Enter your keyword

Travel Tips: Bandingkan Harga Hotel dengan Bijak

Hi 

Iday sure ramai yang dah plan nak bercuti next year kan. Lagi-lagi bila Air Asia buat promo. Masing-masing dah book flight. Kawan iday yang ada pergi Australia next year, Uzu (KisahEmasPutih) dah book tiket ke Boracay, Lin plan pergi India and so on. 



So, iday nak share 1 tips travel yang selalu iday guna everytime iday nak cari hotel dengan harga berbaloi. Iday siap recommend dekat kawan iday, and dia guna website/apps ni untuk book hotel masa dia pergi Jepun september lepas. Then another group of my friends pergi Philippines and Jakarta before guna website/app ni untuk banding harga bilik.

Hotel-hotel yang iday check ni tak semestinya luar negara taw, dalam malaysia pon ada. It's actually universal. You can choose your desire destination. Hehehe Website ni pula actually bandingkan harga hotel dari pelbagai jenis top travel website iaitu :



Website apa ni idaaaay?? cerita-cerita tapi tak sebut app/website apa kan. Hahahaha

Pernah guna or tahu app/website Hotel Combined?



Before ni iday guna manually check2 satu2 travel website and compare. Macam time consuming la sebab you need to check every detail about the hotel. Contohnya Iday plan nak ke Penang on January. So baru-baru ni iday check 2 travel website utama iaitu Agoda and Expedia. 

Mula-mula buka Expedia, search penang then scroll hotel best dengan harga yang reasonable. Then buka Agoda, and check hotel yang iday dapat dari Expedia, then iday compare. So, macam buang masa. Sebab tu iday start pakai Hotel Combined. Nasib baik ada kawan yang recommended. 


Okay nak tahu apa best bila guna website ni??


Iday just isi dekat form, the desire place and tarikh. kemudian search. Nanti akan tersenarai list of hotel. Bila dah jumpa hotel yang korang nak. Korang klik "Compare 16 website". Jumlah website ni bergantung kepada availability. Korang boleh filter hotel2 ni by stars, distance from, price and guest rating. 


Lagi satu iday suka tentang Hotel Combined, you can filter the list of hotel by 'distance from' ! contohnya la korang Yogjakarta semata-mata nak tengok Borobudur. So boleh pilih hotel yang berdekatan dengan Borobudur. 




Bila dah klik. Boom! Senarai 16 website  dengan harga berbeza untuk hotel yang sama! Seronok bila tengok pilihan yang banyak. Then list tu dah sort dari harga paling murah.  




Satu lagi, iday suka sebab ada detail for room list. contoh gambar bawah, penginapan dekat Bali. Tengok harga paling murah adalah 'Superior' iaitu RM270 but no breakfast included and no Wifi Access. So better ambil yang RM282 yang siap ada wifi access + breakfast included, cuma tambah RM12.




So, tak perlu nak check satu-satu website. convenient kan? kan? kan???? Hehehe 

Kenapa la lambat sangat tahu tentang website ni. Dulu gigih taw check satu-satu website. Buang masa je kat situ. Then macam tak clear, betul ke ni harga paling murah? Haha

Sekarang bila dah guna Hotel Combined untuk bandingkan harga hotel, memang senang hidup. Hehehe Iday dah book satu hotel di Penang pada January. Plan nak pergi Medan tapi belum sure lagi sebab Islam baru tukar kerja. Lagipon last iday pergi penang masa darjah 6. Hahahaha 


Tapi nasib baik bila guna check harga hotel dengan Hotel Combined ni, iday boleh control iday punya budget. So boleh pergi Penang and Medan. Insyaa Allah :)


So, iday memang recommended sangat dekat korang untuk guna website ni . Boleh check video ni :


Comel laaa! Hehehehe Hotels Combined pon ada app taw, Korang boleh download melalui Apple Store, Google Play or Windows Phone. Iday ada details dibawah kalau korang nak check website ni. 

Oh website Hotel Combined ada malay version iaitu dalam bahasa melayu :)

Website : HotelsCombined.my

Facebook : Hotels Combined Facebook Page

Google + : Hotels Combined Google +

Twitter : Hotels Combined Twitter

Youtube : Hotels Combined Youtube



You can download app here :

Google Play

Apple Store

Window Phone



So, what do you thinks about this website/app? Yay or Nay?

3 comments:

  1. erm... nice tips sis... thank for sharing... ptg sgt survey hotel ni... kdg2 website tak sama harga....

    ReplyDelete
  2. wahhh bagus ni..mmg confirm lepas ni pakai ni je

    ReplyDelete
  3. tips yang bagus ni untuk kaki travel...

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List