Enter your keyword

Sponsored Video: BOSS THE SCENT
The new film with Anna Ewers & Theo James

Ingat 5 benda penting bila shopping barang dapur!

Jangan lupa tips ni supaya tak menyusahkan diri sendiri dan orang lain!




Every month bila dapat gaji, mula la buat list untuk shopping grocery. Beli barang-barang keperluan rumah lagi-lagi kalau yang dah kahwin, full time suri rumah ke mesti busy nak pergi supermarket untuk shopping.

Tapi, pastikan jangan lupa 5 benda penting ni! 

    Pastikan barang yang di beli mempunyai bar code!

    Hari itu iday shopping grocery, gigih semua campak dalam bakul/troli. Bila dah selesai, bayar la di kaunter. Sekali akak kaunter tu cakap :

    "akak, yang ni tiada bar code, tak boleh scan. kalau nak kena ambil baru la."

    masa aku beli 1 paket kentang, then memang nak pakai sangat, terpaksa la jalan jauh sikit pergi ambil paket kentang tu. buang masa & tenaga kat situ. Sebab tu kena check barang yang nak dibeli tu ada bar code ke tak. 

    Lagi tak suka, bila malas nak ambil ,then cancel. menyusahkan pekerja kat situ untuk hantar balik barang yang korang cancel beli tadi. 


     Jangan lupa timbang (sayur,ayam,ikan & etc) !

    Sama juga kes dengan bar code tu. Jangan lupa timbang, then pilih-pilih dulu, baru timbang sekaligus.

    jangan kejap ambil lobak, timbang.

    ambil tomato, timbang.

    pilih-pilih kangkung, timbang.

    Aunty yang timbang tu dah bosan tengok muka, kejap-kejap datang timbang.

    Then barang yang lupa timbang ni biasanya barang basah, bila korang malas nak pergi timbang, then cancel, tinggal kat kaunter, lagi menyusahkan dengan air meleleh pastu pekerja pula kena cepat-cepat letak kat tempat yang sepatutnya. Ish Ish Ish! 







    Pandai ambil , pandai letak balik tempat asal

    Jenis orang yang suka beli ni memang banyak ada bila shopping grocery, tapi jenis cancel and letak suka hati pada tempat yang tak sepatutnya pon ramai. Alasan, sebab malas.

    Kadang-kadang aku nak beli meggi, tiba-tiba nampak susu tepung baby kat situ. Kalau nampak cendawan, boleh juga ambil, makan dengan meggi pon sedap. Hahaha

    Itu lah, rancang betul-betul, bila terlebih budget, terus cancel, then letak merata-rata barang tu.

    paling obvious, rak coklat bersebelah kaunter tu. macam-macam ada. last minute taknak beli kannn. aishhhhh! Jangan buat perangai tak elok ni ye. Hehehe

    Letakkan troli dengan betul

    Bila nak pilih barang, mesti nak parking troli tu kan. Ingat, jangan halang laluan. Kadang-kadang sakit hati pon ada, bila kau terpaksa ambil jalan jauh sebab ada orang parking melintang & mustahil untuk lalu.

    Lagi bagus, troli diletakkan di luar lorong. Minta la partner jaga kejap, takut barang hilang. Tak jaga pon takpe, korang bukan dah bayar pon. Hehehe


    Last sekali, jangan lupa bayar. Hahaha

    Especially kalau ada bawa anak, make sure before keluar, check la anak tu ada pegang something ke tak. Hehehe

    Iday ada baca 1 blogger share yang anak dia terpegang barang & masa keluar, bunyi alarm sebab ada barang yang belum bayar. tapi lupa pula sape. Hehehe Jaga-jaga taw. Hehe


    Tips Tambahan daripada Blogger :)


    + Jangan lupa bawak list barang nak beli sebab nanti terover bajet & barang nak di beli tak beli-beli pun. - BBL
    + Jangan pergi shopping groceries waktu lapar. Nanti semua benda yang tak penting pun nak ambik :D - Fadzi Razak


    p/s : nak tambah tips shopping grocerry pon boleh, di ruangan komen. Hehehehe :)


    9 comments:

    1. good tips Iday, kadang-kadang ada yang buat pekerja supermarket ni macam orang gaji diorang je.kesian jugak tengok cashier terlari-lari gi amikkan barang yang ada barcode..

      ReplyDelete
    2. Tips yang sangat membantu.. Hehe.. Thanks Iday! ^_~
      RosmizaAliDotCom™

      ReplyDelete
    3. jangan lupa bawak list barang nak beli sebab nanti terover bajet & barang nak di beli tak beli-beli pun..

      ReplyDelete
    4. Good tips... hahahha. thank u for remind

      ReplyDelete
    5. Nice tips. Boleh amalkan. Lebih2 lagi tang barang tu. Hehe :)

      ReplyDelete
    6. Jangan pergi shopping groceries waktu lapar. Nanti semua benda yang tak penting pun nak ambik :D

      ReplyDelete
    7. tapi paling tak suka bila tempat timbang dah beratur panjang,haha

      ReplyDelete
    8. bab yang tak de bar code tu kadang berhuhu jugak lah, terpaksa p tukar balik, kalau kne yang lin epnjg2 haru laa

      ReplyDelete

    Iday Jual Teatox!

    Blog Archive

    My Blog List