Enter your keyword

12 Tips Percutian ke Maldives | Perkongsian Sahabat BBM



Wahhh, Air Asia ada buat promo tiket ke Maldives dengan harga RM169 sehingga 26 julai. So, iday apa lagi, terus la check bilik or penginapan yang ada dekat Maldives dengan harga berpatutan dan sedikit tips untuk ke Maldives ni. 

Korang boleh check promo Air Asia dekat sini : Promo Air Asia Maldives

Tak sia-sia iday join group BBM (Backpackers Buddies Malaysia) dekat facebook sebab diorang banyak share info tentang travel ni. Elok-elok iday scroll group timeline, ada yang share pasal Maldives. Thanks Tong Sudey. 

Sedikit sebanyak buat ida faham untuk plan cuti ke Maldives ni. So, jom check 12 Tips Percutiaan ke Maldives ni : 



1. Cara tukar currency ke Ruffiya. Landing je dekat Ibrahim Nasir International Airport, tukar USD or Euro dekat money changer and please KEEP the receipt. Later, kalau nak tukar balik balance ruffiya ke USD dorang akan mintak receipt tu for confirmation. Standard procedure katanya.

2. Ibrahim Nasir International Airport itself is on an island. So untuk yang stay dekat resort or any private island, pihak hotel akan handle the transfer process kiranya korang transfer direct from the airport to your selected resort by speedboat or seaplane.

3. Untuk yg stay di local island for guesthouse or affordable hotel, korang kena transfer ke Male capital city Maldives dulu (pronouce Mar-Lay). Keluar dari airport then kau follow je the crowd. Locals selalu bawa barang banyak2 untuk balik ke Male so just follow them to the jetty utk naik feri. Advisable bayar dalam ruffiya instead of foreign currency sebab lagi jimat. Fee tak silap 10 rufiya per way. Kalau nak bayar USD, 1 USD per way.

4. Dah sampai Male city,nak transfer ke local island,kau tanya je orang local sana or nak lagi selamat tanya org kaunter jual tiket feri kt pondok kecik area jetty tu kat mana nk tunggu feri ke island sekian sekian. Dorang akan tolong and english dorang pun bagus.

5. Makanan dalam Male city semuanya adalah halal. Dont worry. Even kt airport kau akan nampak notis alcohol and even dogs are prohibited to enter Male. Tempat lepak favourite aku kt Male adalah dekat Shell Beans.

6. Untuk yang book accommodation guesthouse kt local islands di Agoda, scroll bawah sikit pergi ke column information kat situ ada tulis how to transfer to island/naik ferry apa/ferry schedule/ferry fees etc.

7. Untuk yang book private resort, dekat column information tu ada tulis fee untuk speedboat. Current rate dlm 120 usd return. Bayar waktu check in di resort tersebut.

8. Private islands/resorts kebanyakannya serve pork and alcohol. Advisable kau bukak official website,then email direct ke fnb team dorang. Macam aku stay kat Centara Ras Fushi di Male atoll, dorang jawab email aku and confirmkan kitchen dorang separate and hygiene mengikut standard halal.

9. Untuk yang tight budget, pergi je island yang dekat-dekat sebab murah dari segi transfer. Kadang-kadang harga transfer lagi mahal dari harga bilik hotel. Usha kat north male atoll and south male atoll.

10. Public transport pada hari Jumaat halfday je tau sampai pukul 12. So pandai-pandai plan schedule korang.

11. Di resort or private island diorang prefer USD or Euro. Not all,but some. So for some peace in mind,keep both currency (usd n rufiyaa).

12. For more info,search je hashtag ‪#‎followmetomaldives‬ di instagram. Aku mmg buat IG aku as info centre/share tips utk semua tempat yg aku dah pegi.

Bagus kan tips dari Tong Sudey ni. So, korang boleh follow Instagram Tong Sudey ni kalau nak taw lebih info tentang Maldives atau tempat-tempat percutian yang lain. 

