Cara Menonton Viu Melalui Smart TV (Pair Viu App To Smart TV)

Hi,

Artikel ni dibuat kerana tadi susah payah mencari cara nak "link" kan akaun Viu ke SmartTV dan nasib baik berjaya.

Rupanya kalau nak menonton aplikasi VIU di Smart TV terutama filem atau drama yang Premium kena masukkan kod dan baru boleh tengok. 

Ini adalah langkah dan cara menonton Viu (Premium) di Smart TV (cara-cara untuk pair aplikasi Viu ke Smart TV) :

1. Muatnaik aplikasi Viu di Smart TV masing-masing.

2. Pilih "Sign In" atau Daftar Masuk.


3. Bila paparan kod ni keluar,

buka website Viu.com di komputer/laptop. Nak guna smartphone pon boleh, tapi kena pastikan browser tu "dekstop site". Memang tak boleh guna aplikasi Viu di smartphone ye.

4. Kemudian daftar masuk (login) di website Viu.

5. Pilih menu atau simbol ☰ pada sebelah kiri atas website.

6. Pilih "Pair Your TV"


7. Masukkan kod yang tertera pada Smart TV tadi.

8. Bila dah masukkan, nanti dekat Smart TV memang automatik "log in" atau daftar masuk akaun kita sendiri.

Kemudian dah siap, boleh la tonton drama korang melalui aplikasi Viu di Smart TV korang. Senang kan. Hehe

Sekarang ni tengah melayan drama Mr Queen & True Beauty dekat Viu. Seronok sikit layan drama Korea dekat Smart TV, skrin lebih besar.

Update Jun 2021

Rupanya dekat Shopee ada jual akaun premium VIU untuk setengah tahun. Dah lebih 3000 pembeli, so memang bukan scam la. 

Tengok review memang legit dan ramai puas hati. 



Kalau berminat nak beli, boleh check link ni : https://shp.ee/jd5nht3

Selamat mencuba ye! Kalau ada apa-apa soalan, boleh komen di bawah.


Post a Comment

19 Comments

  1. saya dah pair dgn tv and sy dapati kualiti gambar kat tv mcm kureng sikit. klu kat phone ada option utk tukar resolution tapi saya cari di tv x jumpa pulak kat mana nak klik utk tukar resolution. boleh bantu saya?

    ReplyDelete
  2. Owh...maksudnya untuk tengok Viu di smart tv, kena ada account Premium? Sebab saya ada akaun basic free tu sahaja lepas tu bila nk buka di smart tv mmg takboleh tgk. tapi kalau di Phone or Laptop boleh je

    ReplyDelete
  3. saya buat smpai pair your tv trus tk bole knp ye? mmg kene bayar ke?

    ReplyDelete
  4. Sekarang dah Tak boleh Kenapa ea..?

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum awk.. Nk tnye apps viu mmg da ade kat smart tv ye?

    ReplyDelete
  6. Memang kena bayar ke baru boleh tengok Viu ni??

    ReplyDelete
  7. Memang kena bayar dulu ke Viu ni baru boleh tengok dekat tv??

    ReplyDelete
  8. Kalau x premium memang xboleh eh

    ReplyDelete
  9. Kalau x premium memang xboleh eh

    ReplyDelete
  10. Saya dh dpt masukkan code semua tu tp bila next step tu. Tak automatic login kt tv pun. Mcm mana ye

    ReplyDelete
  11. Cara ni kene bayar ke??sy buat tak bole pon menonton viu di tv

    ReplyDelete
  12. Guna cara you berjaya tonton Viu di smart T.V.Shabas!Terima kasih banyak-banyak.

    ReplyDelete
  13. Saya tengok Running Man 2021 tak boleh.. dekat skrin keluar Invalid API Response.. tahu tak kenapa? Kalau tengok rancangan yang lain tiada masalah.

    ReplyDelete
  14. macam saya log in guna no telefon camne plak eh?

    ReplyDelete
  15. Tak mana jdnya guna desktop hset..xde yg atas kiri pun..terpaksa guna komputer..ape la

    ReplyDelete
  16. Setiap kali nak tengok setiap kali kena login mcm tu ke?

    ReplyDelete
  17. Kenapa tv sy lepas dh install viu.. x boleh nak masuk ke home utk sign in

    ReplyDelete
  18. Sdh tukar p dekstop side pn xblh..hurm

    ReplyDelete