Enter your keyword

Resepi Mudah Sambal Daging Sedap Tanpa Santan

Hi

Berbuka apa hari ni? Hari ni Iday berbuka Sambal Daging Sedap, resepi yang yang Iday belajar dari Mak and ada ubah-ubah sikit mengikut kerajinan Iday. Hahaha Sebab Iday suka masak benda simple dan cepat.


Bahan-bahan yang diperlukan :

Daging yang dipotong nipis - Iday beli 900 gram top slide

2 inci halia yang dipotong nipis
2 batang serai - dititik
1 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
bahan perasa - optional

2 sudu makan kicap manis


Bahan Kisar :


8 sudu makan Cili Kisar - Iday beli cili kisar yang siap

Bawang putih - 2 biji
Bawang Merah - 2 biji


Cara memasak :

Mula-mula korang panaskan kuali dan letak minyak. 


Goreng daging yang dipotong nipis bersama halia


Letakkan air dan sedikit garam, biarkan sehingga daging empuk  


Lepas daging empuk, boleh asingkan dulu bersama air rebusan tadi


Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar bersama serai sehingga wangi


Masukkan secawan air asam jawa dan masukkan daging tadi bersama air rebusan daging


Kacau dan biar seketika


Kemudian perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa (jika perlu)  serta kicap, kacau dan biarkan sehingga pekat.


Dah siap! :)




Selamat berbuka! :)





4 comments:

  1. Makan dengan roti pun sedap ni...

    ReplyDelete
  2. ida, serius tak nampak mcm sambal. mcm gulai yg buh santan. hehe. sebab tu tanya haritu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, kannnn. nampak macam gulai. Hahaha padahal memang tak pakai santan. Ida pakai air asam jawa and air rebusan daging je. hehehe

      Delete
  3. uiii.. sedap ni...

    pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #24.

    blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2016/07/senarai-url-blog-24.html

    pemenang diumumkan pada 1.35 petang 26 April 2016

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List