Enter your keyword

Ballotin Chocolate Kota Damansara

Tiap kali birthday kawan, bagi Ballotin Chocolate je la. Hehehe





2 benda paling iday kagum waktu pertama kali jejak kaki ke dalam kedai Ballotin Chocolate adalah hiasan kedai yang sangat elegant bertemakan warna putih dan corak unik pada chocolate yang dijual di Ballotin Chocolate.

Paling penting, halal sebab founder Ballotin Chocolate sendiri adalah muslim. Dia la yang bertanggungjawab dalam membuat Ballotin Chocolate ni. Hand-made okayyyy! Hehe


// Founder of Ballotin Chocolate sibuk melayan customer yang datang
Tapi, bila tengok corak unik yang cantik pada Ballotin Chocolate ni, memang sayang betul nak makan. Macam tak sanggup je. Hahaha

Sebab tu Ballotin Chocolate ni memang sesuai sangat kalau nak dijadikan sebagai hadiah buat mereka yang istimewa. Itulah konsep yang dibawakan oleh founder Ballotin Chocolate, beliau mencipta creative chocolate bonbon dengan pelbagai jenis isi coklat. 


Setiap corak coklat membezakan isi coklat yang ada didalamnya. Nak tengok apa corak-corak chocolate yang ada di Ballotin Chocolate? Check gambar bawah, pasti korang pon kagum dengan kecantikan chocolate yang ada disini. Hehehe






















Untuk memudahkan customer yang datang, owner Ballotin Chocolate ni dah susun chocolate-chocolate mengikut kadar peratusan chocolate. Dari dark chocolate, milk chocolate hingga ke white chocolate. 



Biasanya kalau customer datang, kita akan tanya dulu, suka chocolate yang manis atau kurang manis, white chocolate, milk chocolate atau dark chocolate supaya senang untuk diorang buat pilihan 

Bagus kan? Hehe


Then setiap chocolate kan ada different filling, so customer juga boleh pilih filling apa yang diorang nak. iday ada suka 1 chocolate yang ada pistachio. Serius sedap! Hehe

Yang penting, akan sentiasa ada corak baru yang diperkenalkan. Bukan corak yang sama je. Contohnya semasa musim merdeka baru-baru ini, ada chocolate Teh Tarik dengan corak bendera Malaysia di Ballotin Chocolate. Kreatif kan?
Ada 3 jenis box di dalam Ballotin Chocolate, setiap box mempunyai kuantiti dan harga chocolate tertentu.



Small Box (6 pieces) : RM36

Medium Box (12 pieces) : RM66


Large Box (24 pieces) : RM126

Each : RM6









Oh tadi kan iday ada mention yang iday kagum dengan dekorasi elegant di Ballotin Chocolate kan? Macam ni la suasana dalam kedai Ballotin Chocolate. 


Customer akan datang dan pilih chocolate kemudian bayar. Prosedur dia lebih kurang macam kita beli donut. Pilih box then pilih jenis/corak chocolate yang kita nak. Simple :)



Fouder Ballotin Chocolate ni sebenarnya anak kelahiran Sarawak, memang minat dengan bidang pastry dan ada pengalaman bekerja di hotel sebelum ni. 


Kerana minat mendalam pada chocolate, beliau berjaya memiliki 1 kedai chocolate di Kota Damansara dan baru dibuka pada awal August tahun ni. Baru lagi kan? Tapi masa iday datang, banyak chocolate yang sold out. Hehehe



Kalau nak tahu, proses nak buat chocolate ni bukan senang taw. Kena masa yang tepat dan teliti semasa proses. Kalau tak, nanti tak cantik berkilau macam ni. So, memang berbaloi dengan harga yang ditawarkan. 








So, kalau korang memang peminat chocolate atau nak cari hadiah untuk yang tersayang, boleh la beli chocolate dekat sini. Cantik dan sedap! 

Boleh check details and alamat dibawah :


Ballotin Chocolate
12 Jalan PJU 5/4, Petaling Jaya, Selangor 47810

Masa operasi : Mon-Sun 11am-7pm

https://www.instagram.com/ballotinchocolate/


http://www.foodink.com.my/listing/ballotin-chocolate/

Korang boleh order melalui email ini >> ballotin.chocolate@outlook.com
 dan akan terima pesanan melalui Ta-Q-Bin.




Kalau suka artikel ni, boleh la share! :)


1 comment:

  1. Wahhh! Cantiknya coklat2 ni.. Macam nak kena hi terjah je ni.. Hadiah untuk diri sendiri pon boleyyy.. Tapi sanggup ke nak makan coklat cantik2 cenggini? Heehuu~

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List