Enter your keyword

Resepi Mudah Nasi Goreng Cili Padi Ikan - Tuna TC Boy

Hi  

Iday suka masak. Boleh dikatakan Iday akan cuba pelbagai resepi, kiranya macam cabar diri sendiri. Tapi selalunya, masak akan ambil masa yang lama, and Islam bising jugak la sebab dia ni cepat lapar. Nak suruh dia masak, tapi macam tak kena je. Hahaha

Kalau nak tahu, baru-baru ni Islam pernah masak omelet telur. Yang peliknya, warna hitam. Memang putus selera nak makan sebab nampak pelik. Bila tanya dia, rupanya dia mix dengan kicap. Pandai betul. Hahaha

Iday punya masa kerja berbeza dengan Islam sebab setiap hari Selasa dan Khamis, Islam boleh masuk lambat office, kiranya hari tu dia akan banyak jumpa client. Kadang-kadang dia akan keluar pukul 10 atau 11. So, dia nak Iday masakkan waktu pagi tu before pergi kerja. Mana sempat kan. Tapi nasib baik baru-baru ni, Islam beli TC Boy Tuna. 




Iday ada check FB page diorang, rupanya kita boleh masak pelbagai jenis makanan menggunakan TC Boy. Bukan makan dengan roti je taw. Siap ada buku resepi lagi. Hehehe

Ini beberapa jenis produk TC Boy yang Islam beli :



Produk TC Boy Tuna ni takde bahan perasa MSG tau. Siap ada beberapa khasiat penting iaitu Omega 3, Protein, Calcium and Low Fat. 





Tapi paling Iday suka Tuna with Chilli Padi ni. Iday kan suka makan pedas. Hehehe 






Masa beli hari tu siap ada pamplet resepi untuk produk Tuna TC Boy. Semangat kita nak masak.. Heehehehe






Selama ni ingat Tuna boleh makan dengan roti je. Sekali boleh buat sebagai bahan masakan. Hehehe Iday ada try 1 masakan simple iaitu Nasi Goreng Cili Padi Tuna. Sekarang memang dah jadi favourite Islam. 

Iday ingat lagi dulu-dulu kalau mak nak masak Nasi Goreng Cili Padi Ikan ni, kena tumbuk cili, kena rebus ikan, asingkan ikan dengan tulang, tumbuk isi ikan hingga lumat dan banyak lagi proses la. Kalau Iday buat before kerja, mau lambat pergi office. 

So, dengan menggunakan Tuna with Chilli Padi dari brand TC Boy ni memang memudahkan kerja, sebenarnya resepi asal adalah Tuna Fried Beehoon tapi Iday tukar sikit  and sedap! Hehehe 






Iday share resepi mudah di bawah :

Bahan-bahan :

1 tin Tuna with Chili Padi TC Boy
1 mangkuk Nasi Putih
3 biji bawang putih dihiris
Sayuran pilihan - iday pilh carrot and sawi
2 sudu kicap manis
Garam secukup rasa
Pepper

Cara-cara masakan :

1. Goreng garlic sehingga naik bau.
2. Masukkan 1 tin Tuna with Chili Padi TC Boy, kacau-kacau. 
3. Tambahkan sedikit air kemudian kacau.
4. Masukkan sayur pilihan, kicap, garam dan pepper
5. Masukkan Nasi dan gaul sebati. 


Kalau nak tambah telur pon boleh. Dah siap, simple kan Nasi Goreng Chilli Padi ni. Islam pon dah terer masak sendiri sebab mudah. Hehehe








Iday ada jumpa 1 resepi lagi and Iday plan nak try masak semasa cuti minggu ni iaitu Sardin Asam Pedas. Ini dari buku resepi yang Iday beli baru-baru ni. 




Seronoknya masak menggunakan TC Boy. Hehehe Kalau nak tahu, TC Boy ni sebenarnya dah beroperasi dari tahin 1991. Paling penting product TC Boy ni mendapat Halal Certificate dari JAKIM, baru yakin nak makan kan. Hehehe

For more details, boleh la check info berikut :


Website : http://tcboy.com/



4 comments:

  1. wahhhh jreatif sgt sgt neh! nasik goreng terus! dap dap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehehehe sedap and simple, kalau malas sangat nak beli ikan untuk nasi goreng, boleh guna tuna tc boy je. hehehe

      Delete
  2. Hi ucing suka makan sardin dan tuna.(>.<)Anda di jemput untuk sertai segmen tonton animasi pendek uk20 free gift. :cool:

    ReplyDelete
  3. Eh bagusnya, sll buat ngan roti je. TQ share info nie.

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List