New Video On Youtube.com/Sayaiday

Pengalaman Kulit Muka Berjerawat (Punca Jerawat)


Hi Korang!


Mesti korang terkejut dengan gambar diatas dan percaya lah, ini antara post yang Iday rasa berat sangat nak tulis dan publish.

Tak pernah terlintas dekat kepala Iday yang benda ni akan jadi dekat Iday sebab since dari kecik, kulit Iday memang licin tanpa seketul jerawat pon. Kalau ada pon bila nak datang bulan, disebabkan hormon.

Ini kulit muka sebelum ni dan memang takde masalah jerawat.




Gambar yang tengah tu adalah gambar muka Iday awal bulan Januari 2018. Hahaha (sedih). Saja letak watermark sebab takut nanti ada yang ambil gambar buat testimoni produk sendiri. Haha



Iday rasa Iday kuat nak hadapi waktu-waktu ini adalah sebab Islam sabar dan bagi sokongan moral. Satu lagi, sebab adik Iday pernah hadapi situasi macam ni dan pengalaman macam ni buat Iday rasa apa yang dia rasa sebelum ni. 





Punca Kulit Muka Berjerawat?

Mula-mula Iday fikir sebab dulu Iday ada buat review produk dan suka-suka test dekat muka sendiri. Patutnya kena patch test dulu untuk check produk tu sesuai tak untuk kulit muka kita. Dah kena macam ni baru menyesal.

Then sebab kerja, Iday perasan yang waktu Iday tengah stress hari-hari masa kerja dekat company lama anda start naik jerawat. Mula-mula, dia naik berpasir dekat bahagian pipi dan Iday just ignore je. Serius Iday ingat time tu, oh maybe kejap je ni, nanti surut la. Tapi lama-lama jadi besar and merah-merah. 

S0, Iday cuba satu produk ni, produk agak popular dan ada feedback positif. Masa tu jerawat banyak dekat bahagian pipi sahaja. Ingat lagi, pergi event dan ada blogger lain tegur. Hahaha

After Iday pakai produk tu, jerawat Iday makin bertambah. 


Hahahahaha ↑

Islam pon perasan dan minta Iday stop pakai produk tu. Bila Iday tanya beauty consultant, dia cakap tu memang effect dia and just pakai je dulu. Tu silap Iday, percaya sangat sampai silap pilih produk and kulit makin teruk sebab jerawat mula merebak di bahagian dagu. 

Sampai rasa sakit dan gatal di bahagian muka. Then baru stop semua produk and start buat diy mask, guna madu la, timun la, kentang la. Try semua dah. 




Oh, salah satu faktor terbesar adalah Iday pegang jerawat dengan tangan, like macam pegang. Big NO okay! Jangan sesekali pegang or picit jerawat. Memang lagi teruk.




Pengalaman Iday Bila Muka Berjerawat?

1. Malu

Serius malu nak keluar dan nasib baik la elok-elok Iday berhenti kerja. Kalau tak mesti malu nak datang office. Bila keluar tu, rasa diperhatikan. Macam semua orang tengah pandang jerawat aku. 

Nak masuk drugstore pon malu sebab takut staff dekat situ tegur and recommend some acne product. 

Disebabkan jerawat dekat dagu paling banyak, tanpa sedar tangan selalu dekat dagu sebab nak tutup jerawat. Islam selalu tegur and dia sengaja je nak pegang tangan. Dia kata tak perlu sorok sebab dia okay je. 

2. Skincare routine

Dulu rutin penjagaan muka Iday simple je, sekarang dah ada double cleanser, aha/bha dan banyak lagi sebab nak merawat kulit jerawat. Iday juga banyak baca review dari blog dan Youtube. 

Duit pon banyak keluar untuk beli produk-produk yang dipercayai boleh merawat jerawat ni. Dah pandai tengok ingredient and tahu apa yang mana okay dan tak okay.

3. Sedih Dan Stress

Sedih tu wajib la sebab dok meratapi zaman-zaman muka flawless hahaha Tapi macam Iday cakap yang Islam banyak bagi sokongan moral. Alhamdulillah sangat. Kalau tak memang bengkak mata hari-hari dok melayan muka jerawat. Kalau air mata tu boleh hilangkan jerawat, takpe jugak. Hahaha


Kesimpulannya, kehidupan Iday memang berubah 100% la. Sekarang dah banyak minum air masak, makan pon jaga-jaga. Ada makanan pantang untuk orang berjerawat. Yang itu nanti aku share dekat next entry kalau betul-betul berhasil. Hehehe




Produk Yang Pernah Pakai Dan Tengah Pakai Sekarang?


Iday ada la juga try beberapa jenis produk. Ada yang okay then tiba-tiba tak okay. Tapi mungkin sebab tak sesuai dengan kulit Iday. Tapi Iday sekarang memang elak guna produk yang ada alkohol. Hari tu terpakai sunscreen ada alkohol, jerawat datang buat majlis dekat muka. Hahaha

Cetaphil Cleanser - Iday pakai tapi kulit rasa pedih-pedih, so Iday stop sebab tak sesuai dengan kulit. Kalau korang pakai dan okay. Teruskan je hehehe

Himalaya Purifying Neem Face Wash - Mula-mula pakai memang okay, jerawat kurang naik tapi kulit rasa sangat kering. Macam tegang sangat. So Iday stop pakai Himalaya Purifying Neem Face Wash. Iday sempat pakai 2 bekas jugak la.

