Enter your keyword

Sayaiday's Categories








Ini Cara Iday Atasi Masalah Bloglist Selalu Hilang


Iday rasa kebanyakkan blogger menghadapi masalah bloglist hilang terutama mereka yang menggunakan platform blogspot. Kan? Iday perasan yang kalau Iday edit code html, bloglist akan automatik hilang. Harap isu ini dapat diselesaikan oleh pihak Blogger. 



Iday memang selalu letakkan bloglist di blog Iday supaya senang Iday nak blogwalking, walaupon tidak tinggal jejak komen, Iday suka singgah dan baca cerita terbaru dari blogger lain. So memang agak kecewa dan leceh nak pilih dan letak satu-satu link url.

Tapi, iday akhirnya buat keputusan untuk letak url blog yang iday follow melalui widget "Follower". Lagi senang. Hehehe

Contohnya Iday nak follow blog CikAsh dan nak letakkan dalam Blog List Iday,

1. First, Iday akan follow blog Cik Ash di widget "Followers" seperti gambar di bawah.





2. Iday buka "Layout" pada blog Iday dan configure Blog List. Iday akan klik "Add to list"





3. Paparan dibawah akan keluar. Biasanya Iday akan add by URL tapi kali ini iday "tick" pada "Blogs I'm Following" dan sellect all dari list tersebut. Kemudian Iday tekan button Add.




Nampak tak nama blog Cik Ash dalam list?








So, tiap kali Blog List Iday hilang, Iday akan repeat step 3. Takde la buang masa untuk letak satu-satu URL. Kan?

Ini cara Iday atasi masalah bloglist yang selalu hilang tu. 

Sekarang ni Iday dalam proses untuk follow semua blogger yang Iday selalu dan suka baca. Iday juga remove mana-mana blogger yang dah tak update lebih dari 6 bulan. Iday nak blogger yang aktif dalam senarai Blog List Iday. 

Iday akan buka page Reading List dan klik gambar pensil di bawah kanan iaitu "Manage Reading List"




Then paparan dibawah akan muncul dan Iday start check blog yang Iday nak delete. Cara senang, korang boleh check Blog List di blog korang, check yang dah tak berupdate lama, kemudian search di list ini dan remove. Hehe




Iday akan sentiasa update blog list ini.  Hehe :)


Macam mana dengan mereka yang tiada widget "Followers"? Yang guna platform Wordpress?

Ada caranya, tapi Iday akan share di next entry okay. Komen kalau korang nak tahu macam mana caranya. hehehe

Buat mereka yang ingin berada dalam Blog List Iday, jangan lupa komen di bawah :)

Kalau sudi, follow la Iday and letakkan blog Iday dalam blog list korang. Hehehe Kalau sudi la, Iday tak paksa :p


Till Then, Bye!


6 comments:

  1. AsSalam Iday, blog awak memang dah lama duk dalam bloglist saya selalu singgah. Jemput singgah ye https://rodiahamir.blogspot.my/

    ReplyDelete
  2. Oh! macam itu ke manage reading list.
    Okay nak buat jugaklah.
    Apasal ntah Mrs. A tak boleh nak follow blog ni.

    ReplyDelete
  3. blog lisa takde ke :'( hahaha. Ari tu bllogslit ilang padahal tak usik apa pun .. tapi guna tmplte thesis semua ilang.

    ReplyDelete
  4. Wslam, menarik tips ni! nanti boleh ikut kalau nak buat bloglist hehehe.
    btw saya singgah blog iday dan follow ya. jemput melawat blog saya jika berkelapangan, salam perkenalan.

    ReplyDelete
  5. Serious stress Iday 😥..
    LZ kena berkali2 bila edit html code..
    Thanks for sharing 👍

    ReplyDelete
  6. sejak tukar template asyik ilang je. naik bosan nk add baru.

    ReplyDelete

Follow My Instagram

Blog Archive