Enter your keyword

Nescafe Gold Blend Barista Review dan Harga - Sangat Berbaloi!

Seronok bila ada coffee machine, boleh buat 5 jenis coffee!

Dari zaman belajar hingga sekarang, ida memang coffee addict. Sampai sekarang pon kahwin dengan lelaki yang suka coffee. Hehehe Dari dulu lagi nak beli coffee machine ni, tapi bila tengok harga, memang terpaksa hold dulu. Sebab kebanyakan coffee machine memang mahal.

Then hari tu, ida nampak promosi di Lazada menjual coffee machine tetapi harga yang super murah. Paling best coffee machine tu boleh buat 5 jenis coffee yang berbeza dan salah satunya adalah favourite ida, Cappuccino!


Terus mesej islam and tanya pendapat dia. Hehehe Nasib baik dia pon suka coffee and approve dengan harga coffee machine tu. Islam ni jenis berkira sikit, kalau mahal sangat, memang tidak la dia nak beli. Hahaha 


------- ONLINE REVOLUTION LAZADA | RM219 (before RM239) -------

Only today 11/11/2016


Yang best, setiap pembelian percuma Nescafe Blend Jar 200g and 1 Refill Pack 170g !
Ada free gift lagi : Double Walled Expresso Cup!

Berminat nak beli? Check sini : https://goo.gl/jOEOWi


--------------------------------------------------------




So, elok-elok balik kerja malam tu, terus buka website Lazada and search Nescafe Barista. Terus je pilih satu dan check out. Tunggu je sampai dekat rumah. Hehehe

Selang 2 hari, dah sampai Nescafe tu dekat rumah. Masa tu ida dekat office, terus cakap dengan islam, jangan guna lagi. Nak ambil gambar sebab nak share and buat korang beli juga. Sharing is caring kan. HAHA So, macam ni la rupa kotak Nescafe Gold Barista. Rupanya takde la besar sangat, kira macam bagus sebab tak makan space and ringan. Hehehe


Oh, kalau korang beli dekat Lazada sekarang, dapat free Nescafe Gold Blend 200ml Jar and refill pack lagi. Islam bagus, dia tak tahu yang dapat free, dia beli Nescafe Gold Blend dekat Speedmart. Siap beli susu kotak Nestle lagi. Hehe

Okay, jom unboxing! Hehe


Sebenarnya ada warna iaitu merah and hitam. Iday nak pilih hitam tapi dah habis. Patutnya boleh je tunggu restock, tapi tak sabar nak guna, so beli je warna merah. Hahaha



Tak sabar nak guna! Hehehe

Oh, ida nak ingatkan korang yang Nescafe Gold Barista ni hanya berfungsi dengan menggunakan 3 jenis nescafe ini sahaja :

  • Nescafe Gold Blend Barista Style
  • Nescafe Gold Blend 
  • Nescafe Gold Blend Decaffeinated 
Jangan gatal-gatal guna produk or jenis nescafe lain, nanti kang tak berfungsi, kena beli baru.


Ida ada mention sebelum ni, ada 5 jenis coffee yang boleh dibuat dengan menggunakan Nescafe Gold Blend Barista ni iaitu :

  • Espresso 
  • Lungo 
  • Americano 
  • Latte Macchiato 
  • Cappuccino 
Kalau untuk Latte Macchiato dan Cappuccino, korang kena tambah susu. Nanti dalam box dah ada cawan kecik untuk pengukur berapa banyak susu yang kena letak. Tapi macam biasalah, ida memang suka extra milk, saja-saja letak lebih. Hehehe

Okay, ida nak share apa step yang korang perlu buat untuk kali pertama nak guna Nescafe Gold Blend Barista ni. Sebenarnya ida tahu pon dari buku panduan yang disediakan bersama coffee machine tu. Hehehe

Mula-mula sekali kena ada proses rising untuk pertama kali nak guna. 



  • Penuhkan container dengan air 
  • Tekan butang ON 
  • Tekan butang Espresso dan air akan keluar - proses rising 
  • Semua butang ada lampu hijau menandakan mesin dah boleh digunakan. 



Cara nak buat coffee buat kali pertama?
Follow step di bawah :

First, korang kena letak air di container air di belakang Nescafe Gold Blend Barista ni. Maksimum 1 liter air.


Then masukkan Nescafe Gold ke dalam coffee box seperti gambar dibawah :




Boleh nampak serbuk coffee dari atas machine Nescafe Gold Barista ni.


Dah tak sabar nak buat coffee ni. Hehehe Ida akan tunjukkan satu-satu coffee yang ida buat menggunakan Nescafe Gold Barista. Bila buat ni memang terus ada feeling nak buka kedai cafe. Hahaha

Ini simbol-simbol dan nama setiap coffee tu sebagai rujukan korang. Ida memang dah hafal semua nama and simbol ni. Hehehe


Black coffee seperti Espresso, Lungo dan Americano tak perlukan susu, terus je tekan tekan button. Kalau Cappuccino dan Latte, korang kena letak susu dulu dalam cawan coffee then baru tekan button.

