Enter your keyword


Subscribe To My Youtube Channel



Viral Remaja Panjat Mercu Tanda Ipoh

Saturday, December 31, 2016

Sebelum berakhir 2016, ada lagi satu video atau cerita viral di social media iaitu tentang remaja yang berani panjat mercu tanda Ipoh. Iday baca dari artikel di link ini : sini

Then iday ada check kenyataan dari facebook rasmi Majlis Bandaraya Ipoh tentang isu ini, 


Masa mula-mula iday tengok artikel, iday takut dan berdebar-debar sebab risau adik iday yang buat. Sebab adik bongsu iday ni perangai dia pon gila-gila jugak. Risau juga la dia follow kawan-kawan dia and buat benda macam ni. 

Alhamdulillah, bila tengok gambar, bukan adik iday. fuhh.

tapi salah seorang instagrammer yang iday selalu check video melalui hashtag rasmi beliau.

Serius seram jugak tengok video sebab iday memang takut tinggi. Memang salute la dengan keberanian dia. Tapi, agak kurang pandai sebab tidak guna sebarang alat keselamatan. Nasib baik dipanjangkan umur and tiada apa-apa yang berlaku. 

Oh, iday ada jumpa video di twitter,





Walaupon lepas kes ni, iday takde la nak hentam teruk-teruk. Iday still suka dengan video-video yang dihasilkan oleh Farihan sebelum ini. 

Tadi pon tengok twitter, ramai dah kecam and kutuk Farihan. Dan Farihan sendiri dah delete semua gambar dan video. 


So, apa pandangan korang tentang isu ini?


Sudah Rancang Percutian tahun 2017? Jom Ke Macao!

Friday, December 23, 2016
Macao, iday baru tambah negara Macao dalam senarai negara yang ida nak lawati akan datang :)

Gara-gara, iday singgah di booth roadshow “Experience Macao Year End Sale” di Paradigm Mall baru-baru ni.



Welcome to Macao!



Event ini sebenarnya sebahagian dari usaha Macao Government Tourism Office untuk mempromosikan pelbagai event yang akan berlaku di Macao pada bulan December ini.

Iday ada singgah di Macao Tourism Board. Dari kaunter tersedia pelbagai booklet dan pamphlet tentang Macao. Segala information tersedia dalam tu. Iday awal-awal dah ambil booklet tentang jenis makanan di Macao. Kerja nak makan je kan. Hehehe


Diorang juga ada anjurkan contest SMS Lucky Draw dan menang Kad Touch n Go bernilai RM500. Macam mana join contest ni ? Senang je, ikut step bawah :

1. Book Package  Travel ke Macao sebelum 31 December 2016
2. Type < LOVEMACAO >< SPACE>< What you love about Macao? >
3. Hantar ke 68886

Senang kan! Kalau korang plan ke Macao and book tiket, bolehla join contest ni. Sempat lagi ni sebab last join 31 December ni :)


Banyak info yang tahu tentang Macao dari event ini. Rupanya Macao ni kaya dengan budaya peranakan dan juga sebahagian dari UNESCO World Heritage Sites.


Ramai orang datang masa event ni, lagi-lagi bila ada promosi hebat dan aktiviti serta hadiah yang ditawarkan juga menarik. Ada yang jumpa travel agent and mula booking pakej ke Macao.


Pakej yang ditawarkan pon sangat menarik. Ada satu pakej yang menarik perhatian ida iaitu pakej free and easy dan menginap di Sheraton Grand Macao Hotel dengan harga RM499. Murah kan! Patut la ramai yang sanggup beratur untuk mendapatkan pakej dengan harga berbaloi tu.



Bila dah pusing-pusing roadshow, sempat ida main puzzle and berjaya menang Macao fridge magnet. Hehehe



Ada game Grand Prix Simulator Race tapi tak sempat sebab ramai orang. Macam game puzzle tadi, sesiapa yang main simulator race ni pon akan dapat hadiah.


Iday nak share sikit, apa aktiviti and event yang best bakal berlaku di Macao pada iaitu :

2016 Macao Galaxy Entertainment International Marathon


Ada 3 kategori iaitu Marathon, half Marathon dan mini Marathon. Registration telah dibuka since bulan September. Hari perlumbaan ialah pada 4 December 2016. Ida rasa aktiviti ini sesuai untuk mereka yang aktif join aktiviti larian and marathon macam ni. Sambil-sambil korang race, boleh explore Macao kan. Hehehe

Check link sini untuk lebih details : https://www.Macaomarathon.com/en/



Parade Through Macao, Latin CIty

Siapa yang tak suka tengok parade kan? 2016 Parade Through Macao, Latin City akan berlaku pada 4 December 2016. Event ini sebenarnya diadakan setiap tahun sejak tahun 2011. Kalau datang bersama family mesti seronok. Boleh tengok macam-macam costume ketika parade ni.


