Arwah Shea Rasol Meninggal Dunia Kerana Kanser Urachal


Assalamualaikum,

Iday rasa semua orang dah maklum dengan pemergian fashion blogger terkenal dan pengacara tv SIS iaitu Shea Rasol meninggal petang tadi. Beliau menghidap kanser Urachal. Iday tahu tentang jenis kanser tu pon dari post Instagram @syahirazakaria


Iday memang dah lama follow arwah Shea Rasol, suka baca blog and tengok muslimah style Shea Rasol. Apa yang dia pakai semua cantik dan menutup aurat. Ramai yang jadikan Shea sebagai icon dan inspirasi untuk fashion muslimah.

Then Iday start tahu Shea sakit bila dia ada post dekat blog dia. Sebenarnya ada 2 entry/artikel dalam blog Shea yang mention tentang penyakit yang di hadapinya. 

First artikel tentang "My Ultimate New Year's Resolution" yang di post pada 3 January 2017. Masa tu Iday dah perasan yang Shea makin jarang update blog. Selalunya dia akan update event fashion yang dia hadir atau OOTD Shea yang cantik-cantik. Masa tu Iday fikir, maybe dia busy dengan online business sendiri.

Dalam artikel "My Ultimate New Year's Resolution", Shea ada mention yang dia tengah sakit dan membuat procedure cystoscopy. 

"A cystoscope is a thin tube with a camera and light on the end. During a cystoscopy, this tube is inserted through your urethra and into your bladder so the doctor can visualize the inside of your bladder. Your urethra is the tube that carries urine out of your bladder."

Ini snapshot dari artikel Shea. 


Iday terkesan dengan ayat Shea "I broke down to my family and claimed that I knew that my life is probably written to be short".

Sedih :( Tak dapat bayangkan perasaan family dia time ni. Then paling sedih bila part Shea mention tentang mak Shea. 


Kasih seorang ibu. Iday doakan Ibu Shea tabah waktu ini. Shea pergi pada hari baik dan bulan baik. Allah lebih sayangkan Shea dan tak sabar nak jumpa Shea.

Shea ada sempat pesankan nasihat untuk semua,


"If your parents are still around, do make time for them. Just think about the time you have left (or they have left) to make them happy"

Ya Allah, sedih sangat. :( Rindu mak, abah dan tok dekat kampung. 

Artikel Shea ke-2 "I Am Diagnosed With Cancer" pula ada mention tentang kanser tetapi tidak secara details. Kanser Urachal ni adalah kanser yang rare.

The urachus is a small tube behind the belly button that connects to the bladder and normally shrivels away after birth. A tumor growing in the urachus is difficult to see and sometimes presents itself through blood in the urine. 

Tapi masa tu Iday memang tak sangka akan jadi dekat dia. Padahal kita dah tahu, setiap apa yang berlaku memang kita takkan dapat predict. 

One thing yang popup dekat mind Iday bila tahu tentang Shea menghidap kanser adalah arwah Ami iaitu blogger dan juga kawan Shea yang meninggal dunia disebabkan kanser. 

Innalillahhiwainnalillahhirojium.

Salam takziah buat keluarga arwah Shea Rasol. 



Rest well, you'll be missed. 


credit : http://www.myamethyst-shea.com/






Others Post




7 comments:

  1. 😥😥 Al-Fatihah buat Shea..

    ReplyDelete
  2. Sedih sangat dapat tau dari instagram semalam... 😢😢😢

    ReplyDelete
  3. Bila shea makin teruk sakitnya ramai orang update then baru saya kenal dia. So then, I read her blog, this post too. Rasa sayu sangat tengok betapa positif nya dia. Latest post pon pasal dia punya clothing line untuk raya. Dedicated and hardworking sangat. Moga arwah ditempatkan bersama orang yang diredhaiNya.

    // afifahaddnan

    ReplyDelete
  4. Inalillahi wainnailaihirojiun :(

    ReplyDelete
  5. alfatihah.. ramai terkesan dengan pemergian beliau.. semoga arwah tenang di Sana..
    perginya di hari yang mulia - jumaat dan di bulan yang mulia - bulan ramadhan..

    alfatihah.

    ReplyDelete

Follow My Instagram

Blog Archive