5 Don’ts to Keep in Mind When Applying for a Mortgage Loan

Saturday, April 30, 2016
Hi




If you are very excited at the idea of finally being able to purchase a place that you can call your own, try to take a few deep breaths and do not let your emotions get the better of you. Whether you are looking for a condominium, an apartment, or perhaps even a cluster house, it would be a good idea to search for possible properties using websites such as PropertyGuru Malaysia.




Beyond browsing through various real estate ads, everything else about looking for a house for sale is not a simple ordeal. After all, you will have to go through a lot of processes, including appraisals, inspections, contract negotiations, loan applications, and possibly even repairs, to name a few.

1. Don’t Quit Your Day Job Just Yet

If you are feeling miserable at your current place of work but really need or want to apply for a mortgage loan as soon as possible, it would be wise to tough it out for a bit longer, at least until you can get your application approved. Otherwise, you might find yourself in a more miserable situation, either having application after application rejected by every lender you apply to, or being stuck with a pile of bills and other expenses that you can no longer afford to pay off right on time, much less in full.

2. If You Freelance, Be as Responsible as You Can


If you are considering pursuing a freelance type of lifestyle instead, you may want to try your luck at it much earlier. Many banks feel that a majority of freelancers are not financially stable due to the nature of their work, where they have to go out and find clients on their own, without a boss to keep an eye on them and their productivity rates. However, just because it is more difficult does not mean that it will be impossible to get that loan approved. You will just need to be much more cautious with handling your money.

3. Stop Buying Too Many Things with Credit

If you are the type to take out too many loans at once, and you tend to struggle to pay each and every one of them off, then perhaps it is not yet the best time for you to go about purchasing a house. The reason for this is because many lenders will not feel that you are a good candidate if you appear to be struggling just to pay off the bills and loans that you already have. This is made even more difficult if one of your loans happens to be something significant, such as one you took out for tuition, or one that you got because you were going to buy a new car.

4. Don’t Sign Up for a New Credit Card Too Soon

Even if some credit card offers with 0% interest can be absolutely tempting, you must do everything in your power to resist the temptation of signing up for a new one, especially if you plan to apply for a loan, or have just gotten one approved. 

This simple act can already deduct a couple of points from your total credit score. Applying for a new credit card throws up warning signals to your lender that you are being dishonest about the loans that you will need, according to an article by Kayla Sloan on Magnify Money.

5. Don’t Wait Too Long to Try and Get the Lowest Rates

The difference between rates will probably not be that high, perhaps only .05 percent apart, even. Forbes recommends that if you have found a house that fits your needs and that is within your price range, it should still be a safe and sensible choice to take the plunge and take it. 

Just make sure that you are not buying a house if you cannot afford the initial down payment, even if the property has rates that are incredibly low. Sure, you will get a house that is relatively cheap, but it will not possess the qualities that you really wanted to have in your dream home. Think about it this way: is it really worth it to buy something that happened to have the lowest price if it does not make you happy at all?



The Conclusion: Be Patient, but Don’t Rush into Things

As we can sum up from this post, you just need to know when to wait and when it is finally the right time to act on any part of the process. Before you do make any decisions, always think your situation over carefully so that you know what you are going to get into. With enough patience and research, you will definitely be able to get a great place to stay in Malaysia for the long term.



Resepi Mudah Nasi Goreng Cili Padi Ikan

Thursday, April 28, 2016
Hi  

Iday suka masak. Boleh dikatakan Iday akan cuba pelbagai resepi, kiranya macam cabar diri sendiri. Tapi selalunya, masak akan ambil masa yang lama, and Islam bising jugak la sebab dia ni cepat lapar. Nak suruh dia masak, tapi macam tak kena je. Hahaha

Kalau nak tahu, baru-baru ni Islam pernah masak omelet telur. Yang peliknya, warna hitam. Memang putus selera nak makan sebab nampak pelik. Bila tanya dia, rupanya dia mix dengan kicap. Pandai betul. Hahaha

Iday punya masa kerja berbeza dengan Islam sebab setiap hari Selasa dan Khamis, Islam boleh masuk lambat office, kiranya hari tu dia akan banyak jumpa client. Kadang-kadang dia akan keluar pukul 10 atau 11. So, dia nak Iday masakkan waktu pagi tu before pergi kerja. Mana sempat kan. Tapi nasib baik baru-baru ni, Islam beli TC Boy Tuna. 




