Enter your keyword

Tarikh Cuti Umum & Cuti Panjang di Malaysia 2017

Sekarang dah bulan November, sekejap je dah penghujung tahun 2016 and bakal masuk ke tahun 2017. Masa ini lah korang kena start check cuti umum tahun depan dan rancang percutian korang untuk tahun depan. 

Iday ada share senarai cuti umum di Malaysia. Semoga boleh jadi rujukan kepada korang. Hehe



Cuti Umum di Malaysia 2017

BulanHariTarikhCutiNegeri-Negeri Yang Cuti
Januari
Ahad1-JanNew Years DaySemua Negeri Kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis, Terengganu
Sabtu14-JanBirthday of the Sultan of Negeri SembilanNegeri Sembilan
Khamis19-JanBirthday of the Sultan of KedahKedah
Sabtu28-JanChinese New YearSemua Negeri
Ahad29-JanChinese New Year HolidaySemua Negeri
Februari
Rabu1-FebFederal Territory DayKuala Lumpur, Labuan, Putrajaya
Jumaat10-FebThaipusamKedah, Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang, Selangor
Mac
Sabtu4-MarAnniversary of Installation of the Sultan of TerengganuTerengganu
Khamis23-MarBirthday of the Sultan of JohorJohor
April
Jumaat14-AprGood FridaySabah, Sarawak
Sabtu15-AprDeclaration of Malacca as a Historical CityMelaka
Isnin24-AprIsra and MirajKedah, Perlis, Negeri Sembilan
Rabu26-AprBirthday of the Sultan of TerengganuTerengganu
Mei
Isnin1-MayLabour DaySemua Negeri
Sunday7-MayThe Sultan of Pahang HolPahang
Rabu17-MayBirthday of the Raja of PerlisPerlis
Sabtu27-May1st RamadanJohor, Kedah, Johor, Kedah, Melaka
Selasa30-MayHarvest FestivalSabah, Labuan
Rabu31-MayHarvest FestivalSabah, Labuan
Jun
Khamis1-JunHarvest FestivalSarawak
Jumaat2-JunHarvest FestivalSarawak
Sabtu3-JunBirthday of SPB Yang di Pertuan AgongSemua Negeri
Isnin12-JunNuzul QuranSemua Negeri Kecuali Johor, Kedah, Malacca, Sabah, Sarawak
Isnin26-JunHari Raya AidilfitriSemua Negeri
Selasa27-JunHari Raya Aidilfitri HolidaySemua Negeri
Julai
Jumaat7-JulGeorgetown Heritage DayPulau Pinang
Sabtu8-JulBirthday of the Governor of PenangPulau Pinang
Sabtu22-JulSarawak DaySarawak
OgosKhamis31-AugNational DaySemua Negeri
September
Jumaat1-SepHari Raya HajiSemua Negeri
Sabtu2-SepHari Raya Haji HolidayPerlis, Terengganu
Sabtu9-SepBirthday of the Governor of SarawakSarawak
Sabtu16-SepMalaysia DaySemua Negeri
Jumaat22-SepAwal MuharramSemua Negeri
Oktober
Sabtu7-OctBirthday of the Governor of SabahSabah
Jumaat13-OctMalacca Governors BirthdayMelaka
Khamis19-OctDeepavaliSemua Negeri Kecuali Labuan dan Sarawak
Selasa24-OctBirthday of the Sultan of PahangPahang
November
Sabtu11-NovBirthday of the Sultan of KelantanKelantan
Sabtu18-NovThe Sultan of Johor HolJohor
Isnin27-NovBirthday of the Sultan of PerakPerak
Disember
Jumaat1-DecUlang Tahun Kelahiran RasulullahSemua Negeri
Isnin11-DecBirthday of The Sultan of SelangorSelangor
Isnin25-DecChristmas DaySemua Negeri


Yang merah tu iday highlight untuk cuti awam di KL sebab iday kan stay KL. Hehe


Then iday nak share cuti panjang sepanjang tahun 2017, ini adalah cuti hujung minggu yang panjang. 


Yang warna biru (Cuti Rehat Tahunan), yang ni korang kena apply cuti. Hehe Mesti ramai yang travel atau balik kampung sepanjang cuti weekend panjang ni. Hehe

Sekarang pon korang dah boleh check tiket AirAsia, lagi awal, lagi bagus and lagi murah. Hehehehe Boleh check promosi AirAsia dekat sini :  Website Air Asia


Azam iday, tahun 2017 adalah tahun iday travel dengan islam. And tahun menambah zuriat. Hahaha Doakan :p


1 comment:

  1. perkongsian yang bagus...membantu mereka yang inginkan percutian.....

    tapi aRz tak suka cuti time orang bercuti...sesak...huhu...

    suka bercuti waktu orang bekerja hehehe

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List