movie tu, hahaha. even part "taik burung" pon dia gelak. "Burung tu pandai berlakon" hahaha 

so, yes , very recommended to watch this movie, you will never regret it. Finally Malaysia! Finally! tiada unsur-unsur rempit, tiada carut maki, this kind of movie yang kau boleh tunjuk kat outside people, this is Malaysia okay! :)

saya sangat seronok hingga saya menulis tanpa henti dan saya rasa saya patut berhenti sekarang. hahaha.

tapi Frankie Lee & Joanne Yew , sangat hensem and cantik! watak paling penting, ofcourse ayah bee, Uncle Chuan (Sai Peng Lee)

“A cross-continental story that explores the idea of culture, not just as tradition but as an expression of love. No hantuwith bad make up. No big stars overdoing it. No crash boom bang. But full of love, tradition and beauty. I'm so glad I had the opportunity to watch this beautiful film. (Cry likegila) My favourite Malaysian film so far this year. With amazing shots, wonderful story and honest performances The Journey is hard to beat. Well done director, cast and team. Thank you for a beautiful film. There is still hope for Malaysian films.SyukurAlhamdulillah.” - Sharifah Armani,


Okay bye! Box office beb, yes! Well done :)

P/s: actually, cerita ni takde pon fokus sangat pasal belon panas sebab, that part macam sekejap, actually more to benji and uncle chuan. :)






Fakta : Penguin ada lutut

Wednesday, February 26, 2014
Salam,

Nampak tak dalam gambar ni, Penguin ada lutut? nampak? hehe, aku pon tak sangka yang penguin ni ada lutut sebab dari secara luaran ni, kita takkan nampak. kan?



Bukan apa, tadi macam biasa,aku bukak ViralNova, memang feveret page hari-hari. So, dalam article tu diorang paparkan result xray haiwan-haiwan ni. ada katak, kucing , ayam dan macam-macam haiwan. tapi yang paling best pasal penguin ni. hehehe. 

Rupa-rupanya penguin ada lutut. tapi jalan tegak je. tol x? Jom kita tengok gambar x-ray lutut tu.




Hehehe, ada lutut rupanya penguin ni. comel je :)




Tiba-tiba Rindu :)

Sunday, February 23, 2014
entry ni, entry rindu. rindu badan aku yang dulu, sejak kerja ni, asyik penat, xsempat nak jaga badan dan aku asyik makan - makan - makan. so, aku rindu aku dulu, jaga makan, jaga badan, ni sebagai pemangkin semangat untuk kurus. usaha lebih !


Aku rindu zaman universiti, zaman happy takyah fikir masalah kerja, zaman berjalan, zaman lepak-lepak, zaman kawan-kawan selalu dekat je. Sekarang susah, masing-masing busy kerja. kesempatan nak berjumpa tu susah. kekadang xcukup corum. huhu


aku rindu zaman sekolah, zaman giler-giler, zaman aku berlagak jantan, zaman aku hebat dimata junior, haha. poyo, asyik kena aim dengan warden, mau tak hebat, biasalah bila dok asrama ni, macam-macam perangai. hehe


Haha, rindu aku banyak, tapi sikit-sikit dulu aku upload. hehehe. ni baru part 1 :)


Gambar Aeril Zafrel dan Wawa Zainal | Pasangan Halal

Sunday, February 23, 2014
Salam,

Amaran : peminat Aeril Zafrel tidak digalakkan melihat gambar-gambar dibawah, risau ada yang cemburu. hehehe. Iday pon cemburu, tapi cemburu pada mereka yang dah halal :p

















Kalau nak taw, sampai sekarang ida still takler nak 'hadam' yang Aeril ni dah kawen, dulu memang minat bebetol kat dia, bila start cerita dia dah kawen dengan Wawa, masa tu fikir biarlah tu hanya gimik untuk promote movie ke ape, sekali betul. huhu, sedih kejap. then cemburu jugak la sebab Aeril hensem okay,pastu dapat pulak Wawa yang memang comey. 

