Hi Korang!

Iday nak kongsikan cerita kak Aishah ni sebagai pembakar semangat Iday nak turunkan berat badan. Kalau korang nak tahu, Iday ada masalah rahim dan doktor sarankan Iday untuk kurangkan berat badan. So, doakan Iday berjaya ye. 



Sambung cerita tentang kak Aishah. 

Iday memang follow IG kak Aishah, so memang selalu ambil tahu perkembangan beliau lagi-lagi bila Iday tahu yang kak Aishah tengah operasi mengurangkan berat badan. 

Akibat berat badan yang melebihi, kak Aishah memilih menjalani pembedahan Bariatric Surgery atau pintasan gastrik. 




Apa Maksud Pintasan Gastrik? 

Ini apa yang Iday baca dari wikipedia

"Pembedahan pintasan gastrik adalah sejenis tatacara pembedahan yang digunakan untuk merawat kes obesiti teruk.

Pembedahan ini menjadikan perut lebih kecil dan membenarkan makanan mengelak melalui sebahagian usus kecil. Ini menjadikan orang lebih cepat kenyang dan mengurangkan makan serta pengambilan kalori

Dengan memintas usus menyebabkan hanya sedikit kalori yang diserap. Ini membolehkan pengurangan berat badan."




Tips Turunkan Berat Badan Selepas Pembedahan Pintasan Gastrik

1. Kita kenalah jelas mengapa kita buat keputusan untuk pembedahan ini. Dah nama pembedahan, mestilah ada tahap sakit yg mesti dilalui. Kita kena sedar dalam hal itu.Tapi ubat-ubatan moden boleh bantu kawal tahap kesakitan itu.

2. Bila dah nekad nak buat, buatlah sungguh-sungguh. Carilah moral dan kumpulan sokongan yang boleh membantu

3. Jangan malas! Sehari selepas pembedahan kak Aishah dayakan diri untuk bangun dan berjalan. Lagi cepat kita cergas lagi cepat kita dpt capai niat kita tu.

4. Senyum selalu! Bila dah fix bahagian fizikal you dengan pembedahan mengecikkan perut. Kenalah belajar untuk mengawal nafsu makan.

5. Kita kena ajar diri kita semula secara mental yang badan kita perlu setakat ini saja makanan. Yang lain tu nafsu.

6. Pembedahan ini bukan jalan pintas tetapi pembantu untuk kita turunkan berat badan. Yang lain kita kena usaha sendiri. Orang yang melalui pembedahan ini bukan untuk cantikkan diri tetapi untuk menyelamatkan nyawa. Selain itu untuk mereka yang mengalami masalah berat badan berlebihan serta beberapa penyakit. 

7. Berdoalah banyak-banyak semoga Allah permudahkan urusan kita.

8. Dengar cakap doktor dan jangan memandai-mandai.

9. Carilah sebanyak boleh maklumat mengenai pembedahan ini dan fahami. 




Okay, memang la ada yang cakap, senang la nak kurus sebab buat pembedahan kecilkan perut. 

No no no! Korang kena faham, diorang memang kecilkan perut tapi proses selepas itu, diorang kena amalkan budaya pemakanan sihat dan senaman. Sama macam orang biasa yang kurangkan berat badan jugak. 

Usaha mereka tu yang patut jadi pembakar semangat kita ni. 

Gambar Sebelum Selepas Aisyah




Nampak kan perbezaan?

Iday nak kongsikan gambar Kak Aishah ketika Gegar Vaganza Musim Ke-4 iaitu ketika sebelum kak Aishah mengambil keputusan untuk mengurangkan berat badan.







Dan ini gambar terbaru Kak Aishah semasa proses mengurangkan berat badan. Memang sangat berbeza! 







Nampak lebih gembira dan sihat. I'm so proud! Kalau kak Aishah boleh, kenapa kita tak boleh kan? Terus semangat ni nak kurus, rasa macam nak jogging setempat sekarang. Hehehe

Iday ada baca perbualan kak Aishah dan doktor di ruangan komen di IG kak Aishah. Rupanya kak Aishah akan mulakan program fitness. Memang makin meletop la kak Aishah lepas ni. Kuat semangat kak Aishah kan. 

So, lepas ni Iday tak boleh banyak bunyi kalau Islam suruh jaga makan dan ajak jogging. hehehe

Alhamdulillah sekarang pon dah start jogging dengan Islam. Setakat ini Iday dah berjaya kurangkan berat 5 kg dalam masa seminggu. Tengah tahan selera makan waktu malam ni. Hehehehe

Semoga berjaya! Hehehe


Hi Korang!



So, Iday dah tengok filem Rampage hari ini dan tak sangka yang Iday akan nangis teresak-esak dalam wayang tadi. Hahaha

Well, Iday memang hati tisu dan babak yang biasa-biasa tahap syahdu sedih pon boleh buat nangis okay. 

