Enter your keyword

Pengalaman Mendaki Bukit Tabur, Taman Melawati

Thursday, February 26, 2015
Bila iday daki Bukit Tabur ni? Hahahaha Actually ni masa tahun 2013, masa kerja dengan Virtual Malaysia. Dulu masa kerja Virtual Malaysia ni memang kerja berjalan je. Rindu pulak. Tapi memang best la, keluar semua peluh. Thanks to Kak Ida sebab ajak , Islam pon ikut time ni. 


Sebenarnya, trail dekat bukit tabur ni bukan senang taw, macam kau takleh nak gelak2 sangat or main-main sangat sebab banyak kes jatuh dekat Bukit Tabur ni. Masa ida pergi ni, Alhamdulillah takde pape jadi cuma semput sebab nak panjat batu-batu ni boleh tahan penat jugak. Siap nak kena lompat semua. Huishhh, mencabar betul.

Fat Rank for SEO | #TipTuesday

Tuesday, February 24, 2015
Salam,



Korang pernah guna Fat Rank? Sebenarnya Fat Rank ni adalah Google Chrome Extension yang digunakan untuk check ranking sesuatu keyword dalam Google Search Engine pada website yang kita tengah view. Biasanya ni cara iday guna untuk tentukan ranking sesuatu keyword di Google Carian dalam blog iday. Ini cara mudah iday guna selain dari guna Incognito Window.

Contohnya iday nak check ranking blog iday , guna keyword Container Hotel Review :

Khidmat Spa Harga Berpatutan tapi Berbaloi di Ampang - Jentayu Spa & Salon Secret

Saturday, February 21, 2015
Bila dah terlalu asyik dengan kerja, badan pon terabai. Mula la sakit-sakit belakang, muka pon nampak lesu. Apa kata kalau, cari masa untuk manjakan diri di spa. Urutan di seluruh badan serta penjagaan dari hujung rambut ke kaki pasti memberikan satu kelegaan yang puas untuk mereka yang sentiasa busy dengan kerja.



Pemilihan spa pon penting, mestilah nak harga yang berbaloi dengan perkhidmatan yang akan kita dapat kan. Kalau nak cari kelainan, boleh cuba rawatan spa di Jentayu Spa & Salon Secret yang terletak di Ampang. Apa yang lain? Jentayu Spa & Salon Secret menjanjikan rawatan spa dengan harga pakej berpatutan dengan pelbagai jenis perkhidmatan. Antaranya :


11 Kepercayaan dan Pantang larang ketika Chinese New Year

Wednesday, February 18, 2015
1 Week before, my boss suruh la buat research dan content berkaitan dengan Chinese New Year. So, start la episode aku baca banyak benda tentang CNY ni and found out many interesting fact. Cuma 1 aku nak pesan, sesiapa yang baca ni especially muslim, aku buat entry ni bukan sebab aku turut percaya, tapi aku kongsi. So jangan buat andaian & hormat religion lain jugak okay. :)



  1. Jangan main benda tajam masa hari CNY - especially guting,pisau sebab dikatakan boleh cut a good fortune.


Makan-makan di Boat Noodle @ Publika.

Sunday, February 15, 2015

Boat Noodle ni pernah jadi trend dulu, trend sebelum aiskrim pasu dan pisang cheese. Masa tu memang ramai yang datang & ramai blogger share tempat ni. Iday pula memang tertarik nak pergi, lagi-lagi ramai yang cakap sedap and harga murah. 

Semalam plan nak makan tempat lain, last-last sampai kat Publika. Then cakap kat Islam,

Iday : Jom makan boat noodle! 

Islam : Sedap ke? Mahal ke? Okay ke? Apa review?



Jalan-jalan Melaka 2014

Saturday, February 14, 2015
Okay cerita Melaka belum habis lagi. Hahaha

Ni entry penuh gambar je, gambar kitorang masa jalan-jalan dekat Jonker Street. Thanks to Islam yang gigih ambil gambar kitorang. Hehehe. Bestnya melaka, cam nak repeat lagi! 

Oh! Kalau nak pergi Melaka, boleh tengok banyak lagi tarikan Melaka di JomJalan[KLIK] . Iday pon check website ni la sebelum datang Melaka. JomJalan banyak share tempat-tempat best dekat Melaka :)




Bila Islam belajar slang Terengganu. Rosak!

Friday, February 13, 2015

5 bulan. Hehe 5 bulan dah kahwin rupanya. So, stop asking about any babies er. Belum rezeki kita. Tersentap nokkk. Hehehehe

Okay, semalam kan baru teringat satu story. story masa mula-mula lepas kahwin dengan Islam. Before kahwin tu, iday plan dengan Islam lepas je majlis, balik KL. So, islam sempat la stay 2 hari dekat Terengganu lepas kahwin tu. Bila saudara-mara datang melawat and sembang, dia memang buat-buat faham. Kesian dia. 