Iday ada check FB page diorang, rupanya kita boleh masak pelbagai jenis makanan menggunakan TC Boy. Bukan makan dengan roti je taw. Siap ada buku resepi lagi. Hehehe

Ini beberapa jenis produk TC Boy yang Islam beli :



Produk TC Boy Tuna ni takde bahan perasa MSG tau. Siap ada beberapa khasiat penting iaitu Omega 3, Protein, Calcium and Low Fat. 





Tapi paling Iday suka Tuna with Chilli Padi ni. Iday kan suka makan pedas. Hehehe 






Masa beli hari tu siap ada pamplet resepi untuk produk Tuna TC Boy. Semangat kita nak masak.. Heehehehe






Selama ni ingat Tuna boleh makan dengan roti je. Sekali boleh buat sebagai bahan masakan. Hehehe Iday ada try 1 masakan simple iaitu Nasi Goreng Cili Padi Tuna. Sekarang memang dah jadi favourite Islam. 

Iday ingat lagi dulu-dulu kalau mak nak masak Nasi Goreng Cili Padi Ikan ni, kena tumbuk cili, kena rebus ikan, asingkan ikan dengan tulang, tumbuk isi ikan hingga lumat dan banyak lagi proses la. Kalau Iday buat before kerja, mau lambat pergi office. 

So, dengan menggunakan Tuna with Chilli Padi dari brand TC Boy ni memang memudahkan kerja, sebenarnya resepi asal adalah Tuna Fried Beehoon tapi Iday tukar sikit  and sedap! Hehehe 






Iday share resepi mudah di bawah :

Bahan-bahan :

1 tin Tuna with Chili Padi TC Boy
1 mangkuk Nasi Putih
3 biji bawang putih dihiris
Sayuran pilihan - iday pilh carrot and sawi
2 sudu kicap manis
Garam secukup rasa
Pepper

Cara-cara masakan :

1. Goreng garlic sehingga naik bau.
2. Masukkan 1 tin Tuna with Chili Padi TC Boy, kacau-kacau. 
3. Tambahkan sedikit air kemudian kacau.
4. Masukkan sayur pilihan, kicap, garam dan pepper
5. Masukkan Nasi dan gaul sebati. 


Kalau nak tambah telur pon boleh. Dah siap, simple kan Nasi Goreng Chilli Padi ni. Islam pon dah terer masak sendiri sebab mudah. Hehehe








Iday ada jumpa 1 resepi lagi and Iday plan nak try masak semasa cuti minggu ni iaitu Sardin Asam Pedas. Ini dari buku resepi yang Iday beli baru-baru ni. 




Seronoknya masak menggunakan TC Boy. Hehehe Kalau nak tahu, TC Boy ni sebenarnya dah beroperasi dari tahin 1991. Paling penting product TC Boy ni mendapat Halal Certificate dari JAKIM, baru yakin nak makan kan. Hehehe

For more details, boleh la check info berikut :


Website : http://tcboy.com/




Set Flamming Teppanyaki @ Palace Of The Golden Horses

Tuesday, April 26, 2016
Hi 

Siapa dekat sini penggemar Teppanyaki?



Kalau keluar dating or lepak makan luar mesti nak makan Teppayanki. Hahaha macam cakap dekat diri sendiri pula. Tapi serius, Iday memang suka makan Teppayanki, Islam pula tak berapa suka, sebab dia kata dah biasa sangat makan. 

Tapi hari tu, Iday scroll2 timeline FB, nampak Melinda( kawan yang kerja dekat Palace of The Golden Horses) post tentang Promosi 2 Bulan Set Flamming Teppayanki. Terus Iday private message dia laju-laju, and dia cakap memang tengah promosi dari bulan April hingga May. 

Siap ada 8 jenis sets of Teppanyanki yang diperkenalkan oleh Sous Chef Mohd Rafidon. Sebelum Iday cerita tentang sets of Teppayanki ni, jom kita tengok macam mana rupa Kin No Uma Japanese Restaurant +Palace of the Golden Horses  ni. 












Harga serendah RM25 per set sehingga RM44 per set, bagi Iday sangat berbaloi kerana setiap set ada side dishes lain bukan saja teppayanki. Portion besar dan kualiti yang terbaik lagi-lagi kalau makan di hotel bertaraf 5 bintang ni. 

