16 Top Online Shopping Website in Malaysia 2017



Hi Korang, 

Iday pernah buat artikel seperti ni tahun 2015 and memang banyak perubahan ranking untuk tahun ini dan tahun 2015. Ada juga website yang tidak tersenarai dalam ranking, kemungkinan telah tutup dan tidak beroperasi. 

Kali ini Iday nak senaraikan 16 Top Online Shopping Website di Malaysia berdasarkan jumlah visitor pada bulan Oktober 2017. Jumlah visitor ini Iday dapat dari Similarweb. Iday juga akan senaraikan rangking mengikut Alexa Rank. 


16 Top Online Shopping Website in Malaysia 2017

Iday akan mulakan dari no 16 hingga yang pertama ye. Kalau ada website yang tak tersenarai, boleh komen di ruangan komen di bawah. 


16. FashionValet (www.fashionvalet.com)

Tahun dilancarkan : 2010
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 271.92K
Alexa Rank : 1433
Jumlah pengikut di Instagram : 529K
Jumlah pengikut di Facebook : 251K





15. Nile Malaysia (www.nile.com.my)

Tahun dilancarkan : 2011
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 504.30K
Alexa Rank : 1035
Jumlah pengikut di Instagram : tiada 
Jumlah pengikut di Facebook : 475K




14. Guardian Malaysia (guardian.com.my)

Tahun dilancarkan : 2014 (artikel berkaitan)
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 530.01K
Alexa Rank : 1210
Jumlah pengikut di Instagram : 77.6K
Jumlah pengikut di Facebook : 490K



13. Sephora Malaysia (www.sephora.my)

Tahun dilancarkan : 2016
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 578.92K
Alexa Rank : 827
Jumlah pengikut di Instagram : 232K
Jumlah pengikut di Facebook : 16,571,923



12. Tesco Online Malaysia (eshop.tesco.com.my)

Tahun dilancarkan : 2016
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 811.72K
Alexa Rank : 705
Jumlah pengikut di Instagram : 17.1K
Jumlah pengikut di Facebook : 717,538



11. Goshop Malaysia (www.goshop.com.my)

Tahun dilancarkan : 2015
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 900.09K
Alexa Rank : 676
Jumlah pengikut di Instagram : 85.1K
Jumlah pengikut di Facebook : 470,062



10. Ezbuy Malaysia (ezbuy.my)

Tahun dilancarkan : 2010
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 1.56M
Alexa Rank : 172
Jumlah pengikut di Instagram : 37.2K
Jumlah pengikut di Facebook : 654,513



9. Hermo (www.hermo.my)

Tahun dilancarkan : 2012
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 1.61M
Alexa Rank : 80
Jumlah pengikut di Instagram : 133K
Jumlah pengikut di Facebook : 248,233






8. Ebay Malaysia (www.ebay.com.my)

Tahun dilancarkan : 2004
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 1.93M
Alexa Rank : 412
Jumlah pengikut di Instagram : tiada
Jumlah pengikut di Facebook : 434,133



7. Qoo10 Malaysia (www.qoo10.my)

Tahun dilancarkan : 2012
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 2.10M
Alexa Rank : 398
Jumlah pengikut di Instagram : tiada
Jumlah pengikut di Facebook : 284,779



6. Zalora (www.zalora.com.my)

Tahun dilancarkan : 2012
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 3.75M
Alexa Rank : 63
Jumlah pengikut di Instagram : 306K
Jumlah pengikut di Facebook : 6,558,452



5. Shopee (shopee.com.my)

Tahun dilancarkan : 2015
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 8.23M
Alexa Rank : 23
Jumlah pengikut di Instagram : 248K
Jumlah pengikut di Facebook : 5,494,769



4. Lelong Malaysia (www.lelong.com.my)

Tahun dilancarkan : 1999
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 9.97M
Alexa Rank : 51
Jumlah pengikut di Instagram : 7745
Jumlah pengikut di Facebook : 371,793




3. 11street Malaysia (www.11street.my)

Tahun dilancarkan : 2015
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 14.84M
Alexa Rank : 25
Jumlah pengikut di Instagram : 117K
Jumlah pengikut di Facebook : 1,434,426



2. Mudah Malaysia (www.mudah.my)

Tahun dilancarkan : 2007
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 23.81M
Alexa Rank : 12
Jumlah pengikut di Instagram : 138K
Jumlah pengikut di Facebook : 2,170,012





1. Lazada Malaysia (www.lazada.com.my)

Tahun dilancarkan : 2012
Jumlah visitor Okt 2017 (Similarweb) : 48.06M
Alexa Rank : 4
Jumlah pengikut di Instagram : 383K
Jumlah pengikut di Facebook : 19,891,078



So, website yang mana korang selalu lawat dan shopping? Atau ada pengalaman shopping di website-website di atas, boleh share dekat komen di bawah ye :)

Kalau ada website yang tersenarai pon korang boleh komen di bawah.  Setakat ni website yang Iday selalu shopping adalah Lazada, Shopee, Zalora, Fashionvalet, Mudah, 11street, lelong, Hermo dan Nile Malaysia. 

Macam-macam pengalaman la, ada barang tak sampai, barang dapat lain dan barang rosak. Nanti kalau rajin, Iday akan update story tentang pengalaman shopping Iday ni. 

Btw, hari ni kan ada Black Friday Sale, korang boleh la layari website-website tersenarai di atas, mana tahu ada promo best. hehehe 

Oh, kalau korang nak tengok ranking tahun 2015, boleh check di link bawah :












Others Post




No comments:

Post a Comment

Follow My Instagram

Blog Archive