Enter your keyword

Flash Plus 2 Review : Harga Mampu Milik dengan Kualiti Terbaik

Hi

Setiap orang mempunyai ciri-ciri yang diingini apabila memilih smartphone. Ada yang lebih mengutamakan fungsi camera dan ada yang inginkan specs yang lebih baik seperti memori, bentuk dan size smartphone.

Bagi Ida, asalkan kamera okay dan harga berbaloi, Ida akan beli. Islam pula lebih terperinci. Dia akan check RAM, memory (internal dan external), software, sistem operasi, warranty dan banyak lagi. Hehehe 

Baru-baru ini, Ida diberi peluang untuk review smartphone terbaru dari Alcatel Flash iaitu Flash Plus 2 [KLIK]




My first impression, size smartphone tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil, senang dan selesa dipegang dengan sebelah tangan. Terdapat dua jenis warna iaitu Venus Gold dan Luna Silver. 


Baiklah, sebelum review, Ida nak senaraikan apa tech spefikasi untuk Flash Plus 2 :

     Tech Specifikasi     

Design : 

152.6×76.4×8.2mm
Weight: 157g
Side keys: Volume (+/-); Power

Display :

5.5” Rainbow FHD IPS 1920×1080 pixels
Resolution at 401 ppi
Contrast: 1000:1 (typical)
Viewing Angle: 160°
MiraVision image technology V2.0

Memory :

ROM: 16GB/32GB high speed EMMC
RAM: 2GB/3GB LPDDR3
End user memory: 10.4GB/25.4GB
MicroSD (up to 128GB)

Android :

Android  Marshmallow 6.0

Rear Camera : 

13MP Autofocus f/2.0 aperture CMOS.
OV13853 sensor, PDAF system, ultra-fast 0.3s focus.
76.5° wide-angle, Realtone LED flash.
5P lens with blue optical glass filter for clearer picture.
FHD 1080P video recording at 60fps.

Front Camera :

5M F2.2 Front Fixed focus camera with LED Flash.
84° wider-angle for We-fie.
1.12μm pixel size.
V Gesture recognition


Connectivity :

Worldwide Connectivity
TDD: B38/B40/B41; FDD: B1/B3/B5/B7
LTE CA4 R9 Cat.4 150Mbps/50Mbps
UMTS 850/900/1900/2100
GSM 850/900/1800/1900
Wi-Fi 802.11b/g/n
BT4.1/GPS/AGPS/Micro USB 2.0
Dual SIM Dual Standby

Audio :

AKM4375 Chipser+NXP9890 Audio Amplifier
HD voice
Music Player
Stereo FM radio RDS
OMA DRM 1.0
Dual-mic Noise cancellation

Sensor :

Light sensor
Proximity sensor
G-sensor
Accelerometer
E-Compass
Hall Switch
Gyro Sensor

Battery :



Battery: 3000mAh

Talk time: 16hrs(2G) / 15hrs(3G)

Standby time: 528hrs(2G) / 405hrs(4G)

Music Playback (headset default vol)(54h)  / (speaker default vol)(12h)

Video Streaming WIFI (4h)

WIFI browsing (6h)

Video -H.264 (1080P) HW mode Video H.264 (1080P) (6h)



     Snapshots of Flash Plus 2     








Sisi tepi Flash Plus 2 




Bahagian belakang Flash Plus 2 :








Bahagian Dalam Flash Plus 2 :






Bahagian depan Flash Plus 2 :












     Ciri-ciri yang Iday suka pada Flash Plus 2         


Sebenarnya Ida dah guna Flash Plus 2 selama 2 minggu sudah dan ada beberapa ciri-ciri pada Flash Plus 2 yang Ida paling suka : 



1. Fingerprint Recognantion untuk unlock screen








Ini antara ciri-ciri yang paling Ida suka pada Flash Plus 2, kita boleh unlock screen hanya menggunakan jari pada button tengah smartphone. Tak perlu tekan tetapi sentuh sahaja. Mudah dan mengelakkan kerosakan pada button tengah smartphone.Paling penting boleh unlock screen dengan lebih cepat dan lebih secured.

1 lagi fungsi fingerprint yang Ida sangat suka pada Flash Plus 2 adalah 1 jari untuk 1 app.



Maksudnya, korang boleh unlock screen dan terus ke app pilihan korang menggunakan fingerprint yang berbeza.



Korang boleh assign ibu jari untuk Facebook, jari tengah untuk Instagram atau telunjuk untuk game. Bergantung kepada pilihan korang, tapi kena ingat jari yang mana bila nak unlock screen nanti. Hehehe

2. Selfie Camera 5 MP

Untuk yang suka selfie atau snapchat memang akan puas hati dengan front camera Flash Plus 2 ni. Siap ada HDR lagi. Ni contoh gambar yang Iday snap guna front camera tanpa sebarang filter ye.Yang HDR tu cerah sangat sebab iday ambil gambar depan tingkap. Haha




Without HDR | With HDR



3. Rear Camera 13 MP

Iday ingat kalau harga phone murah, kualiti gambar tak bagus, tapi rupanya Iday silap. Islam yang photohrapher pon suka dengan kualiti gambar phone Flash Plus 2. Sempat dia bereksperimen dengan camera Flash Plus 2

Gambar-gambar ni no filter ye.