Sinopsis Rampage

Rampage mengisahkan tentang seorang lelaki iaitu Davis Okoye yang bekerja sebagai primatologist. Davis ni mempunyai hubungan istimewa dengan seekor Gorila albino, George yang dijaganya sejak baby. So, memang dah sayang teruk la.

So, one day ada satu sample bahan uji kaji dari angkasa lepas jatuh ke bumi and jatuh betul-betul dekat sangkar George. George menjadi agresif and saiz badan dia berkali-kali ganda lagi besar dari saiz biasa.

Maka, bermula la perjalanan cerita Davis ni nak menyelamatkan George. 

Dan kenapa aku menangis? Iday sebenarnya tak boleh tengok filem pasal haiwan ni, lagi-lagi yang rapat dengan hero cerita. Sedih kalau jadi apa-apa dengan haiwan. Gitu la. Hahaha


Pelakon-Pelakon Rampage

Sebab utama aku tengok filem ini sebab ada The Rock. Wey, semua filem dia best-best walaupon jalan cerita lebih kurang sama "The Rock menyelamatkan dunia" .



Tapi cerita ini memang tak mengecewakan la, ada part sedih, suspen dan sarat dengan aksi. Oh, kalau ada The Rock, memang akan ada part kelakar. Hehehe

Watak lain yang best dalam filem ini adalah watak Agent Russell. Kalau korang tengok The Walking Dead, lebih kurang sama la personaliti dia dalam filem Rampage ni. 



Cool teruk and watak dia dalam filem ni memang senanggggg je. Senang buat duit. Hehehe

Then watak paling cool dan best adalah gorila tu, George. Dia kelakar dan hero sejati la dalam filem Rampage ni. 

Trailer Rampage




 
Dari trailer ni pon macam dah tunjuk 50% jalan cerita. Hahaha

Cerita banyak pon tak guna dan aku pon tak nak bagi spoiler teruk-teruk sangat. Tapi memang best, yang penting part bercakap melalut tu tak banyak. Banyak part aksi tapi best. 


Then CGI pon power memang nampak real. Jalan cerita tak meleret dan padat. Cuma ada la lobang-lobang kelemahan yang kau masih boleh terima. Hehe

Bagi Iday, enjoy je movie ni. Rotten Tomatoes bagi rating 5.2/10 tapi penonton bagi score 80%. 

Then, movie ni buat aku nangis. so not bad la. HAHAHA


So, enjoy the movie. bye.


Hi Korang!

Post kali ini Iday nak kongsikan tentang program baru dari hurr.tv yang dihoskan oleh dua penyanyi hebat dan kegemaran Iday iaitu Ismail Izzani dan Naim Daniel.


Program yang dimaksudkan adalah program muzik online terbaru, "Muzik Jam" yang menampilkan Youtuber yang bakal bersaing sesama mereka dimana penyanyi dengan undian yang tertinggi meneruskan saingan berikutnya.

Program ini bersiaran langsung pada setiap hari Rabu untuk jumlah keseluruhan enam episod web sehingga 2 Mei 2018. Sekarang dah bersiaran hingga ke episod  ke dua.

Minggu Pertama Muzik Jam

Pada minggu pertama "Muzik Jam" yang disiarkan pada 28 Mac 2018 menyaksikan dua Youtuber yang bersaing adalah Yazmin Aziz dan Sheryl Syazwanie dengan hos pada malam itu adalah Ismail Izzani. 


Yazmin telah menyanyikan lagu berjudul 'Marry You' oleh Bruno Mars manakala Sheryl menyanyikan lagu berjudul 'Perfect' oleh Ed Sheeran. 


Undian secara langsung pada malam itu berpihak kepada Yazmin Aziz dan pada akhir rancangan tersebut Yazmin berduet dengan hos Ismail Izzani menyanyikan lagu "Demi Kita".

Minggu Kedua Muzik Jam

Di minggu kedua yang disiarkan pada 4 April 2018, Yazmin Aziz telah bersaing dengan pemain ukele comel Alyssa Dezek. 

Alyssa mebawakan lagu oleh Dash Uciha berjudul ‘Merindukanmu’ manakala Yazmin pula membawakan lagu ‘Alone’ oleh Marshmallow & Anne Marie! Undian kali ini berpihak kepada penyanyi kenit Alyssa Dezek yang muncul sebagai penyanyi ‘favourite’ dan berpeluang untuk berduet dengan hos Naim Daniel menyanyikan lagu ‘Sekali Lagi’. 



Minggu Ketiga Muzik Jam

Alyssa bakal bersaing dengan YouTuber Sarah Suhairi di minggu ketiga pada 11 April 2018. 

So, jangan lupa saksikan Muzik Jam pada malam tersebut dan undi Youtube pilihan korang! Iday akan letak link di penghujung artikel ini.

