Enter your keyword

3 Cara Untuk Hilangkan Perangai Kucing Yang Suka Menghisap Jari/Kain



Iday ada cerita kat artikel sini macam mana iday boleh jumpa and start jaga Ali, Hiro & Maya. Yang comel muka baik kat atas tu, Hiro. Hiro antara yang paling manja sebab still suckling/hisap our(islam & iday) fingers. 

Iday pernah google pasal cats who suckle and lick jari ni, and rupa-rupanya ni habit normal terutama pada anak kucing yang terpisah dari ibu dia terlalu awal. Sometime dia akan hisap blanket and baju. Tapi selalunya dia akan minta untuk hisap jari. buat muka sedih. Islam pula sayang sangat dekat Hiro ni, dia la yang selalu volunteer jari dekat Hiro. Hehehe

Tapi, kadang-kadang ada orang tak suka kalau kucing diorang asyik hisap jari so ada cara untuk elak. Yang ni pon hasil iday baca artikel dekat laman sesawang. Hehehe

1. Cuba elak, lari atau avoid

Bila kucing korang cuba nak lick, cuba elak and jauhkan diri. Cara ni mungkin ambil masa berminggu atau berbulan. Tapi ingat jangan hangat-hangat tahi ayam. 2 minggu tak bagi lick, tetiba bagi. Sebab useless la, nanti dia start balik habit tu. 

2. Alihkan perhatian - guna mainan

Every time dia cuba nak lick, terus main-main dengan dia, baling bebola benang ke, tali ke so akan attract and dia lupa. Yang ni iday selalu buat kalau iday tengah buat kerja & tetiba Hiro datang , terpaksa campak mainan kat dia. hehehe

3. Ada kucing yang kuat sulking ni sebab stress. 

Cuba check, bila time dia start hisap jari, time visitor datang ke? or ada kucing lain datang dekat ke. Kalau dia sulking sebab stress, cuba kurung dia dalam bilik ke, or letak tempat lain. Ada taw sesetengah kucing yang takut visitors. 

Jangan Buat!

Jangan tinggikan suara atau pukul. Kesian taw, dahla terpisah dari ibu terlalu awal, tiga-tiga ekor kucing iday pon, masa iday start bela, tali pusat pon ada lagi. Kesian.



Iday buat masa ni, tak rasa yang habit Hiro ni menyusahkan sebab bukan selalu dan dia mendengar kata. Kalau iday cakap tak boleh and tak bagi. Dia buat - buat faham then baring kat lantai. buat muka kesian. Hahahaha


Tengok video comel Hiro ni. Hehehehe :)




5 comments:

  1. Oh baru tau nape certain kittens ada habit ni . good sharing Iday..comelnye Hiro!

    ReplyDelete
  2. comelnya hiro :D macam kucing sy suka jilat tangan sape2 yg dekat dngn dia lepas dia jilat bulu .. hehee http://ijahoney.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Iday akak letak awak di side bar blog :)

    ReplyDelete
  4. saya pun ada kucing yg suka suck, tapi dia suka isap kain

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List