Monthly Recap : October 2017


Hampir 5 bulan Iday quit dari Lazada?

Ini artikel "Monthly Recap" yang ke-3 di blog Iday. So, iday akan update apa yang berlaku sepanjang bulan Oktober. 


Kelakarnya, last Iday buat artikel "Monthly Recap" ni bulan April, so Iday dah skip bulan Mei, Jun, Julai, Ogos dan September. Dasar hangat-hangat betul. Takpe, kita start balik ye. Hehehe





Expenses/Pembelanjaan

Highlight pembelanjaan untuk bulan Oktober 2017 adalah Iday shopping beberapa helai baju di Padini. Hahaha Lupa nak ambil gambar tapi tak shopping banyak pon. Sekarang tempoh shopping berpada-pada sebab Iday pon dah quit, bukan kerja makan gaji dah. 

Memang full time blogger, mungkin akan kerja tapi start next year. 


Oh, Iday banyak belanjakan duit untuk groceries. Yela, bila dah kerja sendiri, jadual kerja sendiri, memang hari-hari masak. Sambil-sambil boleh share resepi dekat blog. Hehehe


Korang boleh check link di bawah untuk check senarai resepi di blog ini :







Entertainment/Hiburan

Bulan Oktober, Iday banyak layan movie dan tv series. Iday start tengok balik Once Upon A Time dan The Walking Dead Season 7. Oh, Iday pon tengok American Horror Stories : Cult. 

Then, drama korea yang Iday tengok sepanjang bulan Oktober 2017 adalah :

1. While You Were Sleeping
2. 20th Century Boy and Girl
3. Because This Is My First Life
4. Black
5. Go Back Couple
6. The Package
7. Mad Dog
8. Revolutionary Love
9. Witch Court


Black - Scene Nampak Bayangan Maut

Iday ada buat artikel tentang drama-drama korea baru ditayangkan sepanjang bulan Oktober, korang boleh check artikel di bawah : 




Bulan Oktober adalah bulan yang Iday langsung tak dengar lagu. Takde lagu yang melekat dekat kepala. Maybe sebab asyik tengok movie and drama kot. Hahaha

Then bulan Oktober, Iday stop main game Zombie Castaway sebab tab rosak and belum download lagi dekat phone baru ni. Nanti nak download, rindu nak main balik. Hehehe




Work/Kerja

Iday dinaikkan gaji. Alhamdullilah, bertukar la angka paling depan tu. Hehe


Ayat atas tu masa artikel Monthly Recap April 2017, baru naik gaji, Iday quit bulan July. 


Sekarang memang full time blogger, ada la part time programmer. Tapi mostly fokus pada blog dan youtube. Alhamdulillah, bulan Oktober dah cashout duit Adsense RM1000+. Iday ada share dekat blog Iday, boleh check di link bawah :




Blog | Social Media | Youtube

Iday hanya publish 19 post sepanjang bulan Oktober. Tak capai target 1 hari 1 post. InsyaAllah bulan Nov akan tercapai target tu. 



Target Iday untuk bulan Nov, PV adalah melebihi 200K. So, kena lebih rajin update blog and share post on social media. 


Kena banyakkan artikel bermutu yang mesra SEO untuk menambar earning dari Adsense. 

Subscriber Youtube Iday bertambah, sekarang dah 800 lebih. Target Iday nak capai 1K lebih sebelum hujung tahun ini. Hehehe

Jemput subscribe di Youtube channel Iday di link ini : 



Ini video yang Iday upload sepanjang bulan Oktober di channel Iday :


→ Video review Vine Cafe @ Starling Mall


→ Video review KFC Spicy Sawadee Crunch  



Relationship/Friends/Family


Family okay dan hubungan dengan Islam pon okay. Takde yang istimewa yang berlaku sepanjang bulan Oktober. 


Cuma rindu nak lepak dengan kawan-kawan. Dah lama sangat tak jumpa diorang. Heheh



Okay itu je lah yang berlaku dalam hidup Iday sepanjang bulan Oktober. Maybe ada yang Iday termiss sebab lupa. Haha Iday harap Nov lebih baik dari Oktober:)


Monthly Recap bulan sebelum ni :


→ Monthly Recap : March 2017

→ Monthly Recap : April 2017







Others Post




2 comments:

  1. Replies
    1. Hahahaha July hari tu dah last month kerja sana. hehehe

      Delete

Follow My Instagram

Blog Archive