Atas : Without HDR | Bawah : With HDR


Atas : With HDR | Bawah : Without HDR


Atas : Without HDR | Bawah : With HDR

Ini pula gambar ketika low light, masa ni Iday dinner date dengan Islam dekat Boat Noodle Times Square.


Kiri : Without HDR | Kanan : With HDR

3. Metal design yang nampak ekslusif



Iday suka betul dengan design Flash Plus 2, nampak ekslusif. Memang tak sangka sebab dengan harga murah tapi design phone sangat cantik. Semalam Iday ada tunjuk phone tu dekat kawan iday 

Iday : Lana, ni la Flash Plus 2 yang baru tu. Cantik tak? Hehehe

Lana : Berapa ribu ni?

Iday : Oit, RM599 je. Hahahaha

Lana : Seriusssssss arrrrr!


4. Fast charging



Memang cepat, kadang-kadang kita kan ada perangai lupa nak charge phone malam. Then, macam bahaya je kalau charge phone semalaman. Apa Iday buat, pagi Iday bangun then charge phone. Ida akan siap-siap  mandi semua, tengok-tengok dah penuh and boleh tahan sampai whole day. Hehehehe

5. Kid Mode Camera

Walaupon Ida belum ada anak, tapi Ida sangat suka dengan Kid Mode Camera ni, sebab sangat kreatif. Kita kan macam susah nak ambil gambar baby or kanak-kanak kan. Sebab diorang kadang-kadang asyik gerak and tak pay attention pada camera. 

So, Kid Mode ni actually akan keluarkan bunyi haiwan yang berbeza dari phone. Kreatif kan? Cuba check video bawah ni, bila Islam try shoot gambar Iday and guna Kid Mode. Hehehe



Nanti Ida nak try Kids Mode bila snap gambar baby. Heheehehe Mana taw pergi event nanti, jumpa mommy blogger kan. Hehehe






     More Details    



Sekarang korang dah boleh preorder di website Lazada Malaysia dengan harga RM599. Affordable kan! Hehehehehe For more details atau preorder boleh check link dibawah :







23 comments:

  1. wow RM 599 tuk finger print screen lock..Memang berbaloi-baloi..

    ReplyDelete
  2. The HDR mark really makes a different and the price is amazing for that type of quality phone. Certainly a worthwhile buy.

    ReplyDelete
  3. Wow! this is so cheap! cool function too!

    ReplyDelete
  4. Blog yang hebat!!! Terima kasih kerana berkongsi!

    ReplyDelete
  5. omg, this look nice! especially the fingerprint function.

    ReplyDelete
  6. Wah, the price with the photos taken, can get it for my mum as present!

    ReplyDelete
  7. Wow ! recently heard about this brand .. the body of the handphone very thin ~like it so much..

    ReplyDelete
  8. Wah price very attractive! I pernah guna Alcatel masa kolej dulu. Not bad quality

    ReplyDelete
  9. Fingerprint function is awesome as I do use use fingerprint laptop. ^.^ Really need to check this techno out. ^.^

    ReplyDelete
  10. Phone ini nampak menarik. harga pun amat berpatutan... nak check it out nanti lah

    ReplyDelete
  11. Love the rear camera's quality. Not bad with the price. Actually quite cheap

    ReplyDelete
  12. This is my first time to know about this brand! The phone function so nice and the price is quite reasonable too

    ReplyDelete
  13. I am surprise the 13mp photo took by this camera! Looks so sharp and give natural lightning too! Finger recognition seem a new tech nowadays!

    ReplyDelete
  14. This phone looks nice... Thanks for sharing. Will check it out.

    ReplyDelete
  15. wow!!Nowaday so many brand come out with new phone!! This phone design very nice!!!

    ReplyDelete
  16. not bad...when i first read this article, i thought the price would be thousand plus, but now it's RM 599, quite affordable i would say. seems very good!!

    ReplyDelete
  17. Ok juga result gambar and the price also very affordable.

    ReplyDelete
  18. nice couple pic too.. love the pricing for this unit.

    ReplyDelete
  19. Sounds like it's a great phone.. With good quality photos!

    ReplyDelete
  20. looks like a pretty good phone, it's great that more budget phones are created for the market nowadays

    ReplyDelete
  21. Just saw that yesterday, Flash Plus 2 is exclusively selling in Lazada Malaysia @ http://bit.ly/MYFP21stSales

    ReplyDelete
  22. like the 1 fingerprint 1 app feature. sounds very secure.

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List