tapi- apa-apa pon, kita kena terima, hehe, ayat pasrah, alaaa, Islam pon muka lebih kurang je macam Aeril ni. tu dia ayat penyedap hati melampau. hahaha :p


Lirik Lagu - Kurelakan Jiwa | Hazama

Thursday, February 20, 2014
Salam,



actually dulu dah banyak kali dengar lagu ni, tapi impak dia tak berapa kuat sebab iday asyik melayan lagu penglipur lara, tapi bila tengok drama Jika Itu Tardirku lakonan Shah Iskandar dan Intan Ladyana. lagu ni asyik terngiang-ngiang kat telinga. hehe. so, entry kali ni nak bagi korang faham sikit lirik lagu ni. memang okay sangat dengan drama tu. hehehe



Kusangka hidupku
Selamanya kelam
Terbelenggu ikatan tanpa manisnya cinta

Memaksa diriku
Menapaki jalan
Arah yang tak pernah ku mahu dalam hatiku

Kini kau pun hadir
Memberi cahaya
Membangunkan ku dari suramnya mimpi ngeri

Menuntun hatiku ke palung asmara
Seakan ku hidup kembali dari matiku

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku Relakan Jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menghidupkan aku
Yang mampu melarutkian setiap sepi hatiku

Hati bukan untuk dimiliki
Tapi untuk dicinta dan mencintai
Kurelakan jiwaku padamu

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku relakan jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menhidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

Seandainya waktu
Tak pernah pertemukan aku dengan dirimu
Akan kubiarkan mati hatiku selamanya
Sehingga kau datang membangunkan aku



Best kan lagi hazama ni? lambat sangat aku tahu pasal lagu ni. hehe. tapi bagi aku semua lagu Hazama best. :)



Lukisan cinta Emma Maembong buat Zizan Razak

Wednesday, February 19, 2014
Salam,

Ramai jugak artis yang nak kawen tahun ni termasuk Hanez Suraya , Fizz Fairuz dan Zizan Razak. Zizan Razak menyatakan yang dia ingin menamatkan zaman bujangnya tahun ini di berita harian.





Kalau ikut perancangan diri saya, Insya Allah tahu ini nak kahwin. Tapi semuanya terserah kepada jodoh. Saya hanya merancang dan Tuhan yang menentukan. Ingat ya, saya hanya rancang saja tahun ini. - zizan di berita harian

So, tadi pergi visit Instagram Zizan Razak, diorang dah semakin menunjukkan kisah percintaan diorang, sweet gitu. dan Zizan Razak ada memuatkan gambar lukisan dengan caption :
Percaya.hargai.sayang.cinta.teguh.sabar.jujur.ikhlas..thanks tuk lukisan ni syg..sejuta erti disebalik lukisan ni..harap kekal sepermana lukisan ini..love u syg..



gambar tu di tag kan Emma Maembong dan Zizan Razak, awwwww. menjadi-jadi sweet diorang, sure sape yang minat Zizan Razak dan gilakan Emma Maembong jeles habis. hehehe. ramai yang komen, mendoakan kebahgian Zizan Razak dan Emma. Zizan juga ada membalas komen, "amin", 

xcukup dengan gambar lukisan ni, banyak dimuatkan gambar kasut bersama,dengan caption yang sweet dan ditagkan Emma. hehe



Lagi-lagi bila Emma dapat hadiah Sneakers LouisVuitton dari Zizan Razak maybe. hehehe. 


Untung Emma Maembong, Zizan ni  bukan sahaja kelakar tapi romantis orangnya. Ramai juga yang memuji sifat Zizan yang tidak sombong dengan peminatnya. Hehehe. apa-apa pon doakan yang terbaik untuk diorang :)




Kisah Bakti Arjuna Fitri

Sunday, February 16, 2014
Salam,


Arjuna Bakti Fitri anak kepada Fynn Jamal, aku taknak tambah 'angkat' sebab aku rasa tak selayaknya untuk Arjuna, kasih sayang Fynn Jamal and Tri melebihi segalanya maka gugur 'angkat' itu. 

