Enter your keyword

Breast Cancer Talk at Lazada Malaysia Office

“Do you any relatives or friend yang menghidap breast cancer?”

Soalan pertama Dr. Dalilah Kamaruddin ketika Breast Cancer Talk yang diadakan di ruang rehat Lazada HQ di Bukit Bintang. Thanks to HR Lazada sebab mengadakan event talk seperti ini.



Dr. Dalilah paling kiri pakai tudung pink, nampak muda kan? hehehehe :p


So, berbalik kepada soalan tu, ada few people keja di Lazada Malaysia yang actually ada family, saudara-mara or kawan-kawan yang hidap penyakit breast cancer, menunjukkan sesiapa sahaja berisiko menghidap breast cancer, even lelaki taw.



Dari talk yang diadakan tu, ida dapat taw cara nak kenalpasti symptom-symptom cancer, dapat taw apa penyebab utama cancer and cara untuk merawat cancer. Tapi yang paling utama, dapat kesan penyakit breast cancer bermula stage paling awal. So,kita kena kenal perubahan awal yang berlaku pada tubuh badan kita/


Ada 3 cara untuk kesan breast cancer
+ Breast Self-Examination (BSE) 
+ Clinical Breast Examination
+ Mammogram Screening

Breast Self-Examination ni pon ada 2 cara iaitu dari segi manual and visual. Kalau dari segi visual ni, apa yang kita nampak, ada nampak lebam tak, ada kesan merah tak. Kalau korang ada perasaan perubahan warna kulit pada kawasan sekitar breast tu, kena check kat klinik. 


Kalau dari segi manual pulak, korang guna tangan, untuk rasa sebarang bonjolan/ketulan yang luar biasa. Cuba check gambar bawah ni :



Kalau korang nak taw lebih lanjut, boleh la check website or Facebook National Cancer Society Malaysia ni, yang pasti diorang lagi tahu lebih details tentang cancer ni.



Okay, nak cerita pasal lain jugak  ni, sebenarny masa event talk ni jugak buat reunion dengan kalpana, kawan iday yang dulu kerja Lazada, tapi sekarang dah kerja dekat National Cancer Society Malaysia. Hehehehe   

Kalpana yang pakai baju hitam :)




Kerja nak selfie je kan. Hahahaha

So, kalau korang nak taw lebih info tentang breast cancer ni, singgah website and facebook diorang ye :)



3 comments:

  1. Penyakit yang membunuh ramai wanita. Yang ada keluarga pengidap breast cancer ni elok la jalani pemeriksaan. Yang takde pun berjaga2. Jaga pemakan paling penting

    ReplyDelete
  2. takot kalau dengar breast cancer ni

    ReplyDelete
  3. Bahaya kanser nie. Pernah sangat tengok gambar kanser nie kat facebook. Meromang bulu roma tengok.

    http://angellovesoldier.blogspot.my/

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List