Enter your keyword

Sponsored Video: BOSS THE SCENT
The new film with Anna Ewers & Theo James

Cara Mudah Save/Simpan Video dan Gambar di Instagram tanpa menggunakan Aplikasi

Hi



Hari ni Iday nak kongsi satu tips iaitu cara mudah untuk save atau simpan video di Instagram tanpa menggunakan apa-apa aplikasi pon. Cara ni hanya boleh dilakukan melalui tablet atau laptop/dekstop. Tapi boleh je kalau nak guna phone (kot hehe) tapi yang penting kena buka Instagram dekat browser. 

Step 1 : Pilih video yang ingin disimpan/save. Click and view seperti gambar di bawah. Kena view melalui browser.

Ni video dari drama korea "Reply 1988" . Hehehe Nanti Iday buat review drama korea ni :)




Step 2 : Ctrl + U atau right klik dan pilih "View Page Source" 



Paparan "View Source" seperti gambar dibawah :


Step 3 : Ctrl + F untuk cari "mp4" di page "View Source" . Ini untuk video, kalau nak save photo, boleh cari jpg



Step 4 : Copy url yang pertama mengandungi "mp4"




Step 5 : Copy Url dan Paste di tab yang baru seperti gambar di bawah 



Step 6 : Right Clik dan pilih "Save As" 



Step 7 : Namakan file tersebut dan Simpan/Save di dalam laptop.


Bila dah save, boleh la view file tersebut. Kalau tengok gambar dibawah, iday dah berjaya save and mainkan video tersebut. Cara ni mudah kerana tak melibatkan apa-apa aplikasi. 



Mudah kan. Sama je konsep kalau nak save gambar dari Instagram. Tak perlu juga buka website lain untuk download video Instagram. Sebelum ni, iday selalu download melalui website downloader seperti dredown.com . Sekarang iday dah tahu trick ni, lagi mudah untuk simpan video. 

Harap tips ni berguna untuk korang! :)




4 comments:

  1. Baiknya Iday berkongsi. Pandai coding ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe sharing is caring gituuu. Iday pon baru tahu. Then check google, belum ada tutorial save video dari instagram dalam bahasa melayu, tu yang nak buat post tu. Hehehe

      Delete
  2. Replies
    1. Hehehe sama-sama, lepas ni takyah download app semua tu. hehehe

      Delete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List