Espresso - coffee ni sikit je, lebih kurang 60ml. Yang ni memang favourite Islam


Cantik buih-buih Espresso ni, dah macam yang biasa Islam beli dekat coffee shop. Hehe


Ini pula Lungo, size serving adalah 140 ml dan suggested cawan size adalah 200 ml.


Nampak kan, kuantiti lagi banyak dari Espresso.


Americano - serving size adalah 200 ml.



Okay the next coffee, kita akan guna susu. Ida guna susu Nestle sebab dulu ida pernah pergi coffee shop favourite ida, then ida nampak the barista guna susu Nestle. Hehehe

Agaknya tu yang buat my favourite coffee, Cappuccino yang ida selalu order tu sedap. Hehehe

Cup yang datang bersama coffee machine tu ada 2 jenis measure line, satu untuk cappuccino and satu lagi untuk latte.




Ida memang amazed sangat dengan cara machine ni works, lagi-lagi masa buat Cappuccino. Tetiba ada air yang kuat keluar dari bahagian kiri, dia buat susu tu mix well dengan air and berbuih banyak. Hehehe


Then baru la coffee tu keluar.


Tengok buih diaaaaaa, best! Hehehe And rasa dia pon sedap, exactly sama macam ida order dekat coffee shop. Haha seronoknya, sebab macam minum air free, so takyah beli dekat coffee shop dah. Buat sendiri je dekat rumah. Hehehe


Last sekali, Latte! Kuantiti susu yang dicadangkan untuk Latte adalah 60ml. Korang buat je lebih kurang Cappuccino, letak susu dalam cawan then touch the button.


Kalau tengok air dia lagi banyak dari Cappuccino sebab size servings dia 220ml.


Serius korang kena beli coffee machine ni kalau korang ni jenis coffee addict atau hari-hari minum coffee dekat coffee shop.

Sekarang dekat Lazada Malaysia, korang boleh beli Nescafe Gold Barista dengan harga RM 239!

Korang boleh dapatkan Nescafe Gold Barista di Lazada dengan klik salah satu link dibawah. Korang boleh pilih samaada warna merah atau hitam. Then siap dapat 2x Nescafe Gold Jar 200G secara percuma! Wahhh!



Kedua-dia warna ni masih available di Lazada, tapi kena cepat-cepat sebab ini kali ke-2 diorang restock. Nampak kan banyak sambutan. Hehehe

Nanti ida share dekat korang pengalaman ida selepas sebulan guna Nescafe Gold Barista. Korang pon cepat-cepat la beli! Hehehe


 

20 comments:

  1. boleh buka kedai tepi jln mcm ni gaya hihi

    ReplyDelete
  2. Dulu kita suka gak minum kopi... tapi kadang sakit kepala. oh rupanya kita tea person lah awak hehehehe

    ReplyDelete
  3. Cantik gile design dia. nanti nak beli jugak lah satu. Zul yang smenagat nak cuba

    ReplyDelete
  4. What a cute little coffee making machine this is. Even though I don't drink too much coffee, I'd love to have this item. lol

    ReplyDelete
  5. Wow this coffee machine really comes into handy for a daily caffeine fix! Wish I have one too!

    ReplyDelete
  6. I love this barista machine too. Best investment ever for coffee lover.

    ReplyDelete
  7. Bestnya that we can easily make coffee with this Barista Machine =D It was very convenient and easy to use!!

    ReplyDelete
  8. Been using this nearly every day and I absolutely love it- its a really good investment in the long run too.

    ReplyDelete
  9. bestnyer... I think I need one for my kitchen too.....hubby I love coffee

    ReplyDelete
  10. Barista machine is wonderful and heard that it taste good.

    ReplyDelete
  11. eyhh!! ada bagi measure cup untuk susu jugak! SUKE!!! and the price is not bad la... one coffee blend bleh buat byk jenis coffee.. okay i definitely need to check this out! Thanks for the great review..

    ReplyDelete
  12. i am coffee lover too! and this is look very easy to do, the price is so cheap for coffee machine too! i think i gonna have it too!!

    ReplyDelete
  13. i want this machine too!!!I love coffee!!!

    ReplyDelete
  14. I want to get myself this awesome barista machine too. Ida !!! Nescafe satu!

    ReplyDelete
  15. I think this would be a perfect gift for my sister..

    ReplyDelete
  16. Wow RM239? I must get my hands on one. I love coffee and always wanted a coffee machine but never seen it cheap. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  17. nice machine.. now you can have coffee all day all night, every day :D

    ReplyDelete
  18. Waaaa bolehlah hari hari minum kopi! So easy to be a barista with Nescafe

    ReplyDelete
  19. i got one too...
    No need to go Starbucks and spend money to get cappuccino.

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List