Then Iday basuh muka dengan madu, yang original tu. Jerawat stop naik, tapi kejap je. Then naik balik dengan meriahnya. 

Then Iday pakai Heimish All Clean Balm + Olay Cleanser. Kiranya Iday buat double cleansing method. Macam Himalaya tu, bertahan sebulan lebih without jerawat then naik balik. Hahaha

Memang nak give up dah sebenarnya. Tapi gigih buat research betul-betul, akhirnya Iday buat keputusan dan pakai produk cosrx dan sunscreen dari biore. Iday dah pakai dekat 2 minggu.

Okay ke produk tu? Setakat Iday pakai ni, kulit makin okay. Nanti Iday share di next post ye sebab still nak tengok dulu sejauh mana produk ini akan tolong Iday merawat kulit Iday ni. Hehehe



Dari pengalaman ini lah, dapat rasa apa yang adik Iday dan orang-orang lain rasa bila hadapi masalah jerawat. So, kalau kulit korang okay dan sihat, jaga la betul-betul dan jangan ambil ringan je okay! Hehe

So, korang ada tips untuk kulit berjerawat? Atau ada produk yang korang guna dan berkesan, boleh share di komen bawah ye :)


18 comments:

  1. alahai kesian Iday.. takpe teruskan merawat. Insya Allah nanti dapat balik kulit yang cantik

    ReplyDelete
  2. Nad pun dulu kerap naik jerawat. Sejak mengandung kedua ni, alhamdulillah, ok muka, sebab pakai deeja coametic..sampai sekrg elok je muka..sekrg pakai lovera pulak..memg best

    ReplyDelete
  3. Wawa pernah muka breakout truk sbb produk local... Tp wawa rawat dgn minum air masak byk dan amik supplemen vit c... Xpakai skincare dalam 6bulan sbb takut jd truk...alhamdulillah 3 bulan dah ok..then benti makan sbb vit c ni 3 bulan je amik then stop..pastu smbung semula sbln lps tu klo nak.. Tp dgn yg iday bg ni pon berkesan gk..lagi2 himalaya..hehe

    ReplyDelete
  4. Zaza pun ada pengalaman kulit rosak sampai zaza kena cucuk dgn doctor.. Skg kulit dah ok cuma jerawat2 sikit2 tu ada la.. Harap2 lps ni kulit iday sembuh okey.. Jauhi produk2 ada bhn kimia..

    ReplyDelete
  5. Makin cantiklah kulit, sekarang pun sy ada masalah jerawat stop pakai cream siang. Dan sekarang pakai serum je

    ReplyDelete
  6. memang stress kalau muka penuh jerawatkan

    ReplyDelete
  7. Mmg stress kalau jerawat byk kt muka..malu nk berdpn dgn og kan..sllu produk yg organik mmg elok utk muka

    ReplyDelete
  8. samela sis..ade jugak masalh jerawat lagi2 bile stress dan x ckup tido

    ReplyDelete
  9. Cik en jrg berjerawat.. tp dia mai penuh dahi

    ReplyDelete
  10. Sama macam yang akak alami 2,3 bulan lepas.puncanya dari produk review.Tapi lepas akak pakai sabun honey gluta sekarang dah ok..akak pakai sabun tu saja..walaupun rm13 je tapi berbaloi..produk yang rosak kan kulit akak tu pulak harga rm100 lebih..kecewa..

    ReplyDelete
  11. Teruk jugak eh...Sally dulu laa...mmg ketara hbs muka..tapi lepas tu okay..Cara Sally..jgn pakai anything.. Lol..tu termasuk mekap!

    ReplyDelete
  12. nightmare betul bila ada jerawat byk kat muka ni. eh tp mmg ramai ckp cetaphil tu elok

    ReplyDelete
  13. bab muka mmg kne jaga elok2... kne rjin... nk cri produk sesuai lg... byk duit terbang...

    ReplyDelete
  14. Try detox dulu supaya dapat buang toksin. InsyaAllah proses penyembuhan tu lebih cepat dan dapat balik kulit yang cantik =)

    ReplyDelete
  15. Kita currently pakai avon punya cleanser yang untuk anti ageing tu. HAHAHA. toner DIY, pelembab pakai cosmoderm vit e je. flawless~ *flip hair*

    ReplyDelete
  16. Saya pun mengalami mslh yg sama. Kne rajin buat skincare rutin yg btl. Lg 1 awk try la tambah serum dlm rutin skincare sekarang. Boleh try Tokyo Organic Skincare Serum. IG : Tokyo Organic Skincare

    ReplyDelete
  17. I feel u Iday.. T.T

    Saya pun ada masalah jerawat dulu tapi bukan sebab produk tak sesuai sebab saya memang jenis yang tak guna produk sangat. Jerawat saya tu lebih kepada kesihatan diri yang terjaga..hehe So saya amalkan set jerawat shaklee natural suplement tu Alhamdulillah berkesan kurang dr 2 bulan. sekarang ni masih fasa nak hilangkan parut dan cantikkan kulit sikit lagi :D

    ReplyDelete
  18. Jumpe dr pakar kulit.saye pi jumpe dr Ko .jerawat saye mmg parah,tapi alhamdulillah,dh xde jerawat.jgn pakai local product.kuatkan semangat,setiap masalah ade penyelesaiannye.

    ReplyDelete