Coffee Prince Korea vs Coffee Prince Malaysia (Pelakon-Pelakon) // Part 1

Monday, November 27, 2017

Hi Korang, 

Malam ini bakal ditayangkan Coffee Prince versi Malaysia dan Iday memang tak sabar nak tengok sebab nak tengok macam mana cara diorang nak adaptasi dari drama korea yang asal. 




Lagi-lagi bila watak utama dipegang oleh Hero Pujaan rakyat Malaysia sekarang iaitu Fattah Amin :p

So, artikel kali ini Iday nak share la watak-watak dalam Coffee Prince Korea vs Coffee Prince Malaysia. Kalau korang dah tengok Coffee Prince versi Korea mesti kenal sangat watak-watak ni. 

Ini poster official Coffee Prince versi Korea dan Coffee Prince versi Malaysia. 



Okay tak poster? Ini antara watak-watak penting dalam Coffee Prince. So, kalau nak kenal watak-watak dalam Coffee Prince, teruskan baca artikel ni okay :)

Choi Han Kyul (Gong Yoo) vs Raykal (Fattah Amin)

Watak : Seorang playboy tetapi baik, terpaksa menguruskan cafe atas permintaan nenek tersayang.






Go Eun Chan (Yoon Eun-hye) vs Dani (Janna Nick)





Watak : Dani terpaksa menyamar sebagai lelaki kerana ingin bekerja di cafe Raykal.





No Sun Ki (Jae-wook Kim) vs Riduan (Faez Azemi)

Watak : Lelaki misteri yang menjadi pujaan wanita, itu yang menyebabkan Raykal mengambilnya bekerja di cafe.





Jin Ha Rim (Kim Dong-wook) vs Jai Wu (Sean Lee) 

Watak : Watak playful dan comel, suka tengok Dani sebab comel.





Hwang Min Yeop (Lee Eon) vs Hadi (Syafiq Ahmad)

Watak : Seorang yang blur-blur dan suka pada adik Dani




Choi Han Sung (Lee Sun-kyun) vs Amri (Fahrin Ahmad)

Watak : Kawan rapat Raykal dan orang pertama yang mengetahui identiti Dani




Han Yoo Joo (Chae Jung-an) vs Diana Danielle




Watak : Cinta pertama Raykal tetapi mencintai kawan baik Raykal iaitu Amri.







Ini antara pelakon-pelakon Coffee Prince Malaysia vs Coffee Prince Korea. So, malam ni akan bermula drama Coffee Prince Malaysia dan Iday tak sabar macam mana diorang nak bawakan watak adaptasi dari drama korea ni. Kita tengok macam mana. 

Oh, ini part 1, nanti Iday akan share lagi pelakon-pelakon Coffee Prince Malaysia vs Coffee Prince Korea di artikel akan datang. Okay! Hehehe

Iday nak share sedikit sinopsis Coffee Prince Malaysia dibawah :

Sinopsis Coffee Prince Malaysia

Menceritakan kisah Dani, seorang gadis yang sering disalah anggap sebagai lelaki. Dani tinggal bersama ibunya Zahara dan adiknya Ira. Manakala Rayqal, seorang ahli perniagaan muda tidak mengetahui Dani sebenarnya seorang gadis, lalu menawarkan pekerjaan kepadanya di kafe yang hanya dikhususkan untuk pekerja lelaki. Dani yang perlu bekerja keras untuk menyara keluarganya menerima tawaran tersebut. 

Sejak Dani mula bekerja di kafe itu, Rayqal secara tidak sengaja telah jatuh hati kepada Dani. Perasaan ini menyebabkan Rayqal mula meragui seksualiti dirinya kerana di matanya, Dani adalah seorang lelaki. Sementara itu, Dani juga telah mula menyukai Rayqal, namun tidak mahu mendedahkan bahawa dirinya ialah seorang gadis kerana beliau takut kehilangan pekerjaan.



Cerita lebih kurang je macam korea punya, nama pon adaptasi kan. Kalau korang dah tengok yang versi Korea, mesti familiar dengan jalan cerita Coffee Prince MY. 

Btw, kalau korang nak tengok online, Iday akan share di ruangan komen. Share sikit pandangan korang tentang Coffee Prince versi Malaysia ni di komen bawah okay.










Pengalaman Kali Pertama Ke Karnival Upin & Ipin Luar Biasa

Saturday, November 25, 2017

Hi Korang!

Iday rasa Iday tak perlu nak jelaskan lebih detail tentang karakter kartun paling popular di Malaysia iaitu Upin  & Ipin. Bukan setakat kanak-kanak, orang dewasa seperti Iday sendiri pon memang meminati animasi itu. Bagi Iday, Upin & Ipin memang animasi terbaik yang pernah di Malaysia. 

