"Macam Mana Didik Yusuf Iskandar Supaya Tak Sepahkan Barang?", Ini Jawapan Hanis Zalikha


Hi Korang, 

Artikel kali ini Iday nak share tentang tips Hanis Zalikha menjaga Yusuf Iskandar. Kenapa Iday share dekat blog ni? Sebab nanti one day, kalau Iday ada anak, artikel ini boleh dijadikan panduan. Hehe 




Iday memang suka follow IG Hanis Zalikha sebab Hanis suka kongsi macam-macam knowledge. Kadang-kadang dia share tentang resepi, tentang relationship dengan suami, cara dia menjaga Yusuf Iskandar dan banyak lagi la. 

So, Hanis Zalikha ada buka sesi soaljawab di Instagram beliau untuk ibu-ibu  yang nak tahu cara Hanis handle Yusuf Iskandar. Ini antara soalan-soalan dan cara Hanis Zalikha menguruskan Yusuf Iskandar. 



Macam mana nak uruskan anak supaya duduk di meja makan dan makan sendiri?


Hanis didik Yusuf Iskandar untuk makan di meja makan sejak kecil. Iday perasan yang ada ibu bapa yang bagi anak makan tetapi terpaksa kejar untuk suap. Even Iday pon bagi makan anak saudara makan sampai kena follow dia main. 

Kalau Hanis ni, memang perasan sangat dari semua video makan dekat IG, kebanyakkan duduk makan elok dekat meja. Tak kisah la, walaupon makan cucur atau buah-buahan. 



So, lepas ni kalau ada anak, kena letak dekat meja makan. Then kena avoid dari makan kejar-kejar. Kena didik, yang kalau makan, kena duduk elok. Noted Hanis! Hehe







Macam mana nak kawal rutin tidur anak supaya dia masuk tidur pada waktu yang ditetapkan?




Ini cara Iday buat untuk tidurkan anak buah Iday. Iday akan tutup tv dan lampu. Then teman dia baring, sambil2 tu bagi botol susu, supaya dia minum sampai tertidur.


Tapi itulah, kadang-kadang boleh melarat sampai lewat malam. Lepas ni kena buat macam cara Hanis, setkan masa dan shut down sejam awal. 



Macam mana nak jadikan anak-anak senang untuk makan?





Yang ini Iday boleh follow after ada anak. Sebab Iday belum rasa pengalaman anak saudara kurang selera nak makan. So, ibu bapa yang mengalami fasa ini mungkin boleh follow tip Hanis Zalikha ni okay. Hehehe 


Ada tips untuk anak yang suka punggah barang?




Yes, ini tips yang Iday paling nak ingat. Sebab Iday perasan, budak-budak memang suka punggah barang. Kalau kemas balik, takpe jugak. Tapi ada certain anak-anak yang tak kemas balik. Itu yang buat pening. Hahaha

Sebenarnya banyak lagi tip Hanis Zalikha share dekat Instagram dia. Kalau dulu, dia aktif blog. Sekarang dia aktif dekat IG. So, kalau korang nak tahu tentang tip2 ni, kena la follow Hanis dekat Instagram. Sambil-sambil tu boleh cuci mata tengok Yusuf Iskandar. Hehehe

Siapa lagi selebriti Malaysia yang selalu share tip2 macam ni dan korang suka tengok? Boleh komen di bawah ye! Hehehe





Others Post




10 comments:

  1. Bagus tip ni, selalu juga kejar ank Buah nk bg mkn. Huhu

    ReplyDelete
  2. Bagusnya cara dia didik yusuf.. Wawa pon suka follow dia didik yusuf kt ig... Behave je dan comel..dgr kata..hehehe..

    ReplyDelete
  3. Best.. Tq iday.. sharing info ni.. leya boleh save juga bila ade anak nanti

    ReplyDelete
  4. menarik la sis..tq sudi berkongsi

    ReplyDelete
  5. Best pulak baca tips2 ni walaupoun diri sendiri belum ada anak. tapi memang perasan betul la cara didikan sejak baby tu yang mempengaruhi. Tengok anak kakak emi, dari kecik memang dia train makan kat meja makan dan duduk dalam baby chair, makan sendiri. So kalau pergi makan kat kedai pun takde la dia sepah2kan. Behave elok je. Anak kepada kakak emi yg sulung pulak lain. Dia dah biasakan suap berkejar bagai. So memang jenuh la nak kasi depa makan.

    ReplyDelete
  6. macam sama je cara dia dengan akak masa anak kecik dulu..Tapi sekarang jam 11 baru tutup semua,dan tido.Bab makan tu pun sama..memang tak la nak kejar2.. Jenis makan pulak bersuap2..Memang masing2 kena duduk makan sampai habis baru bangun.Klau tidak , lapar tanggung sendiri.heheh

    ReplyDelete
  7. wah.. idayyyy.. TB suka entri iday yang nii.. haha.. sebab banyak boleh dipraktikkan dekat si kecik harraz tu.. bab makan tu.. memang harraz suka makan pasatu berjalan2 pastu mai balik mintak suap.. adoi.. bab punggah barang.. aiyoo.. dha main taknak kemas balik.. ish3.. thanks la iday sebab share entri ni.. terbaikk

    ReplyDelete
  8. Anak akak yg kecik tuh kalau nak makan pun kt meja makan jugak..lantakkan sepah situ

    ReplyDelete
  9. suka tgk cara hanis zalika ni kan..selalu jgk tgk yusof dan kucing kesayangan si bujibu tu..hehe

    ReplyDelete
  10. Bgus semua tips2 ni...lagi2 part makan tuh...fuh berkejar kita nk bg anak buah makan...part kemas pon sama hehe

    ReplyDelete

Blog Archive