cakna cukai jalan


Biasanya apa korang buat bila takaful insurans dan cukai jalan (road tax) hampir tamat atau dah tamat? 

Mesti nak selesaikan dengan cepat, nak bayar cepat-cepat kan? 

Tapi dalam keadaan sekarang, musim pandemik yang melanda seluruh dunia, memang ada yang terkesan sampai rasa terbeban untuk bayar secara penuh atau "lump sump".

Sebab tu bila CAKNA tawarkan Pembayaran Ansuran Perbaharuan Takaful Dan Cukai Jalan Tanpa Faedah dengan potongan gaji selama setahun, memang satu inisiatif yang baik dan boleh membantu ramai yang terkesan dalam musim pandemik ni. 

Contohnya : Cukai Jalan adalah RM1500. Kalau nak bayar sekaligus memang membebankan, jadi dengan adanya CAKNA, korang boleh membuat bayaran ansuran bulanan hanya RM125 selama 12 bulan! Menarik kan? Memang mudah!


Apa itu CAKNA?

CAKNA (https://cakna.my/) adalah platform baru dalam talian yang memperkenalkan pembiayaan tanpa faedah Islamik berkonsepkan Qard UL Hassan untuk membeli takaful kenderaan dan membayar cukai jalan melalui potongan gaji selama satu (1) tahun.

CAKNA dibangunkan oleh CMA Solutions Sdn Bhd dengan sokongan dan kerjasama Coshare Holdings Berhad sebagai sebuah agensi pemotongan gaji yang diiktiraf oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia.

3 Kelebihan Utama CAKNA

1. Urusan sepenuhnya secara atas talian - cepat, mudah & ringkas.

2. Pembayaran mudah tanpa faedah

3. Pembayaran mudah dengan potongan gaji - butir maklumat diri dilindungi


Siapa Layak Memohon CAKNA

1. Kakitangan Kerajaan

2. Kakitangan GLC yang telah mendaftar dengan Coshare Holdings Berhad * untuk potongan gaji

3. Kakitangan Syarikat Swasta 

* COSHARE HOLDINGS BERHAD adalah sebuah syarikat yang diamanahkan oleh kerajaan untuk menggunakan KOD potongan gaji pekerja kerajaan dan badan berkanun. Coshare tidak menggunakan POTONGAN BIRO ANGKASA tetapi potongan melalui COSHARE (Pemilik Kod Potongan Gaji Kakitangan Awam). Coshare bukanlah Koperasi dan tiada yuran keahlian.


Bagaimana CAKNA Berfungsi?


1. Dapatkan sebut harga, lengkapkan borang secara online seperti contoh paparan dibawah. 

Diingatkan ye, untuk dapatkan sebut harga, cukai jalan sekurang-kurangnya 2 bulan sebelum tamat tempoh. 


2. Pilih Pakej Takaful

3. Log masuk portal CAKNA

4. Pilih kaedah pembayaran ( 3 jenis iaitu Potongan Gaji Kakitangan Kerajaan, Potongan Gaji Syarikat Swasta dan Perbankan Online Secara Langsung)

Nak lebih faham, korang boleh tengok video dibawah iaitu penerangan jelas cara membuat pendaftaran baru di website CAKNA. 



Potongan Gaji (kerajaan/swasta) atau Buat Pembayaran Terus?


Ini adalah proses dilakukan jika korang memilih kaedah bayaran Potongan Gaji (kerajaan/swasta)


Proses yang berlaku jika membuat Pembayaran Terus :


Cepat kan! Seawal 48 jam E-covernote akan dipaparkan, yang penting tanpa faedah 100%!

Jadi cepat daftar CAKNA sekarang! Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut tentang CAKNA, korang boleh ke laman sosial media CAKNA dan juga website CAKNA :

Facebook CAKNA 

Instagram CAKNA 

Youtube CAKNA 

Portal CAKNA



Keyword berkaitan : bayar cukai jalan, renew road tax, bayar cukai jalan online, bayar insurans kereta, bayar insurans kereta online, bayar cukai jalan cakna, cakna cukai jalan,