Tapi, tanpa peminat  mungkin Upin & Ipin takkan berada di tahap sekarang. Sebab itulah, demi menghargai peminat cilik di seluruh Malaysia, Karnival Upin & Ipin telah diadakan bermula 24 Nov hingga 26 Nov bertempat di Hall A & C, Maeps Serdang. 


Pelbagai aktiviti yang tersedia di sini dan Iday sendiri telah pergi pada hari Jumaat iaitu hari pertama Karnival Upin & Ipin. Hari pertama pon dah ramai tetapi keadaan karnival berjalan dengan lancar. Memang pihak yang berkenaan menguruskan tempat karnival dengan baik. 


Apa aktiviti yang ada di Karnival Upin & Ipin?

Karnival Upin & Upin mempunyai 2 dewan berbeza, setiap dewan mempunya aktiviti yang berbeza. 


Dewan Utama (Dewan A)

1. Persembahan di pentas utama :
- Maskot Upin, Ipin dan Kawan-kawan
- Ultraman Ribut
- Puteri Limau
- Pada Zaman Dahulu
- Upin & Ipin The Musical
- dan banyak lagi

2. Berpeluang bergambar dengan maskot animasi (Upin, Ipin dan kawan-kawan)
3. Ada pelbagai jenis booth jualan (barangan dan t-shirt Upin & Ipin)


Dewan Magik (Dewan C)

- Alam Dino (Ada replika dinosour)
- Replika Rumah Opah (boleh masuk dan melihat bilik opah, dapur, bilik Upin & Ipin dan ruang tamu)
- Bergambar di Tadika Mesra
- Bergambar bersama Ultraman Ribut
- Berinteraksi  bersama Kak Ros (skrin besar)
- Berpeluang berjumpa Tok Dalang dan Opah
- Melihat proses rakaman animasi 
dan banyak lagi. 



Berapa harga tiket di Karnival Upin & Ipin?


Kalau korang pilih pakej VIP, boleh duduk betul-betul di depan stage dan ada bean bag.



Tapi kalau pilih pakej biasa pon ada ruang duduk depan stage yang luas. 


Kawasan Letak Kereta di Karnival Upin & Ipin?

Kalau korang parking di pintu masuk Maeps Serdang, memang percuma tetapi jauh dari tapak Karnival, so kena naik Tram. 

Kalau nak parking premium, betul-betul bersebelahan dewan kena bayar RM15. Kena inform RELA supaya diorang akan berikan laluan.

Gambar-Gambar Sepanjang Karnival Upin & Ipin

Ini antara gambar-gambar yang sempat Iday snap sepanjang berada di Karnival Upin & Ipin pada hari jumaat lepas. Semoga dapat memberi gambaran pada korang bagaimana keadaan Karnival Upin & Ipin ni ye :)




Bagi Iday, aktiviti paling best dekat sini adalah melihat persembahan Upin, Ipin dan kawan-kawan. Selama ni kita tengok dekat tv atau laptop je, ini dapat tengok real depan mata. Siap boleh menari bersama-sama. 




Iday tak pernah tengok kemeriahan yang hebat di mana-mana karnival sebelum ini. Memang terpacar keseronokan kanak-kanak yang hadir bila nampak watak animasi kegemaran diorang. 



Iday suka dengan ruang tempat duduk di hadapan stage yang sangat luas dan memuatkan ramai kanak-kanak dan ibu bapa.  









Kemudian ada sudut bergambar bersama puteri-puteri cantik. Hehehe Kalau nak tukar baju pakai baju princess pon boleh. 





Pelbagai jenis booth ada disini, korang boleh check















Persembahan Pada Zaman Dahulu dan Ultraman. 










Membeli barangan cenderahati Upin & Ipin dan customade T-shirt Upin & Ipin.












Dewan Magik (Dewan C)





Melawat rumah Opah.






Bergambar bersama Opah dan Tok Dalang.




Best kan? Macam-macam aktiviti ada dekat sini dan Iday tengok semua kanak-kanak yang datang memang happy je. Yelah dapat tengok watak kegemaran mereka depan-depan mata. 

Ingat ye, Karnival Upin & Ipin akan berakhir pada 26 Nov. Tapi jangan risau, akan datang mungkin diadakan lagi karnival seperti ini. Mungkin akan dibuat di negeri lain, seperti Jom Heboh. 

Untuk info lanjut serta gambar-gambar lain sepanjang karnival, boleh tengok di bawah :

Facebook : www.facebook.com/upinipinofficial
Instagram : www.instagram.com/upinipinofficial
Website : www.lescopaque.com



Korang dah pergi ke Karnival Upin & Upin ni? Jangan lupa share pengalaman korang di bawah ye.










Follow My Instagram

Blog Archive