1 hari tu, iday duduk la sembang-sembang dengan abah. Islam pon join sekali. Abah ada la tanya islam something, then islam jawab. Lepas tu kitorang sembang and gelak-gelak. Ada 1 part tu tetiba islam cakap macam ni dekat abah.

Islam : Hahahaha. Lebong mu ni abah. Lebong lalu. Lebong sokmo.


Caption Instagram pon nak tiru?

Friday, February 13, 2015
Dunia blog ni ada je yang jenis suka copy paste entry, copy kemudian edit, copy dan langsung tak credit dekat tuan post. Macam-macam ragam ada. Kadang-kadang iday tak faham, kenape nak copy? Kenapa tak tulis ikut rasa hati, tak perlu nak cuba jadi macam orang lain dan just be yourself. 

Eh, dah kenapa tiba-tiba jadi pakar motivasi nasihat kat orang? Hahaha

Sebenarnya, ada ingat macam entry blog je orang tiru. Caption kat Instagram pon ada orang tiru. Hahahaha


credit gambar : Instgram Jofliam

Kenal husband Cik Epal? Jo yang sekarang aktif dengan forex, siap buat kelas untuk sesiapa yang berminat. Guna hashtag #forezmudahbyjo

Nak dijadikan, for those yang aktif dekat twitter mesti perasan ada anak-anak muda remaja sekarang suka screenshot and upload gambar Cik Epal dan suami dari akaun Instagram suami Cik Epal iaitu Jo. Sebab Jo punya caption dekat Instagram tu sweet. So, jadi lah #relationshipgoals para anak remaja ni. Hehehe

Ayat caption jenis sampai tadi very romantik. Contohnya macam ni:

Mr.Dakgalbi, Makanan Korea Sedap & Murah

Thursday, February 12, 2015
Siapa sini suka tengok cerita korea??

Hehe, iday pon suka tengok cerita korea, kalau zaman belajar dulu, kaki gigih minta kawan bagi external hardisk sebab nak copy cerita korea. So, kadang-kadang dalam cerita tu ada tunjuk diorang tengah makan kan, macam terliur pulak nak makan. Hahaha

Nak jejak Korea, kena mengumpul duit travel dulu. So why not kita try makan korea yang sedia dijual dekat Malaysia ni. Hehehe

Pernah dengar Mr. Dakgalbi? Konsep kedai ni serve Korean Grilled Chicken & Teppan Fried Rice. My favourite Ramen. Dakgalbi sendiri adalah nama dishes yang popular dekat Korea tu. Dakgalbi ni ada ayam yang di marinated, kobis,kentang, chilli pepper & rice cake.


Masa mula-mula duduk, diorang hidang la kimchi, jeruk lobak putih, sup & mayo salad. Sedap Kimchi dia, licin habis kitorang makan. Hahaha

Food Review : Tanah Aina Cafe Shah Alam & Blogger Gathering 2015

Thursday, February 12, 2015
Korang pernah pergi Tanah Aina Resort?

Rugi kalau ada yang belum pergi, termasuklah iday. Islam dah pernah pergi untuk satu media event sebelum ni. Balik dari event tu, tak putus-putus dia cerita pasal Tanah Aina Resort. Sebenarnya Tanah Aina Resort ni bukan satu je kat Malaysia. Ni list Tanah Aina Resort yang ada di Malaysia :
  • Tanah Aina Farrah Soraya in Bentong, Pahang, Malaysia
  • Tanah Aina Farhana in Desaru, Johor, Malaysia
  • Tanah Aina Fareena in Lentang, Karak, Pahang, Malaysia
  • Tanah Aina Farouq in Raub, Pahang, Malaysia
  • Tanah Aina Fahad in Ulu Dong, Raub, Pahang, Malaysia
dan 1 restaurant di Bentong, Pahang iaitu Tanah Aina Azareena Seafood Steamboat Restaurant. 

Iday tertarik dengan visi/misi yang disampaikan oleh Puan Sri Datuk Shariffa Sabrina iaitu menjaga hutan kita. Resort-resort yang dibina ini bertujuan untuk tunjuk pada pengunjung serta rakyat Malaysia tentang cantiknya hutan  dan kepentingan menjada hutan kita. Tambahan pula, Puan Sri Datuk Shariffa Sabrina adalah President untuk Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia (PEKA).

Terbaru, Puan Sri Datuk Shariffa Sabrina telah membuka 1 cafe bertempat di Shah Alam Batu 3 iaitu Tanah Aina Cafe. Kali pertama iday jejak kaki ke Tanah Aina Cafe' adalah ketika Blogger Gathering 2015 anjuran Halim Brother dan Tanah Aina Cafe sendiri. 



Blog Archive

My Blog List