Rancangan ini mengingatkan Iday tentang satu rancangan dekat luar negara iaitu The Four. Konsep lebih kurang la. Tetapi baguslah ada program macam ni, so Youtuber Malaysia yang berbakat dapat menonjolkan bakat nyanyian mereka. 


Tujuh YouTuber yang bakal ditampilkan di ‘Muzik Jam’ adalah Sheryl Syazwanie (Minggu 1), Yazmin Aziz (Minggu 1), Alyssa Dezek (Minggu 2), Sarah Suhairi (Minggu 3), Shahida Supian (Minggu 4), Aqeesh Aleeya (Minggu 5) dan Mimi Nazrina (Minggu 6).

Iday tak sabar nak tengok Sarah Suhairi and akan undi dia. Hehehehe


‘Muzik Jam’ dibawakan oleh muca dan MyMotor. Pastikan anda menonton ‘Muzik Jam’ setiap hari Rabu, 8.30 malam eksklusif hanya di hurr.tv dan undi penyanyi kegemaran anda!

Saksikan episod web pertama di sini dan episod web kedua di sini.

Untuk maklumat lanjut mengenai hurr.tv, boleh check di link bawah :

http://www.hurr.tv/
https://www.facebook.com/hurr.tv/
https://www.youtube.com/channel/UC4Pohp-KnzbtBWOo5zZcZtg
https://www.instagram.com/hurr.tv/
https://twitter.com/hurr_tv

Hi Korang!

Senarai Penuh Pemenang Anugerah Meletop Era 2018 #AME2018 | Setiap tahun Iday pasti tidak akan melepaskan peluang menyaksikan Anugerah Meletop Era dan kali ini ramai selebriti kegemaran Iday yang tercalon dalam top 5.



Cara pemilihan pemenang melalui undian di website mereka oleh para peminat yang mengiktiraf selebriti terkemuka dan bakat dalam industri hiburan tempatan. 

Sebanyak 16 Kategori Anugerah dipertandingkan dan berikut adalah senarai penuh calon dan pemenang Anugerah Meletop Era 2018 :







Pemenang Penyampai Radio Meletop : Johan




Pemenang Program Radio Meletop : Johara Pagi Era




Pemenang Artis Baharu Meletop : Farah Nabilah




Pemenang Artis Lawak Meletop : Zizan Razak



Pemenang Bintang Filem Meletop : Fazura



Pemenang Couple Meletop : Jep & Sari Yanti



Pemenang Drama Meletop : Red Velvet



Pemenang Fesyen Meletop : Neelofa



Pemenang Filem Meletop : J Revolusi



Pemenang Group/Duo Meletop : Datuk Seri Siti Nurhaliza & Faizal Tahir



Pemenang Hos Meletop : Nabil Ahmad



Pemenang Lagu Meletop : Bayang




Pemenang Pelakon Meletop : Neelofa



Pemenang Penyanyi Meletop : Khai Bahar




Pemenang Program Meletop : Sepahtu Reunion Live 2017



Pemenang Si Cilik Meletop : Arif Jiwa Asyraf



Anugerah Khas Meletop : Harjit Singh Hullon

Anugerah Top Top Meletop Lelaki Dan Wanita

Khai Bahar dan Neelofa




Tahniah kepada semua pemenang!
Hi Korang!

Alhamdulilah, baru je sihat sikit selepas demam teruk seminggu lebih dan siap ada senggugut sekali. Sampai tak tahu nak layan sakit yang mana dulu. Haha


Demam datang tiba-tiba lepas balik dari kampung Terengganu, agaknya sebab gatal pergi mandi pantai pukul 4 petang. Memang panas terik tapi gagah jugak sebab time tu ombak tak kuat sangat. Haha

Ada satu malam tu memang ingat dah tak panjang umur sebab sakit yang tak larat sangat and kebetulan arwah sepupu pernah meninggal ketika tidur sebab demam.

Bila dah sembuh sikit, call la mak. Dia pon terkejut siap menangis. Hehe

Dah sembuh la mak, nangis sokmo ni ;p - Itu je respon aku hehe

So, banyak kerja tertangguh dan blog ni pon dah lama kena tinggal, kesian dia. Busy sangat dengan projek lain sampai tak sentuh blog. 

Takpe, lepas ni kita tulis blog ni macam takde hari esok ye. 

Hehehehe

Sempena bulan April ni - bulan Birthday, nak buat giveaway la dekat blog. Nak bagi hadiah dekat pembaca blog ni. Tapi tak sure lagi konsep giveaway tu macam mana. Kena plan balik. Nanti kita announce la dekat blog. Hehe

Apa lagi nak update ye ~~

itu je la kot, yang lain-lain nanti kita update dalam entry lain-lain. Hahaha

Aah, sekarang memang mood macam menulis macam ikut sedap je. Kalau takde orang baca, kita anggapla macam bercakap dengan dinding. Hahaha

Okay bye,

Assalamualaikum, tumpang lalu (alahai sopannya)