Hi,

Artikel ni dibuat kerana tadi susah payah mencari cara nak "link" kan akaun Viu ke SmartTV dan nasib baik berjaya.

Rupanya kalau nak menonton aplikasi VIU di Smart TV terutama filem atau drama yang Premium kena masukkan kod dan baru boleh tengok. 

Ini adalah langkah dan cara menonton Viu (Premium) di Smart TV (cara-cara untuk pair aplikasi Viu ke Smart TV) :

1. Muatnaik aplikasi Viu di Smart TV masing-masing.

2. Pilih "Sign In" atau Daftar Masuk.


3. Bila paparan kod ni keluar,

buka website Viu.com di komputer/laptop. Nak guna smartphone pon boleh, tapi kena pastikan browser tu "dekstop site". Memang tak boleh guna aplikasi Viu di smartphone ye.

4. Kemudian daftar masuk (login) di website Viu.

5. Pilih menu atau simbol ☰ pada sebelah kiri atas website.

6. Pilih "Pair Your TV"


7. Masukkan kod yang tertera pada Smart TV tadi.

8. Bila dah masukkan, nanti dekat Smart TV memang automatik "log in" atau daftar masuk akaun kita sendiri.

Kemudian dah siap, boleh la tonton drama korang melalui aplikasi Viu di Smart TV korang. Senang kan. Hehe

Sekarang ni tengah melayan drama Mr Queen & True Beauty dekat Viu. Seronok sikit layan drama Korea dekat Smart TV, skrin lebih besar.

Update Jun 2021

Rupanya dekat Shopee ada jual akaun premium VIU untuk setengah tahun. Dah lebih 3000 pembeli, so memang bukan scam la. 

Tengok review memang legit dan ramai puas hati. 



Kalau berminat nak beli, boleh check link ni : https://shp.ee/jd5nht3

Selamat mencuba ye! Kalau ada apa-apa soalan, boleh komen di bawah.