Kalau ajak member or family makan set Flamming Teppanyanki dekat sini pon okay juga, mesti diorang ingat harga 1 set dalam lingkungan RM50-RM100 lebih. Hehehehehe 

Pakcik ni selebet baru balik kerja, heheheeh


My fooooddddd :) Iday makan Mongolian Teppanyaki, dalam hidangan ada gabungan ayam, daging, udang, ikan, kepah dan sayur bersama sos Mongolian. Memang sedap, kenyang bila makan bersama side dishes yang sedia ada. Harga untuk set Mongolian Teppanyaki ni adalah RM32. Memang berbaloi dengan portion yang besar. Habis licin Iday makan. Hehe



Dekat sini pon ada sushi taw, nanti bila ada promosi sushi, iday share okay :)



Okay, Iday nak share ape menu or set teppanyanki special dekat sini. Untuk pengetahuan korang, setiap set dekat sini akan dihidangkan sekali dengan 4 side dishes ni iaitu :

Garlic fried rice : signature fried rice dekat sini, memang sedap! :)




Mix veggie : ada salad, cabbage, timun and tomato


Buah-buahan : tembikai, tembikai susu and oren



Miso soup : Iday suka sup ni, memang cukup rasa. Sebab iday pernah dapat miso sup yang tawar di satu restaurant yang iday pernah review. 




Ini pula hidangan Gyuniku Hiyashi Sobayaki Teppan (RM28 nett), soba noodle dimasak bersama hirisan daging lembu, tomato dan sayur-sayuran. Memang kenyang. 








Saba Udon Teppan (RM28 nett) ini pula adalah hidangan blue mackarel fillet dan udon noodle. Ikan mackarel memang digrill sehingga cukup masak dan garing. Iday suka ratah ikan tu je. Hehehe, tapi kalau makan dengan Udon pon sedap.








Biasanya kita makan isi salmon kan dan ini kali pertama Iday cuba makan kepala salmon yang digrilled dan dihidangkan bersama soft shell crab. Nama hidangan ini adalah Sanma Kabayaki Teppan (RM25 nett).



Islam memang suka makan soft shell crab ni. Islam order hidangan ni. 




Sanma Kabayaki Teppan (RM25 nett) ini pon feveret Iday. Iday memang dari dulu suka seafood, especially ikan. Menurut chef disitu, ini antara hidangan paling laris. Tak hairan la sebab ikan mackarel digoreng garing dan sedap.



Ini antara menu feveret Iday. Kalau nak makan Teppayanki, memang recommended tempat ni. Selain dari promosi Teppayanki 2 bulan ni, korang boleh order makanan jepun yang lain di Kin No Uma Japanese restoran ni. Korang boleh order a la carte as well. 

Express Bento Box paling popular dekat sini dengan harga RM49 nett (lunch) danRM73 nett (dinner). Hari sabtu pon ada Japanese Buffet dinner dengan harga promosi RM138 (adult) dan RM69 (child)

Lagi best kalau korang ada Mines Privileges Card sebab akan dapat diskaun 30% (adult sahaja).


Okay, sedikit info tentang Kin No Uma Japanese Restaurant :

Lokasi 

+ Lobby Level, Palace of the Golden Horses
+ Memuatkan sehingga 78 orang termasuklah 2 private room dan kaunter sushi bar. 

Masa Operasi 

+ Ditutup pada hari Isnin
+ Lunch : 12.00 pm - 2.30 pm
+ Dinner : 6.30 pm - 10.30 pm

Kalau nak buat reservation atau apa-apa pertanyaan boleh contact no dibawah :

Telephon number : 03-8946 488 ext 3484

Info lain :

Website : http://palaceofthegoldenhorses.com.my/
Instagram : https://www.facebook.com/PalaceOfTheGoldenHorses
Facebook : https://www.instagram.com/palaceofthegoldenhorses/


Apa tunggu lagi, weekend nanti boleh datang and try promosi Teppanyaki ni okay :) 






Memang Perempuan Tak Suka Lelaki Yang Macam Ni

Friday, April 22, 2016
Hi  




eh, dah kenape? Hehehe baca bawah okay :p



Korang pernah kan tengok 1 post dekat Facebook yang kalau lelaki buat ni, memang confirm perempuan akan cair. Salah satunya, bila lelaki pakai kemeja and lipat lengan baju. Macam ni :



atau lengan yang nampak urat macam ni :



ada jugak yang suka lelaki dengan beard macam ni : 



comelnya Fawad Khan :p


Sebenarnya banyak ciri-ciri lelaki yang perempuan suka, kalau yang common sangat mestilah baik, hormat orang tua, penyanyang, berdikari, matang, kelakar. Hamboi, bukan main memilih. Hehehe 

Tapi ada satu jenis lelaki yang mana-mana perempuang tak kan suka. Tak kusah la kalau kau jenis lipat lengan baju, ada urat lengan, ada beard, penyanyang, matang, kelakar, hensem, comel, baik tapi kalau kau BUSUK, perempuan tak suka.


