Enter your keyword

Sponsored Video: BOSS THE SCENT
The new film with Anna Ewers & Theo James

9 Tips Buat Duit Dengan Lynk.My | Cash Out RM800 Bulan Ni :)

Korang pernah dengar Lynk.My?

Sebenarnya iday dah lama register dengan Lynk.My, tahu dari contest blogger. Tapi, baru-baru ni je iday aktif dengan Lynk.My . Sebab iday dah study macam mana nak guna Lynk.My. Hehehe gigih sampai study.

Contohnya iday pernah google "how to increase adfly earning". Adfly ni lebih kurang macam Lynk.My tapi luar negara punya. Before ni iday pernah try tapi iday was-was dengan iklan di Adfly, so iday stop.

Bila iday google, macam-macam tips iday jumpa. So, iday nak kongsikan dekat korang sebab sharing is caring. Gituuuuu :p



1. Social Media Sharing

Kalau korang ada jumpa artikel menarik ke, video best ke or apa-apa interesting untuk dikongsi, boleh guna Lynk.My.


Iday selalu share artikel viral, artikel dari website-website yang memang reader ramai seperti Buzz Feed, BoredPanda and ViralNova.

Korang boleh share dekat Twitter, Facebook, Google+ , Tumblr, Pinterest, Instagram dan macam-macam social media yang korang ada.

Cara share pula, guna la ayat yang best sikit. Ingat jangan spam. Hehehe Oh jangan create lynk.my dengan link blog. Contohnya kalau korang promote blog, seeloknya jangan guna Lynk.My . Takut nanti ada yang tak suka, and tutup. Hilang 1 click ke blog sendiri. Hehe



2. Ada Website/Blog?

Kalau ada website/blog lagi better. Kebanyakan earning iday memang datang dari blog. Kalau korang tengok style iday tulis blog. I shared about everything. Sebab konsep iday dekat blog iday ni, share apa iday suka.

So, kadang-kadang iday akan letak link dari website lain, ataupon link kredit gambar or artikel. Iday akan create lynk.my guna link-link ini. Konon-konon, dapat komisyen sebab kita share link diorang. Hehehe

Iday ada juga mention bawah links tersebut dengan "link ni akan tunjuk iklan 5 seconds". Supaya reader alert and it's up to them untuk klik or tak.


3. Check entry lama yang view tinggi (khas buat mereka ada blog/website)

Sepanjang iday menulis blog, memang ada entry lama yang masih memberi trafik tinggi terutamanya artikel resepi, tips, food review dan travel. So, tengok balik artikel lama tu, and tengok, ada tak part yang kita boleh letak lynk.my.


Contohnya, iday ada share tentang tips pertama kali ke pulau perhentian. Kalau Google carian untuk keyword "Tips Pulau Perhentian", iday akan jadi no 1.



So iday update entry tersebut and masukkan artikle tips lain yang iday jumpa di Google. Iday create lynk.my menggunakan link-link tersebut. Hehehe :)





4. Forum

Korang kena aktif di Forum, join the conversation. Biasanya kalau forum ada share tentang sale, korang pon boleh join sekali sambil-sambil share link. Tapi kena act natural and jangan spam. Kang tak pasal kena block . Hehehe


5. Youtube

Untuk mereka yang ada channel Youtube, boleh juga guna Lynk.My. Contohnya bila korang buat video teaser, nanti letak dalam description - full video here : lynk.my korang. Hehe


6. Comment on Website/Facebook Page


Yang ni iday tak galakkan sangat, tapi korang boleh try. Komen pada article yang related dengan link yang korang nak share. Kalau rajin, boleh singgah komen dekat beautifulnara ke, rotikaya ke. Hehehe


7. Guna ayat yang yang boleh tarik perhatian orang untuk klik link.my


Kena pandai guna ayat untuk buat orang klik. Tapi jangan share article yang tak related dengan ayat yang korang tulis tu. Jangan buat orang tak suka. Hehe

Contohnya, korang ada baca issue Justin Bieber tumbuk peminat di Barcelona baru-baru ni. So, korang search and jumpa video.



Eh, korang dah tengok video Justin Bieber tumbuk peminat? Tapi bila tengok video tu, memang patut kena tumbuk. Yela, suka-suka dia je buat camtu dekat Justin Bieber, nak tengok video tu? Tengok sini : http://lynk.my/CZsX
And pandai-pandai la korang buat ayat kreatif. Hehehe :)


7. Give and Take!

Okay, konsep dia, kalau korang nampak kawan korang ada buat lynk.my, klik la view. Kira sedekah earning dekat dia. Tapi jangan buat selalu, klik bila korang rasa apa yang dia share bagus untuk tengok.

Iday pon selalu kalau ada kawan blogger share something with the lynk.my tu, iday still akan klik. Tak kisah tunggu iklan 5 seconds tu. Mana taw kot-kot, kawan-kawan kita sendiri yang penyumbang earning dekat Lynk.My tu. Hehehe


9. Like Facebook Lynk.My - Facebook Page Lynk.My


Dari sini, korang akan tahu semua info tentang Lynk.My. Ada jugak iday nampak mereka yang share earning sampai Rm1000 lebih. Teringin nak pm and tanya diorang. Tapi kita segan. Hahaha Kalau korang betul-betul nak buat duit dengan Lynk.My, korang boleh la pm diorang. Atau korang tak faham sangat tengan Lynk.My, terus je contact admin Lynk.My.


Tambahan tips : rajin-rajin study dari online, ramai yang dah buat tips, tapi check tips website yang lebih kurang sama macam Lynk.My, contohnya adfly.


Ingat, jangan spam! Hehe


Okay la, iday nak share la sikit yang iday baru cash out baru-baru ni :)



Ini hasil iday start aktif since 2 November. So, not bad la kan. Hehehe :) Iday perasan sejak aktif Lynk.My ni, hari-hari memang rajin update blog and traffic iday memang dah meningkat.

Kalau korang berminat nak buat duit dengan Lynk.My, korang boleh la register guna link bawah ni. Then, korang explore la dulu, kalau tak faham, boleh mesej iday dekat FB Page iday ni (http://www.facebook.com/sayaiday). InsyaAllah, iday akan try tolong korang. Hehe

Register Sini : http://lynk.my/r/3062


Akan datang, iday akan buat artikel step by step untuk guna Lynk.My :)

Selamat mencuba, kalau ada tips lain, korang boleh share di komen bawah. Hehehe

14 comments:

  1. thanks... sgt berguna.. keep it up ! Waiting for next tips !

    ReplyDelete
  2. A salam, hi Iday. menarik. first dengar ni. kiranya macam dia suh promote any article tp guna link dia kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Rodiah, aah, sama macam google shortener, kita pendekkan url, tapi yang ni, kita pendekkan url then kalau kita share, kita dapat duit.

      Sebab, mana-mana link yang dipendekkan, dia akan tunjuk iklan 5 second. hehe

      Delete
    2. faham iday :)

      tq atas pencerahan

      Delete
  3. Nice info Iday. Boleh la fana try jugak lepas ni. Hehehe.

    ReplyDelete
  4. kite dah ada akaun tpi tuh la penyaqkit malas so agak kurng nk share huhuhuhu lgpun erning dia 1 sen perklik kn .. tpi good tips nanti boleh tryy

    ReplyDelete
  5. thank you iday.. jom, nak explore..

    ReplyDelete
  6. nk jugak! bestnya iday rm800..hehehe

    nk study jugak lah :)

    ReplyDelete
  7. Baru register guna link tu tadi..hehe..thanks

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List