Alkisahnya bila Arjuna muncul dalam hidup Fynn Jamal, Arjuna berkulit gelap, sebab kasihnya pada arjuna, fynn jamal tak mempersoalkan warna kulit Fynn Jamal, disaat itu, hanya tidak sabar diluah rasa cinta dan sayang. tapi bila bibir mula berubah warna, Fynn jamal dan Tri bawa  Arjuna ke hospital dan rupa-rupanya Arjuna sakit. 

Jantung Arjuna belum membengkak tapi perlukan pembedahan segera, mujur ada doktor Lim yang sudi menolong tapi tarikh yang sesuai untuk membuat pembedahan adalah keesokan harinya. Bila ditanya oleh Doktor Lim, adakan wang mencukupi sebanyak 35000, Fynn Jamal dan Tri tidak teragak-agak menjawab Ya kerana kasihnya pada Arjuna.

Saat tu la, Fynn Jamal meminta pertolongan rakyat Malaysia menderma untuk kos perubatan Arjuna, masa tu BeautifulNara, Rotikaya dan sosial media buat hebahan kepada semua rakyat Malaysia. tak lupa juga bantuan dari Noh Hujan yang menggunakan akaun bank beliau untuk mengutip derma, ekoran akaun bank Fyn Jamal dipantau . 

dalam masa 24 jam, Fynn Jamal berjaya mengumpul 35 ooo untuk kos pembedahannya. aku terkilan sebab saat tu, aku tak tahu cerita ni, Alhamdulilah, rakyat malaysia prihatin.

Sekarang arjuna dah sihat, gelak2, main-main, dan ramai yang sayangkan Arjuna. :)

aku ringkaskan cerita, senang nak bagi orang faham. hehe


p/s: kalau ada bercanggah cerita bagitaw k :)




Selama tuhanmu ada, takkan engkau tercela - Fynn Jamal

Sunday, February 16, 2014
Salam,

Serius aku suka fynn jamal dah lama, aku beli buku sajak dia, puisi tepi jalan, aku stalker instagram dia hari-hari, aku hadap youtube dia tiap kali dia update. aku kagum karya seni dia dan aku kipas-susah-mati Juna,

Kok ping, maafkan saya curi gambar Juna dekat Instagram . curi caption kok ping, saya xnak kena denda. hehe. sebenarnya saya kagum dengan Fynn Jamal, cara dia sayang anak dia, cara dia jaga anak dia, caption-caption instagram pasal anak dia. kalau Juna besar nanti, scroll instagram mummy dia, sure nangis, kasihnya mummy dekat awak Juna. Huhu. kita pulak yang terharu and rindu mak kite. huhu

anak yang baik. anak yang manis. anak yang menurut kata. anak yang manja. anak saya. mestilah saya cuma reti puji puja. bak kata atok dad dia-- tahi anak saya pun comel2 sahaja. wahahahaha. kalau bukan kita yang kasih setiap kekurangan anak kita-- siapa lagi?

as per written in the info up there; i am-- literally-- a defensive mother. nampak tak grip tu? haaaa. gitu la dia. betapa obsessifnya aku pada dia; begitu eksplosif dan kalau tak diperjaga-- boleh jadi destruktif. tahu sahajalah aku-- kalau sudah kasih-- memang full throttle. hahaha. i might die tomorrow. i do not want my husband and my son wonders how much i love them; i want them to always know.

semua anak lahir dengan rezeki masing2. aku rasa-- dan ada sedikit yakin-- rezeki yang juna bawak adalah kasih sayang. dia membawa beribu orang bersama-- berkasih sesama. terima kasih semua, sebab kasihkan anak aku-- tanpa mengira dia siapa.


