Enter your keyword

Blog Sayaiday sepanjang 2014



Eh eh, 

dah masuk tahun 2015, hahaha. macam biasa, umur makin meningkat. sudah tua. gituuu, ayat pon dah makcik-makcik. 

Macam-macam berlaku sepanjang tahun 2014 ni. tapi entry kali ni iday nak cerita tentang blog iday sepanjang 2014. 

Iday menulis di blog ni sebagai suka-suka, dari tahun 2009. dan tak sangka pon boleh dapat income and macam-macam pengalaman dari blog ni. Dapat kenal kawan-kawan blogger. Hehehe

Entry ni bosan je, kalau tak nak baca pon takpe....... Hahahaha

Alexa Rank?

Hahaha, malu la pulak nak menayang alexa rank ni, bukan hebat sangat pon. Okay, blog sayaiday punya alexa rank ni banyak bergantung kepada banyak mana iday update. kalau malas update, memang teruk sikit alexa rank ni, kalau rajin update blog, nampak bagus sikit. yang ni Alexa Rank yang terbaru la :


Hahahaha, ribu-riban lagi rank dalam malaysia. so target 2015, kita buang ribu-riban, kita amik ratus-ratus pulak. Hehehehe. 

Bounce Rate pon penting, iday kalau boleh nak blog sayaiday ni, bila orang masuk & stay lama-lama sikit, taknak lah, masuk baca title terus keluar. Hahahaha. so, target 2015, bounce rate below 30%. Hahahaha

Page Rank, Domain Authority, Page Authority?


Page rank masih lagi 1. Target 2015, page rank 2. boleh? Hahaha . Kalau blog yang belum pakai domain sendiri, kena check Page Authority, kalau yang pakai domain sendiri check Domain Authority. 

Apa benda PA/DA ni?
Domain/Page Authority represents Moz's best prediction for how a website will perform in search engine rankings. Use Domain/Page Authority when comparing one site to another or tracking the “strength” of your website over time. We calculate this metric by combining all of our other link metrics—linking root domains, number of total links, MozRank, MozTrust, etc.—into a single score.
Bahasa senang : Domain Authority tunjuk macam mana korang punya website/blog perform in search engine rankings.

So, kalau yang bagus tu, DA/PA lebih dari 30. Kalau yang pakai blogspot, kena check PA okay :)

Iday punya 42, target 2015, 51? macam blog Yuyu Zulaikha. Hahahaha. InsyaAllah. 

Keyword Ranking?

Bila kita menulis, lagi bagus kalau kita boleh target certain keyword tu then cuba untuk increase blog kita punya position dalam search page tu. Sekarang pon iday dah start target certain keyword bila buat advertorial post/product review/article yang iday fokus untuk drive traffic. 

Yang ni kena banyak belajar lagi. Hehehe Iday pon ada banyak belajar SEO tools, nanti iday boleh share dekat blog. hehehe 

Payment/Income dari blog?

Hahahaha, tak banyak pon, tapi total lebih dari RM5000. pasal advertorial post ni, iday tak kisah pon berapa diorang nak charge, sebab blog iday ni bukan tahap power lagi. 



oh, iday pon pernah dapat hadiah Samsung S5 dengan hasil blog ni, & banyak dapat tiket movie free, event free & banyak lagi. Hehehe

So, target 2015 untuk blog Sayaiday, iday nak try update blog like 20-30 entry sebulan & blogwalking & tambah kawan blog. Hehehe 

Ada juga target lain, tapi malu nak cakap kat sini.

sekian dari kaki kepoh,

Tuan blog SayaIday


4 comments:

  1. Wahhh ! Baguslahhh. Keep blogging Iday ! ^^

    ReplyDelete
  2. Wahhh..good luck iday..jom sama2 naikkan semangat semula...

    ReplyDelete
  3. semoga teros maju dlm bidang blogging ni!
    =)

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List