Enter your keyword

11 Kepercayaan dan Pantang larang ketika Chinese New Year

1 Week before, my boss suruh la buat research dan content berkaitan dengan Chinese New Year. So, start la episode aku baca banyak benda tentang CNY ni and found out many interesting fact. Cuma 1 aku nak pesan, sesiapa yang baca ni especially muslim, aku buat entry ni bukan sebab aku turut percaya, tapi aku kongsi. So jangan buat andaian & hormat religion lain jugak okay. :)



  1. Jangan main benda tajam masa hari CNY - especially guting,pisau sebab dikatakan boleh cut a good fortune.


  2. Jangan potong rambut - kalau nak buat, buat la before CNY
  3. Jangan sapu sampah, or bersihan rumah ketika CNY - dipercayai boleh halau semua luck, kalau nak kemas rumah semua sebelum CNY.
  4. Jangan menangis time CNY, kalau tak sedih je sepanjang tahun. Kena la happy2
  5. Malam CNY, pintu tingkap dibuka supaya dapat halau nasib-nasib buruk pada tahun sebelumnya
  6. Jangan makan bubur - tak bawak fortune, kena makan besar! hehe
  7. Jangan carut or sebut perkataan yang tak elok, contohnya "mati"
  8. Jangan basuh baju! dipercayai wash all good fortune.
  9. Jangan pinjam duit - nanti banyak hutang.
  10. Jangan bunuh or sembelih haiwan, sembelih ayam ke, korban lembu ke masa CNY tu.
  11. Jangan pakai pakaian gelap contohnya hitam. dikatakan warna yang tak bawak luck.
Sebenarnya banyak lagi, so, kalau korang nak pergi open house diorang, elakkan buat benda-benda ni. Bukan sebab korang percaya, tapi respect diorang punya religion. Kan?? Baru lah peace no war. 

Okay nak wish, Happy Chinese New Year pada yang menyambut, kalau sudi kirimkan angpow kat blog iday ni ye. Hahahaa




1 comment:

  1. hahahahaha ok lawak sikit pun ada hihu.
    thanks for sharing btw kak iday!! hihi

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List