tuhan itu baik. walau pun tidaklah juna ini dari rahim aku, dari benih daddynya-- terlalu banyak kami pada juna. pada iras wajah. pada sifat. pada jasad. bagaimanalah mampu setiap kemiripan ini terjadi kalau bukan semata dari ihsan tuhan. kan? sebab ibu bapa bukan setakat pada nasab dan nama. tapi pada yang menjaga. orang boleh kata "apa kau tau, bukan kau yang melahirkannya"-- tapi ah. 9 bulan di perut takkan beritahu apa makanan kegemarannya, bagaimana dia sukakan ditidurkan, apa yang menjadikan sedihnya tak tertahan. kan? here is to all adoptive parents out there. endlessly judged for we can never be seen as our children's rightful parents. tapi ah. orang bangang je anggap this adoptive vs biological parents fight ni sebagai competition. sebab entahlah. bukan ada piala pun. aku ada juna. nak apa lagi?

Saat aku update entry ni aku sebak gile, siap nangis-nangis macam tulis surat kat boyfren lepas putus cinta.sambil-sambil dengar lagu youtube arjuna beta tu. muka dah buruk sesangat dah. haha. pastu abang aku yang belum tidur tetiba turun dari bilik dia, aku lap air mata aku cepat2 sampai hidung aku pedih sebab lap kuat sangat. haha. bodoh :p




Paling aku suka dekat lirik ni. and lagu ni aku suka sangattt. giler suka, gile-gile. hahaha. sayang Arjuna! and sayang Fynn Jamal jugak. tapi nak sayang Arjuna lebih2 sikit boleh. hehe. 



Selama tuhanmu ada, takkan engkau tercela - Fynn Jamal

Sape nak sayang arjuna, boleh visit IG ni : http://instagram.com/fynnjamal . Confirm korang jatuh sayang, macam yang aku selalu rasa. Sayang Arjuna! again :p 


Update : aku malu nak cakap, sebenarnya aku sayang abah aku, walaupon dia bukan ayah kandung aku, dia jaga aku macam anak sendiri. kalau salam abah, aku tak pernah cium pipi abah macam anak-anak abah buat, sebab malu. sebab aku rasa aku bukan anak dia yang sebetulnya, aku cuma tumpang kasih sayang dia. tapi takpe, aku akan jaga dia balik macam dia jaga aku dulu. bagi kebahagian selagi mampu :(


Ikhwan Khairudin dan Nur Risteena Bercinta? - Pelakon Carekarama Pilihan Rozana

Sunday, February 16, 2014
Salam,

Baru je selesai tengok Carekaram Pilihan Rozana, actually ending dia boleh tahan terkejut and tak sangka ending dia macam tu je. Tetiba rasa ada part 2 ke? Haha. ape daaa. Okay sekarang nak cerita pasal Asyraf, watak dalam pilihan Rozana tu. mata coklat, semua ingat dia pakai contact lens. hehehe.

Siapa Asyraf dalam Pilihan Rozana tu?

Sebenarnya nama penuh dia adalah Ikhwan Khairudin, berumur 24 tahun dilahirkan di Alor Setar Kedah. Antara lakonan Ikhwan adalah Awan Dania, Maqam, Mulanya di sini, Ampunkan Dosaku, Gemersik Kalbu, Dan bila Esok, Suri, Darjat dan Dendam Pencinta , Ariana Rose, Kampung Girl, Menjinak Ombak dan banyak lagi

tadi usha twitter Ikhwan, banyak betul tweet dengan Nur Risteena, siap berbaby-baby. Bercinta? Hehehe, kita tak taw , maybe diorang rapat as kawan rapat, lagi-lagi berlakon bersama. lagipon tu semua tweet yang lama-lama, tweet tahun lepas. :p


twitter Nur Risteena


twitter Ikwan Khairudin







Screenshot twitter diorang. hehehe












Hehehe, apa-apa pon suka tengok Nur Risteena berlakon, menjadi, tapi baru perasan yang dia dalam menjinak ombak. hahaha. tapi memang suka tengok dia berlakon.

semoga diorang ni berjaya dalam industri . jangan sombong2. hhehe. tapi tengok cara diorang layan peminat kat twitter tu, kira okay la. mesra. hehe. good luck Nur Risteena and Ikwan Khairudin. :)


Blog Archive

My Blog List