Macao Light Festival

Ini antara event yang paling ida suka. Ida ingat lagi ada kawan ida yang berkongsi pengalaman ke Macao semasa Christmas tahun lepas. Menurut kawan ida, hiasan lampu di Macao memang cantik. Tadi ida ada check video Macao Light Festival tahun lepas, memang cantik!



Macao Light Festival akan bermula pada 4 December hingga 31 December 2016. Paling ida kagum persembahan lampu pada bangunan Holy House of Mercy. Memang sesuai  pada mereka yang nak sambut Krismas di luar negara. Hehe


Aktiviti dan event lain seperti 1st International Film Festival & Awards, Macao International Kart Grand Prix. Ida kalau nak datang ke Macao, ida nak try world highest bungy jump dekat Macao Tower. Hehehe


Then nak try semua makanan dekat Macao. Masa tengok booklet makanan dekat Macao, mostly banyak seafood. No wonder la sebab Macao ni memang island pon. Hahaha

So, memang banyak sebenarnya aktiviti dan event yang korang boleh join dekat Macao lagi-lagi bulan December. Hehehe

Kalau korang berminat nak tahu lebih lanjut, boleh check website and facebook diorang di link bawah :




Update :

Terlepas Jualan Mega Akhir Tahun Macao? Jangan bimbang! Tapak pameran Pelancongan Macao akan kembali ke pameran MATTA tahun hadapan, 17-19 Mac di Pusat Dagangan Dunia Putra, turut akan menampilkan peraduan dan permainan yang lebih menarik untuk dimenangi lebih banyak cenderamata.



King Of The Grill Barbeque Buffet @ Pearl International Hotel Kuala Lumpur

Thursday, December 22, 2016
Siapa yang tak suka Barbeque Grill? 




Semua orang suka kan? Iday kalau balik kampung, mesti ajak family buat barbeque grill. Kitorang bakar jagung, bakar seafood, ayam and daging. Bestnyaaaaa. Kalau pandai perap ramuan, memang jadi sedap. Hehehe

Hari tu, iday saja try King The Grill Barbeque Buffet dekat Pearl International Hotel Kuala Lumpur. Iday tahu pon sejak one of my friends ada share poster ni dekat Facebook.


Barbeque Buffet kotttt! Hehehe It's happened every first saturday of the month. Iday pergi bulan lepas, 3 December 2016. Memang kena booking awal-awal sebab ramai orang sebenarnya. Hehehe 

Next buffet adalah 7th Jan 2017, sabtu ni ye korang! 

So, Iday ada gambar sepanjang kitorang menikmati Barbeque Buffet hari tu. Anddddd first time, iday makan abalon. Hahaha Yes, hidangan sup Abalon ada sekali dalam Barbeque Buffet ni. Hehehe



Outdoor table bersebelahan dengan pool. Bahagian luar akan ada semua menu grill, bahagian dalam akan ada side dishes and dessert. Memang banyak makananan dalam set buffet ni. Makan sampai puas! hehehe




Paling best sebab ada sate. Favourite iday all the time kot. Ada 2 jenis sate iaitu sate ayam dan daging. 






Ada nasi himpit, bawang, timun dan kuah kacang. Sate memang sedap and cicah pula dengan kuah kacang. Dah macam raya. Hehehe




Lagi gambar menu yang ada di King Of The Grill Barbeque Buffet, 




Sotong bakar and udang bakar ni memang sedap, iday asyik tambah je especially udang. Iday memang hantu udang. Then iday puas hati dengan kualiti makanan. Semua segar-segar :)
















Selain dari menu grill, ada juga side dishes yang lain seperti nasi goreng cina, spaghetti, potato salad dan banyak lagi. 









Iday pernah tengok video MahaMahu masak menu jagung ni. Hehehe Hari tu rasa memang sedap, lemak berkrim. Hehehe











Nama pon buffet, mesti makan sampai kenyang. Iday suka sangat dengan lamb grill and dia punya black peper sauce. Iday makan tak ingat dunia. HAHA 

Then dia ada special menu yang diorang akan served semasa kita menikmati grill buffet ni iaitu Lobster and Sup Abalon. Ini first time iday makan abalon, sedap juga rupanya. Patutla mahal. Hehehe





Sedapnya, isi lobster memang segar. 





Antara favourite iday ni :)



Then ada dessert and buah-buahan untuk pencuci mulut. Banyak sangat pilihan. I almost ate everything. Haha Menambah lemak je malam tu. 






























Kalau parent yang bawa anak, jangan risau kalau risau anak-anak bosan sebab ada aktiviti lain iaitu face painting and persembahan baloon dari Clown Man. Seronok tengok diorang. Hehehe














Iday and Islam memang berpuas hati dengan menu-menu yang ada. Kalau korang memang suka makan grill atau barbeque, iday memang recommend. Lagi satu, diorang hadkan pax, so makanan yang disediakan memang mencukupi untuk semua orang. Memang makan sampai kenyang. 

Waktu buffet adalah dari pukul 6.30 hingga 10 malam. Harga pula memang berbaloi. 


Korang boleh booking melalui no phone di poster di atas atau check facebook diorang di link bawah :







My Blog List