Link instagram : https://instagram.com/tongsudey/  atau follow link bawah ni je :)


#followmetomaldives || Maldives circa 2014. Okay quick tips for anyone who wants to visit Maldives anytime soon. First, money currency is in maldivian ruffiya and once you convert your USD to ruffiya at money changer in Ibrahim Nasir International Airport (MLE), PLEASE keep the receipt. In case later if you want to exchange back ruffiya to USD they will ask for the receipt. I dont know why but they said its their standard procedure. Second, the airport itself is located on an island so if you want to visit Male (Maldives capital city) you need to transfer to another island by public ferry. Transfer fee is 10 ruffiya or 1usd and they accept both currency but advisable please use ruffiya in any local islands in Maldives because its much cheaper in ruffiya. Third, nanti lah aku cerita lagi pasal Maldives ehhhh like how to transfer from Male to any local islands or to private islands@resort. Toodles!
A photo posted by thenameistong (@tongsudey) on


Update : Tambahan tips dari Hazim Azmi


Sedikit info :

1) Flight : KL - Sri Lanka (airasia) return RM780, Sri Lanka - Male (korean air) retun RM3XX


2) Matawang : RM1 = Rufiyya 4.2


3) Ada 1198 pulau, 200 lebih ada penduduk

4) 98% muslim, di Male ada 33 masjid. Tiada kuil,tokong atau gereja. Anjing pun takda bahkan ayam hidup pun x jumpa

5) Jumlah penduduk tidak kurang 500 000 org

6) Saya sempat melawat ke Pulau Hulumale, Maafushi, Villingili, Male

7) Hotel harga sekitar USD60 ke atas di Hulumale, saya tinggal di guesthouse yg harganya sekitar RM100-RM130 di kwsan Male

8) Harga2 pakej tour mmg mahal terutama di private island. Saya hanya survive sendiri dan tanya2 org.

9) Syarikat komunikasi 2 shj. 1- dhiraadu 2- oredoo . Dicadangkan ambil oredoo kerana coverage bgus. Starter simpack kit dlm rm50 utk 2minggu dpt 1gb. Kt airport boleh beli.

10) Pastikan anda sudah booking hotel sebelum cop visa di imigresen, 30hr visa free untuk malaysian

11) Barang2 teramat mahal, syor bawak bekal spt makanan,3 in 1 drink, jem, sardin n etc

12) Kalau nk makan murah di kedai2 mkn, cari cafe2 yg dimiliki oleh org bangladesh atau sri lankan. Restoren2 tempatan mahal.

13) Pulau yg boleh dilawati dgn kos bajet saya cadangkan Pulau Maafushi, Pulau Villingili. Pulau Hulumale boleh tahan jugak tp kemudahan cafe, kdai runcit takda.

14) Di Male tambang taxi 25 rufiyya saja ke mana2 lokasi

15)Dari pulau ke pulau ada bot penumpang, harga x smpai rm5 seorang

16) Saya berada di sana lebih kurang 27/28 hari.

17) Mata wang USD jgk boleh digunakan tp rugi sikit. Seeloknya, habiskan wang Rufiyya di dlm Maldive sbb kalaw nk tukar ke USD semula x diterima, taktau kenapa.

Boleh tanya Hazim Azmi untuk lebih info tentang Maldives ni : Facebook Hazim Azmi

Lagi tips dan info boleh check link ni : Info tentang Maldives

Siapa dah plan pergi Maldives? Hehehe Kalau yang dah pergi, boleh share tips kat ruangan komen bawah ye :)

6 comments:

  1. assalam.. nk tnya.. kalau kt maldives mmg kna book hotel dulu ke.. sbb sy pln nk kesn dlm bln januari.. tp nk walk in atau main redah jek kt sn..

    ReplyDelete
  2. assalam.. nk tnya.. kalau kt maldives mmg kna book hotel dulu ke.. sbb sy pln nk kesn dlm bln januari.. tp nk walk in atau main redah jek kt sn..

    ReplyDelete
  3. assalam.. nk tnya.. kalau kt maldives mmg kna book hotel dulu ke.. sbb sy pln nk kesn dlm bln januari.. tp nk walk in atau main redah jek kt sn..

    ReplyDelete
  4. Saya p maldives rm150 airasia AK return 1/12/15

    ReplyDelete
  5. salam kalau dari maafushi berapa harga untuk snokeling dan island hoping?

    ReplyDelete
  6. En rahman tanya aku berapa ramai berminat tok maiden flight #rayaniair kul-kb 20/12. Nanti dia buatkan pnr group :)

    Blogger / media CUMA bayar rm60 untuk airport tax. Flight return. Harap maklum. N kepada yang berminat, sila PM saya ngan segera. Tqvm :D

    ReplyDelete

Iday Jual Teatox!

Blog Archive

My Blog List