Enter your keyword

12 Langkah Mudah Untuk Membuat Ketupat dan Ketupat Palas



Yeay yeah nak raya, yeay yeay! ni jeritan masa zaman budak-budak dulu. Beria betul nak  sambut raya. Iday ingat dulu, bila tinggal beberapa hari lagi Raya, mesti cat rumah, basuh bekas kuih, tok buat tapai, cari buah kelapa, pergi beli barang nak masak, kemas pasu bunga, alih-alih perabot. 

Emmm, alih-alih perabot memang tiap-tiap tahun. Sampai abah pon bising, yelaaa almari tu penuh dengan pinggan mangkuk. Bila nak alih, kena keluarkan and masukkan balik. Hahaha 

Banyak sebenarnya kerja dibuat bila nak raya ni. Tahun ni tak dapat buat-buat busy macam ni lagi. Tahun ni, ami and cah ambil alih kerja aku kat rumah tu ye, jangan bagi mak abah buat sorang! 

Okay, sambung pada topik.


Iday tahun, sekarang zaman dah moden, ketupat pon boleh beli, yang siap ada plastik berat lubang2. Hahahaha Mak iday tak suka beli yang tu, selalu dia beli plastik and cucuk lubang sendiri. Kalau rajin, baru buat ketupat pakai daun kelapa tu. 

Kalau iday pon lagi suka ketupat yang daun kelapa tu, baru la RAYA! Amboi, Hahahahaha

Sebenarnya, iday nak share 15 langkah mudah untuk membuat ketupat. Mudah la sangat kan, padahal masa belajar dengan tok, separuh mati tak jadi. Hahahaha


Tapi, kalau ada tutorial bergambar ni maybe memudahkan kot. Nanti bila balik kampung Terengganu, nak show off kat Tok. Hehehehe

Oh ni pulak, 15 langkah  nak buat ketupat palas,

kredit gambar : mekarmewangi.blogspot.com

Kitorang jarang buat Ketupat Palas, biasa order je dekat Makcik kat kampung. Sedapnya ketupat palas! :)

Korang pandai ke buat ketupat? Hehehehe




No comments:

Post a Comment

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List