Kalau badan busuk, bukan setakat datang dekat nak pandang pon tak mahu. 

Nasib baik la BUSUK ni boleh diubah, sekarang ni banyak produk wangian lelaki yang ada. Tapi, kena pandai memilih wangian jugak. Beli yang ada bau lelaki, Iday tak reti nak explain, tapi yang jenis manly. Hehehe

Sejak Islam jadi Ejen Takaful ni, dia kan banyak nak kena jumpa orang, jumpa client and baru-baru ni dia ada bagi talk dekat satu Universiti dekat Kedah. Nak bagi talk ni bukan setakat pemakaian kena kemas tetapi kena la berbau wangi, tapi jangan berlebihan. 


Iday memang suka betul minyak wangi yang Islam pakai sekarang. Memang tahan lama sebab Islam akan sembur minyak wangi tu pagi dekat badan dia. Then bila dia ambil Iday time kerja, masih ada bau. Lagi-lagi Iday naik motor, duduk belakang Islam, bau Islam, wangi :)

Bertambah sayang la kan. Hehehehe

Okay, Iday nak share sikit apa perfume yang Islam pakai sekarang.


Comel kan toiletry bag ni. 


Sebenarnya Adidas baru sahaja memperkenalkan UEFA Champions League Star Edition Body Care sempena UEFA Champions League 2015/16 season yang akan datang ni. 

UEFA Champions League Star Edition Body Care :

+ Eau de Toilette 100ml
+ Deo Body Spray 150ml
+ Hair & Body Shower Gel 250ml


Tapi Islam cuma guna Eau de Toilette and Deo Body Spray. Dia ada Eau de Toilette 50 ml juga untuk letak dalam bag and bawa pergi kerja. Botol kecil sikit katanya. Hehehe


Ini Eau de Toilette 100ml . Serius suka bau dia, and iday suka botol perfume ni. Pemilihan warna biru dan silver serta bentuk botol yang simple. Wangian di classified kan sebagai Woody Aromatic fragrances. Bahan-bahan lain yang digunakan untuk wangian ini adalah lemon, vanilla, patchouli, aromatic lavender and violet. 




Kalau yang ni pula deodorant, memang penting. Iday suruh Islam bawa pergi kerja, letak dalam bag. Yela, Islam kan akan ulang-alik satu tempat untuk jumpa client, memang jarang dia duduk office. Tapi dia cakap tak perlu bawak, pakai sekali masa nak keluar rumah waktu pagi je. Bau dia tahan sampai balik kerja. Hehehe  



Seronok bila ada pasangan yang mengambil berat tentang penampilan, sentiasa kemas dan berbau wangi. Benda simple macam ni pon boleh mengeratkan hubungan suami isteri taw. Hehehehe

Meh Iday belanja gambar selfie Islam dengan perfume kesayangan dia. Hahahahaha


Comelnya, husband sape la ni. Bila wangi, semua nampak indah okay. Hahaha 



Kalau korang berminat nak beli untuk diri sendiri atau untuk pasangan korang(lelaki je) boleh dapatkan UEFA Champions League Star Edition Body Care di Watson, Mydin atau pasaraya dan store yang terpilih. 

Korang boleh juga beli di Watson Online Store : http://www.watsons.com.my/adidas

Untuk pengetahuan korang, nanti akan ada upcoming roadshow for UEFA Champions League Star Edition in IOI City Mall from 27th April till 2nd May 2016. Korang boleh bawa family or kawan-kawan datang sana sebab akan ada free items and games. Mesti happening punya. 

Iday pon plan nak pergi sana dengan kawan-kawan Iday. Hehehehe 

Detail of roadshow is as per below:

Venue: Lower Ground Centre Court at IOI City Mall
Date: 27th April till 2nd May 2016
Time: 10 am till 10pm


Jumpa kat sana! 




Follow My Instagram

Blog Archive