Enter your keyword

Resepi Mudah Berbuka Puasa : Aiskrim Santan Kelapa Madu TC Boy

Hi

Yeay! Ramadhan bakal tiba, dah cukup ke ilmu-ilmu masakan untuk masak juadah berbuka nanti? Iday dah selamat beli 2 buku masakan. Gigih tak gigih. Hahaha 

Okay sekarang Iday nak kongsikan resipe mudah untuk juadah berbuka puasa. Tapi bagi Iday lebih kepada something yang korang reward untuk diri sendiri selepas berpuasa 1 hari. 

Kalau yang dah ada anak-anak, boleh encourage diorang untuk berpuasa and reward diorang dengan aiskrim istimewa yang mudah ni. Hehehe





Ni namanya Coconut Milk Honey Ice Cream. Atau bahasa melayunya Ais Krim Santan Kelapa Madu. And bahan dia sangat la mudah, cuma 3 barang je. Hehe

Pertama, korang kena dapatkan TC Boy Kelapa Laut. Korang boleh beli TC Boy Kelapa Laut ni dekat pasaraya terdekat. Iday beli dua-dua jenis iaitu Sea Coconut in Syrup and Kelapa Laut Dalam Madu. 


Untuk resepi kali ni Iday guna Kelapa Laut Dalam Madu. 


Macam ni la rupa Kelapa Laut, warnanya macam tu sebab dah direndam bersama madu. Iday suka rasa dia sebab tak terlalu manis. Hehehe



Ada 3 bahan yang digunakan untuk membuat aiskrim ini ialah :

Santan : 500ml atau 1 mangkuk

Madu : 4 sudu atau lebih - ikut rasa korang. Suka manis letak lebih sikit

Kelapa Laut yang dipotong kecil



Kena potong Kelapa Laut tu nipis atau kecil-kecil taw.



Kemudian, letakkan beberapa sudu madu dalam santan tadi.



Iday letak 5 sudu madu, jangan risau. Madu ni kan kemanisan semula jadi. Lagipon, madu kan bagus untuk kesihatan. Hehehe





Bila dah letak, kacau campuran santan dan madu tadi hingga sebati.



Dah setel, sekarang cuma perlu letak dalam bekas ais krim je. Hehehe



Mula-mula korang isi kelapa laut dalam bekas. Sebenarnya ada 2 cara, 1 korang campur terus kelapa laut dalam campuran tadi atau letak macam iday buat dibawah ni :



Lepas dah isi semua, baru lah letak dalam peti ais. Biasanya kalau kita buat pagi atau malam,  balik kerja untuk berbuka dah keras and boleh makan dah. Hehehe



Nak tengok macam mana hasilnya?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tadaaaaaaa



comel kan? Hehehe





Bila korang makan aiskrim ni, korang akan makan isi kelapa laut tu dulu. Hehehe





Boleh makan selepas berbuka puasa. Hehe



Simple kan, anak-anak pon suka :)



Seronoknya masak menggunakan TC Boy. Hehehe Kalau nak tahu, TC Boy ni sebenarnya dah beroperasi dari tahin 1991. Paling penting product TC Boy ni mendapat Halal Certificate dari JAKIM, baru yakin nak makan kan. Hehehe

For more details, boleh la check info berikut :


Website : http://tcboy.com/

1 comment:

  1. Hi! Balik kerja lambat memang tak sempat masak, ada tips tak untuk yang balik kerja lambat? hehe

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List