Enter your keyword

Tips Masuk Universiti #TipsMasukU

Salam korang :)

Adik iday, Cah akan masuk universiti 24th ni(maybe dasar kakak tak ingat tarikh), dia sambung master dekat UPM Serdang. So, kena la bagi tips masuk universiti dekat dia, padahal dia dah masuk Unimap sebelum ni. Hahaha Dasar kakak yang nak blog about everything. Hik Hik Hik :p




Actually, #tipsmasukU ni tengah trending dekat twitter. So, iday nak share la few tips yang iday tahu and few yang iday ambil dari twitter. Hehehe 

Oh, iday pon bahagikan by category. Hahaha




Pelajaran

1. Cuba score every sem, dapatkan pointer lebih dari 3.00, kalau 4.00 lagi bagus. Hehe Jangan tunggu sem 5 baru nak naikkan pointer. 


2. Pilih kos yang kita minat, bukan yang orang lain nak kita buat apa in the future. Kita yang nak hadap bendatu, bukan orang lain - @NisaAjax

3. Focus on your studies. Be picky of your group for assignments. Don't depend so much on your group mates. Expect sleepless nights - @nalisaaa

4. Kumpul carry mark sebanyak mana yg boleh, sometimes final exam questions will leave you speechless. - @zsyzura

5. Kena rajin buat assignment jangan mengelat kang sem depan semua tak nak team dengan kau sebab serik - @harisbaharis

6. Cek sms/whatsapp sebelum mandi pagi. Jangan bila dah siap mandi baru tahu kelas cancel. - @amirulfarhan___

7. Jgn kedekut ilmu - @ZafiraaZakaria


Kawan


1. Just because they're your friend, it doesn't mean they'll be good in group assignment. - @alieyanatasha

2. Pilih la kawan yg tahu nak makan mana - @HIDAYAHASNOL

3. Jangan senang sangat percayakan orang even roomates sendiri - @dyranoru

4. Just be friend to everyone, treat them nicely and always avoid conflicts with them - @maluRAZI

ada muka familiar tak? Hehehehe

5. Cuba jadi pendengar yang baik, everytime kawan ada masalah, jangan asyik main phone. Nak survive dekat universiti kena pandai jaga hati kawan.

6. Jangan risau tak jumpa kawan time masuk universiti , bawak je kereta nescaya dipermudahkan jumpa ramai kawan - @Im_Aarol

7. Pilih kawan yang ada kereta. Hahahaha 

8. baik baik lah dengan senior. InsyaAllah nota, assgment, itu ini kau boleh dapat. Lagi best bila depa belanja makan haha - @milrahim




Cinta

1. Sudah sudahlah dengan relationship goal. Target dapat CGPA 3.5 dan ke atas dan kekalkan sepanjang semester.


2. Kalau nak bercinta 1 kelas boleh, tapi jaga batas-batas pergaulan. Jangan sampai kacau study and orang menyampah. 

3. Kalau yang couple tu bila gaduh or clash jangan meroyan sampai xnak study. Baik kau move on cepat2 - @illyanieomran_

4. Takpayah nak ada crush2 ni. Buang masa jek kau pakai cecantik/ hensem2 pi kelas sekali dia tak datang - @le_monamie

5. Ambil kursus kahwin di kampus, jauh lebih murah. Paling power, mana tahu kita bersama - @AzharShukri

6. Dah couple tu, jgn tinggalkan kawan. - @WanSyahin



Belanja/Duit

1. Kena pandai pandai simpan duit sebab selalu hujung sem memang sakit. - @AlyaniSaruan

2. Buat tabung carut dengan kawan, kalau siapa carut kena masuk duit dalam tabung or belanja makan. 


3. Buat baik kat makcik2 kerja cafe. Mana tahu boleh dapat harga murah - @shihah_sukor

4. Kalau dapat ptptn/biasiswa, jgn guna trus utk belanja macam2. Sebab dua bulan kemudian kau akan kering dan merana. - @pocchuAzilah

5. Jangan selalu buat perangai "eh lupa nak bawa duit". 



Sikap

1. Be kind to everyone. The nerds, the lecturers, the pak guards even. You'll never know when you're gona be needing their help. - @faliqfahmie

2. Don't give a shit to peoples, peoples would not give a shit back to you. - @soleh1888

3. Jangan gaduh dengan semua org dalam kelas and jangan menyombong. - @lelaki_nama_ady

4. Dress up berpada pada . Kau pergi menimba ilmu tau . Bukan pergi tengok kpop show kat bukit jalil. - @NurLyanaMustapa


5. Ingat ibu ayah kat rumah. Lagi elok call setiap hari tanye khabar, biar berkat ilmu tu - @amelisco

6. Naik kereta member tu, hulur lah duit minyak even tuan dia tak mintak. -@xarifIV



Kalau korang nak taw tips-tips lain, boleh la check link bawah ni okay! Ikut yang mana boleh ikut. Kalau yang jenis buat lawak bodoh tu jangan layan. Hehehe

Ingat, zaman belajar ni best sebab korang akan ingat bila korang kerja nanti. Hehehe Rindu zaman belajar, tapi bukan masa belajar, rindu kawan-kawan and suasana. hehehe




Best moment masa convo - duduk sebelah bestfriend. Haha


Jangan main! Belajar betul-betul okay, pandai-pandai balance masa main and masa belajar. Hehe :)

6 comments:

  1. Betul dan setuju dengan semua tips kat atas. Mudah-mudahan student baru cepat belajar dan jadi anak bangsa yang baik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh gituuu. tapi budak sekarang lagi advance dari kita dulu2. silap haribulan, lecturer nak video hangout je, takyah datang kelas. Haha

      Delete
  2. Jom Singgah Blog Saya

    Koleksi Resepi emak
    http://koleksiresepiemak.blogspot.com/

    Info Filem Terkini
    http://filemhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. betul sangat tips tu. duduk u kena rajin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iday dulu silap, awal-awal sem je rajin. Pastu jadi malas. Hahaha

      Delete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List